Portfólió mérleg 2016.2017-01-05T19:01:16+01:00

Végre egy teljes naptári év portfóliókezelési gyakorlatáról van módunkban számot adni. Egyrészt abszolút nincs okunk szégyenkezni, másrészt az elmúlt egy év tapasztalatai alapján levont következtetéseinket is közzé tesszük.

Lássuk tehát az ábrát, ami bemutatja a menedzselt portfóliók értékfejlődését, 2016. egészére vonatkozóan:

Azt kell mondjuk, hogy a nettó 28%-os átlagos hozam egy év alatt kifejezetten látványos. Azt sem szabad elfeledni továbbá, hogy mindez olyan számlákon, amelyek 7,2 millió EUR betétvédelem alatt, az egyik legnagyobb német befektetési bankban találhatóak.

1. Konklúzió – Az időtáv oldaláról

Ahogy az ábrán látható a teljesítmény jelentős része március – április hónapokban csapódott le. A portfóliókezelési stratégia kifejezetten nem rövid távra, hanem éven túl – leginkább 3-5 éves időtávban – gondolkodik. A cél egyértelműen a növekedés, de ez a befektetések törvényszerűségei miatt értelemszerűen és szükségszerűen csak hosszabb távon lehet igazán sikeres. Pontosabban sikeres lehet rövid távon is, de azt előre megmondani (pláne ígérni), hogy a következő 3 hónapnak milyenek lesznek a hozamai, lehetetlen. Még egy komoly bikapiaci trendben is lehetnek – akár több hónapig – elhúzódó korrekciók, amelyek ideiglenesen felülírják a terveket, de ez nem befolyásolja a hosszabb távú eredményeket. Ennek megfelelően éven belül egyszerűen nincs értelme mérleget vonni.

2. Konklúzió – A növekedés motorjai a trendek, megatrendek

A májustól decemberig tartó időszakban a „hagyományos” befektetések hozták a „hagyományos” eredményeket, nagyjából 5%-ot. Önmagában – évesítve 7,5% hozam – ez sem feltétlenül rossz eredmény, de a teljes éves kimagasló eredmény egyértelműen azoknak a „zászlóshajó” befektetéseknek köszönhető, amelyekről sokat írtunk már. Ezek a nemesfém bánya papírokat menedzselő alap, illetve az elektromobilitás területén „első fecske” Lion E-Mobility papírja.

Egyértelmű tehát, hogy kiemelkedő szerepe van a portfóliók eredményességének szempontjából a megatrendeknek, amelyeknek kvázi specialistája portfóliókezelő partnerünk, a CM-Equity AG. Az ősszel indult elektromobilitás alap már bő két hónap alatt 10% felett teljesített, és 2017-ben még komolyabb eredményekre számítunk. A bányavállalati és elektromobilitáshoz kapcsolódó befektetések mellett természetesen folyik a piacok monitorozása, hogy folyamatosan legyen a portfóliók növekedéséhez muníció.

3. Konklúzió – Befektetés-pszichológiai oldalról

Jól tükrözi a hazai pénzügyi piac állapotát, hogy míg az év első néhány hónapjában leginkább régebbi megbízóink szavaztak bizalmat, és bízták ránk a portfóliókezelést, addig a tavaszi komoly – havonta akár két számjegyű – eredményeket látva, április-májustól egyre többen mozdultak az irányunkba. Náluk természetesen az eredmények még nem ennyire látványosak, de a portfóliók olyan elemeket tartalmaznak, amelyek a következő – előre nem megjósolható – hónapokban fogják meghozni a várható magasabb eredményeket. Mint minden befektetésnél, most is azt mondjuk, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de egyértelműen látszik az alkalmazott stratégia sikeressége.

Sajnos a hazai pénzügyi szektor – joggal, főleg a brókerbotrányok árnyékában – nem élvezi az ügyfelek bizalmát. Megvan ennek ügyféloldalon is az árnyoldala, hiszen a korrekt megoldásoknak is meg kell küzdeniük ezzel a bizalmatlansággal. Sőt kifejezetten kontraproduktív is lehet a bizalmatlanság. Jól mutatja ezt a tőkeméret és a hozam összefüggése megbízóink portfólióinál. A 25 000 EUR feletti tőkemérettel rendelkező portfóliók szignifikánsan jobban teljesítettek, mint a 25 000 EUR tőkeméret alatti, magyarul a portfóliókezelést épp csak kipróbáló megbízóink. Bár a „kipróbáló” megbízóknál is komoly eredmények születtek az elmúlt egy év során, a bizalmat szavazó – és nagyobb tőkemérettel induló – megbízók jártak jobban, és fognak jobban járni a jövőben is. Nem véletlen ez, hiszen a nagyobb tőke nagyobb kockázatkezelési mozgásteret enged, és ott már a kockázatosabb, de jelentős hozamkilátású befektetések is előtérbe kerülhetnek.

2016-ot tehát minden szempontból kifejezetten eredményes évnek tekinthetjük, és már látjuk azokat az eszközöket, amelyek révén 2017-et követően is legalább ilyen eredményekről számolhatunk majd be.

Gyere el hozzánk, és beszélgessünk egy kávé mellett a portfóliókezelésről, elektromobilitásról és általában arról, hogy miként tudunk segítségedre lenni a vagyonépítésben, akár nagyobb vagyonról van szó, akár arról, hogy most kezdenél bele az elérni kívánt vagyon építésébe. Az alábbi űrlapon tudsz jelentkezni egy díj- és kötelezettségmentes beszélgetésre:

[include file=script/avk.txt]