Az Ynvisible sztori – a game-chaneger startup multivá nő

Főként a korai növekedési szakaszban, de általánosságban is, a vállalatok legnagyobb mozgatórugója a kreativitás és az innováció. Amikor ez olyan szintet üt meg, hogy a piacra is hatással van, netán teljesen új piacot teremt, akkor beszélhetünk game-changer vállalatról.

A game-changer azt jelenti, hogy a cég terméke, szolgáltatása annyira újszerű, a „dobozon kívül gondolkodva” közelíti a piacot, hogy egyre több piaci szereplő kezdi az ő szemével nézni a piaci folyamatokat. Mindez azt eredményezheti, hogy megváltoznak a játékszabályok, és egyre inkább a game-changer fogja azokat alakítani.

Anno 2017 őszén Münchenben találkoztunk először az Ynvisible Intaractive Inc. vezetésével és tartott a vezérigazgató néhány megbízónknak előadást. Rögtön látszott, hogy itt nagyon komoly perspektívák jelennek meg, és az a technológia, amelynak akkor már 7 éves fejlesztésén voltak túl, a gazdaság sok területén lehet game-changer. A vékony vinil rétegekben nyomtatott érzékelők, kijelző, akkumulátor és elektronika használatának tényleg csak a képzelet szab határt.

A 2017-es tőzsdére menetel,  majd a 2018-as újabb részvényjegyzési lehetőség kapcsán sokat írtunk a vállalattal és az okos címkékkel kapcsolatban:

Ismertség, elismertség

2017-ben nem állt le a fejlesztés, sorra hozta ki a cég az innovatív megoldásokat, amelyek megváltoztathatják a kereskedelem, logisztika, minőségbiztostás területek „játékszabályait”. Ennek érdekében számos vállalattal kötöttek stratégiai együttműködési, fejlesztési, marketing megállapodást, amely – a szakkiállításokon részvétel mellett – azt segítette elő, hogy ismertté váljon a vállalat szakmai körökben. A partnerek kiválasztása igen szerteágazóan történt, hiszen a maguk területén piacvezető vállalatokkal történt az egészségügy technológia, biztonségtechnika, szállítmányozás területein.

Egyik legújabb ilyen együttműködés az Innoscentia AB-vel történt, amely érzékelői és az Ynvisible technológiája segítségével például a húskészítmények kereskedelmében hozhat áttörést, időben jelezve a hűtési lánc megszakadását és/vagy a szavatosság lejártát. Részletek ide kattintva >>>

Időközben a cég felkészült arra is, hogy a kijelzővel, elektronikával, akkumulátorral ellátott okos címkéket tényleges tömegtermeléssel – akár százezres, milliós darabszámokban a napilapokhoz hasonlóan – rotációs eljárással nyomtassák. Ennek keretében felvásárolták a világ második legnagyobb kapacitással rendelkező, elektronikák nyomtatására képes rotációs nyomdáját Svédországban.

Valódi game-changer státusz

Az elmúlt évek piaci terjeszkedése azt eredményezte, hogy a kanadai székhelyű vállalat Németországban és Svájcban fejleszt, Svédországban és Portugáliában gyárt, de rendelkezik finn és egyesült államokbeli érdekeltségekkel is. A 2010-ig visszanyúló fejlesztés és a jó érzékkel a vállalathoz csábított – zömmel a későbbi multi ügyfelektől érkező – felsővezetők valódi game-changer-ré tehetik a vállalatot. Jól mutatja ezt a részvény árfolyam, amely az elmúlt napokban áttörést ért el. A jegyzéskori 0,3CAD árfolyamhoz képest a 0,69 szinten jár (napon belül 0,8CAD felett is járt):

Mindezt olyan környezetben, amikor a megrendelők – az újdonság hatás kihasználása végett – titoktartást írnak elő. Gyakorlatilag tehát az Ynvisible nem nevezheti meg azon nagy cégek/márkák neveit, amelyek a jövőben használni fogják az okos címkét.

Hogy mi a sztori tanulsága?

Általánosságban is igaz, de a game-changer vállalkozásokra kiváltképp, hogy befektetőként meg kell adnod számukra az időt. Amennyiben van saját vállalkozásod, tudod, hogy az első években jóformán csak lapátolod bele a pénzt, építkezel, és általában csak hosszú év múlva válik termővé.

Egyedi befektetésekben gondolkodóként az a feladatod, hogy…

  • Megtaláld a game-changer szerepre termett vállalatokat!
  • Felismerd, hogy melyek vezetői gárdája alkalmas mindezt véghezvinni!
  • Időzíts jól, vagyis még korai szakaszban legyél tuajdonos, mert akkor több exit lehetőséget is teremtesz magadnak!
  • Add hozzá a vállalathoz amit tudsz, kapcsolatokat, tapasztalatot, ha igényt tartanak rá!
  • Diverzifikálj, vagyis tudd a mértéket, és ne csak egy vállalatba szerelmesedj bele, építs portfóliót!

Ezen feladataidhoz – leginkább az elsőhöz – asszisztál az IPOguru azzal, hogy mások által már szűrt, nemzetközi piaci megmérettetésre, amerikai illetve európai tőzsdékre készülő vállalatokat mutat be számodra rendezvényeken vagy online. Értesülni szeretnél az újonnan látókörünkbe került vállalatokról? Iratkozz fel az IPOguru értesítőre az ide kattintva megjelenő oldal alján >>>

2020-12-10T12:00:24+01:002020 december 10.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment