Amit tudnod kell2024-04-04T12:20:05+02:00

Tudnivalók a portfólió kezelésről

Ezen az oldalon összefoglaljuk, és meg is válaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek bárkiben felmerülhetnek a vagyonkezeléssel illetve befektetésekkel kapcsolatban. Természetesen sok olyan kérdés merülhet fel, amelyre egyénenként eltérő válaszokat lehet csak adni, ezért mindenképpen javaslunk egy díjmentes személyes konzultációt, amelyre jelentkezni tudsz az oldal alján található űrlapon.

Milyen engedélyek alapján végzik a tevékenységet?

A CM-Equity AG és a GFS Consulting Kft. tevékenységét a német BaFin mellet – mivel a vagyonkezelőnek Magyarországra szóló engedélye is van – az MNB is felügyeli.
A CM-Equity AG MNB regisztrációjának adatai >>>
A GFS Consulting MNB regisztrációjának adatai >>>

BaFin regisztrációs szám: 80131169

Mit jelent a vagyonkezelés, portfóliókezelés, kik vesznek benne részt?

Vagyonkezelés, portfóliókezelés esetén megbízást adsz a portfóliókezelőnek arra, hogy egy előre meghatározott befektetési politika alapján, a (letétvezetőnél nyitott) saját számládon elhelyezett tőkédet kezelje. Ennek megfelelően nem kell napi befektetési döntéseket hoznod, hogy milyen befektetési instrumentumot, mikor kellene venned vagy eladnod, mert ezeket – a vagyonkezelési megállapodással összhangban lévő – döntéseket a portfóliókezelő hozza, és a tranzakciókat, a vagyonkezelési szerződés alapján, le is bonyolítja letéti számládon.

A folyamat szereplői:

  • Megbízó – aki a portfóliókezelésre a megbízást adja. Számlája felett teljes körűen rendelkezik, kizárólag adásvételi tranzakciókra ad keretmegbízást a portfóliókezelőnek
  • Portfóliókezelő – CM Equity AG (weboldal >>>)
  • Portfóliókezelő kizárólagos magyarországi képviselője – GFS Consulting Kft.
  • Letétvezető – a megbízó által választott bank (jelenleg 3 letétkezelővel dolgozunk: Interactive Brokers, V-Bank, DAB Bank), ahol a tőkét elhelyezi saját számláján.

Összefoglaltuk egy sematikus ábrán, hogy milyen szerepkörük van a résztvevőknek:

Séma

Milyen tapasztalata van a portfóliókezelőnek, és hogyan születnek a befektetési döntések?

A portfóliókezelést a CM Equity AG végzi a megbízó letéti számláján. A portfóliókba kerülő instrumentumok kiválasztását egy több tíz éves szakmai gyakorlattal rendelkező szakember gárda végzi. A kiválasztás több lépcsős folyamaton megy keresztül:

  • Adatbázis globális listázása
  • A lehetőségek kategorizálása
  • Szűrés és súlyozás mennyiségi és minőségi kritériumok, valamint a befektetési politika alapján
  • Hozam/kockázat lehetőség mérlegelése

Egyedi befektetéseknél a folyamat része továbbá, hogy a portfóliókezelő szakember-gárdája a befektetést – bárhol legyen is a világon – személyesen fizikai jelenléttel, térképezi fel vagy felügyeli a tevékenységet.

Portfóliókezelés esetén hol lesz a pénzem?

A portfóliókezelés egy általad nyitott letéti számlán történik, amely a tulajdonodat képezi, és kizárólag Neked van hozzáférésed. A portfóliókezelési megbízással a portfóliókezelőt csupán azzal bízod meg, hogy a nevedben és javadra értékpapír tranzakciókat hajtson végre, a vagyonkezelési szerződés irányelvei alapján ezen a számlán.

Jelenleg három letétvezető bankkal dolgozunk együtt, amelyekről a legfontosabb áttekintő információkat az alábbi táblázatban találod:

letetkez

Mit jelent a ‘kiemelten magas’ letétbiztosítás?

Az Európában megszokott – 100ezer EUR összeghez képest a kezelt letéti számlákat vezető partnereinknél kiemelten magas betét- illetve letétbiztosítási garanciát élvezhetsz. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a törvényileg meghatározottnak sokszorosa az az összeg, amelyet biztonságban tudhatsz ezeken a letéti számlákon.

A letétbiztonság kérdéseinek külön oldalt szenteltünk, ahol további információkat is találsz, kattints ide >>>

Technikailag hogyan kivitelezik a portfóliókezelést?

A letéti számla nyitásakor megbízást adsz a CM Equity AG-nak – mint portfóliókezelőnek – a számlán történő adás-vételi tranzakciók végrehajtására. Ilyen módon nincs napi teendőd a tranzakciókkal, mindent a portfóliókezelő intéz.

A fundamentális szempontok mellet nagyon fontos a tranzakciók kivitelezése és időzítése, erre a menedzselt portfóliók esetében kiemelt hangsúlyt fektettünk. A gyakorlatban ez limit áras vételeket, kiszállási célárfolyam meghatározását és rögzítését, továbbá un. csúszó stop/loss rendszerek alkalmazását jelenti. Továbbá nem kedvező piaci szituáció esetén a portfóliókezelő fenntartja a lehetőséget, hogy átmenetileg akár 100%-ban készpénzt tartson a portfóliókban.

Milyen költségekkel kell számolnom?

Tekintettel arra, hogy kifejezetten átlátható, és egyszerű költségszerkezetet szerettünk volna kialakítani, nincs kezdeti költség, a tranzakciós költségek pedig kifejezetten alacsonyak (jellemzően 0,2%, akár egy befektetési alap esetében is, amelynek vételi költsége itthon akár 1-10% is lehet). Transzparens egyértelmű vagyonkezelői díj (2%), eredmény arányos sikerdíj (20%) biztosítja a közös célok elérésében a megbízóval közös érdekeltséget, páratlanul alacsony tranzakciós díjak mellett. A költségek pontos részleteit megismerheted személyes konzultációnkon, és természetesen a magyar nyelvre is lefordított portfóliókezelési szerződés is tartalmazza.

Hogyan kell adóznom?

Az adózás olyan kérdés, amely kifejezett figyelmet igényel. Az ügyfélre vonatkozó adózási szabályoknak való megfelelés – bevallás és az adó megfizetése – minden esetben kizárólag az ügyfél felelőssége. Az adóbevallásának elkészítéséhez tudunk javasolni szakértőt.

Megbízóként miért jó nekem a portfóliókezelő függetlensége?

A portfóliókezelő 100% magántulajdonban van, semmilyen bank vagy pénzügyi szolgáltató csoport érdekeinek nincs kitéve. Továbbá a portfóliókezelés folyamatában kereskedelmi bankok nem vesznek részt, ez garancia arra, hogy vagyonod nem kerül beállításra semmilyen bank mérlegébe, azaz a bank nem használhatja a pénzedet. Az mindvégig és kizárólagosan a tulajdonodban marad.

A portfóliókezelő nem végez letétvezetést, így több letétkezelő közül is választhatsz, melyek több országban vezetnek számlákat. A portfóliókezelő és a befektető számára ez a diverzifikáció az intézményi kockázatok minimalizálását jelenti.

A portfóliókezelő nem kap jutalékot a befektetésed után a befektetési lehetőségeket kibocsájtó szervezetektől, így a befektetések elhelyezését nem az a szempont dönti el, hogy ki fizet több jutalékot, hanem az igényeiddel összehangolt hozam/kockázat arány.

Javasoljuk, hogy látogass meg bennünket, és egy személyes konzultáció keretében tudjon meg többet a portfóliókezelés folyamatáról, ahol személyre szabva is meg tudjuk válaszolni a felmerült kérdéseket. Az alábbi űrlap segítségével tudsz jelentkezni konzultációra. Kitöltést követően 1-2 napon belül jelentkezünk, hogy a konzultáció helyszínét és időpontját egyeztethessük.