2019 a Family Office éve2019-03-28T07:54:33+01:00

2019 a Family Office éve

Ahogyan blogbejegyzéseinkből illetve egyéb kommunikációnkból is kitűnhetett, 2019-ben igen komoly változásokat, fejlesztéseket indítottunk, illetve fogunk indítani. Ezekről szeretnénk áttekintést adni itt röviden.

Family Office – filozófia és ami mögötte van

Mindenekelőtt az eddig is vallott, de most markánsan megjelenő Family Office filozófia kerül előtérbe. Ahogyan a háziorvos a kiindulópont minden egészségügyi kérdésben az ember életében, Nyugat-Európában de főleg angolszász területeken – pénzügyek terén – a Family Office jelenti a kiindulópontot.

Legyen az…

 • vagyonépítés, megtakarítás,
 • befektetés,
 • hitel,
 • biztosítás,
 • adózási kérdések
 • egyszerűen csak az átutalások költséghatékony menedzsmentje.

Ezen pénzügyi kultúra hazai megteremtését tűztük ki célul. Alább összefoglaljuk címszavakban azokat az újdonságokat, amelyek Önnek is érdekesek lehetnek.

Befektetési terület – új stratégia: Global Dimensions

A portfóliókban jelenleg leginkább használt „GFSHI Premium Selection” modell alapvetően magas hozamcéllal működik, amelynek egyik következménye a nagy volatilitás. Ennek pozitív kilengése leginkább 2016-ban, negatív kilengése pedig 2018-ban volt szembetűnő.

Részben az alacsonyabb volatilitás miatt, részben a stratégiák palettájának bővétése céljából egy ideje vizsgáltunk több – a fejlett piacon elterjedt és bizonyított – befektetési módokat. Ezen tapasztalatok eredményeként hoztuk létre a Global Dimensions modellt, amelynek alapja egy kifejezetten tudományos alapossággal létrehozott, globális index stratégia.

A kezdeményezésünkre létrejött megoldáshoz egy Közép Európában egyedüliként Dimensional pénzügyi tervezői certifikáttal rendelkező szakértőt vontunk be. Mindezt az angolszász területekhez hasonló módon, ahol több ezer pénzügyi tervező használ ehhez hasonló filozófiájú stratégiákat világszerte.

Ezen új lehetőséget is célszerű TBSZ konstrukcióban működtetni. Fontos részlet, hogy a portfóliók stabilitásának megőrzése végett ezen stratégia indítása csak új, adómentes TBSZ számla nyitásánál lehetséges. Hogy pontosan mit is jelent ez az új lehetőség, összefoglaltuk egy rövid anyagban, amely a stratégia háttér-instrumentumainak eddigi eredményeit is szemlélteti.

Befektetési terület – Special Situations stratégia

A 2017-2018-as éveket nevezhetnénk az egyedi befektetések időszakának is. Ebben a két évben jónéhány zárt körű részvényjegyzési projektben vehettek részt megbízóink. Azok, akik 2018 év végén jegyeztek az Impact Silver vagy az Ynvisible részvényekből, tudják, hogy a jegyzéshez kapcsolódóan – mivel ezen részvények tartása eltérő modellt követ a „hagyományos” vagyonkezelésétől – külön „Special Situations” stratégiájú portfóliókezelést alkalmazó számlát kellett nyitniuk.

Ez a lehetőség (ti. a számlanyitás) mindenki számára adott, aki korábban részt vett bármely zárt körű részvényjegyzésben. Ez a modell lehetőséget biztosít arra, hogy akár valamennyi ilyen részvényből, akár utólag is (immár nem zárt jegyzés, hanem tőzsdei vásárlás keretében) kerüljön a számlára. Ezzel kialakítható egy jól diverzifikált, magas hozam elvárású külön portfólió, amelyet a menedzsment az ezen értékpapírokhoz kapcsolódó fundamentális stratégia mentén kezel.

Megtakarítási terület

2019-ben fokozott figyelmet fordítunk a nyugdíjkérdésre. Ennek kapcsán fontos tudnia, hogy továbbra is napirenden tartjuk megbízóink befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosításainak, nyugdíjbiztosításainak felülvizsgálatát. Vegye elő a fiókból a kötvényét és aktuális egyenlegközlő levelét, és hozza/küldje be hozzánk, hogy megvizsgálhassuk, és javaslatot tehessünk vele kapcsolatban. Tapasztalataink szerint sokan meglepődnek, amikor rámutatunk a részletekre.

Bank költségek optimalizálása

Az MNB igyekezete ellenére, európai viszonylatban kimagaslóan drágának számítanak a hazai kereskedelmi bankokban tapasztalható költségek. Az elmúlt években olyan megoldásokat – számlavezetés, online átutalás menedzsment, deviza konverzió – kutattunk fel, amelyekkel ezen költségek jelentősen csökkenthetők.

Tapasztalatunk szerint akár már egyetlen komolyabb (egy-két milliós) átutalás költségeinél is alkalmanként forint tízezrekben mérhető az az összeg, amely megbízóink zsebében marad ezeknek köszönhetően.

Biztosítások optimalizálása

A fentebb említett befektetési biztosítások megtakarításban játszott szerepe erősen kérdéses, ezért is szánunk nekik külön figyelmet.

A családi, illetve vállalkozási cash-flow szempontjából azonban az egyéb kockázati biztosítások…

 • Hagyományos életbiztosítás,
 • Lakásbiztosítás,
 • Utazási biztosítás
 • Gépjármű felelősség biztosítások,
 • Szakmai felelősség biztosítások

jelentős szereppel bírnak. Ennek megfelelően fontos, hogy olyan biztosításokkal fedezze a kockázatokat, amelyek egyrészt valóban a célt szolgálják, másrészt a költségtényezőre is oda kell figyelni, hiszen jelentős eltérések lehetnek az egyes biztosítók díjai között.

Ennek megfelelően időről-időre célszerű felülvizsgáltatnia kockázati biztosításait, amely szintén a Family Office feladatkörei közé tartozik, így állunk megbízóink rendelkezésére ebben a kérdésben is.

Ingatlan finanszírozás

Akár az első otthonteremtésről van szó, akár – kockázati intelmeink ellenére – befektetési célú ingatlan vásárlásról, felmerülhet a hitelfelvétel gondolata. Elterjedt tévhit, hogy a hitelek már annyira túlszabályzottak, hogy mindenütt ugyanazt kapja az ember.

Ezzel szemben, tapasztalataink szerint a hitelezés terén több mint 10 éves tapasztalattal bíró partnerünk, szinte minden esetben jobb vagy olcsóbb hitelt tudott „intézni”, mint amit a hitelfelvevő bankjának tanácsadója ajánlott. Érdemesebb valóban független szakértővel hitelt keresni, mint anélkül.