Az észrevétlenül lopódzó jövő – IoT

Szinte észre sem vesszük, mert fokozatosan történik a változás körülöttünk. Talán a telefon volt az első, ami „megokosodott”, ma azonban már egyre több tárgy „kel életre”, kommunikál egymással és persze velünk is. A jelenség neve: Internet of Things (IoT), azaz a „dolgok, tárgyak internete”.

A „tárgyak internete” fogalmat az angol technológiai úttörő Kevin Ashton alkotta meg 1999-ben, egy olyan rendszer leírására, amelyben a fizikai világban lévő tárgyak érzékelőkkel az internethez kapcsolódhatnak. Akkor még alapvetően a vállalati ellátási láncokban használt rádiófrekvenciás azonosító (RFID) címkék összekapcsolásáról volt szó, amely emberi beavatkozás nélkül tette lehetővé az áruk nyilvántartását és nyomonkövetését.

Manapság a tárgyak internete népszerű kifejezésként írja le azt a folyamatot, amelyben az internetkapcsolat és a számítástechnika kiterjed a különböző tárgyakra, eszközökre, érzékelőkre és mindennapi tárgyakra. Valójában nincs egyetlen egységes, általánosan elfogadott definíciója a kifejezésnek. A különböző csoportok különböző fogalommeghatározásokat használnak mint…

„A tárgyak internetével (IoT) egy olyan tendenciát jeleznek, ahol számos beágyazott eszköz az internetes protokollok által kínált kommunikációs szolgáltatásokat alkalmaz. Sok ilyen eszközt, amelyet gyakran „intelligens tárgyaknak” neveznek, nem közvetlenül az emberek kezelik, hanem épületek vagy járművek alkatrészei. „

Vagy

„Az információs társadalom globális infrastruktúrája, amely lehetővé teszi a fejlett szolgáltatások összekapcsolását (fizikai és virtuális) a létező és fejlődő, interoperábilis információs és kommunikációs technológiákon alapuló összekapcsolásával.”

A mindennapi életünkre lefordítva: egyre több eszközünk, tárgyunk lesz „okos”, és használati értéke növekedni fog azzal, hogy odafigyel, előre lát dolgokat, és akár „cselekszik” is. Mindezt annak érdekében, hogy biztonságosabb, kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb legyen az ember kiszolgálása.

És nem csak önmagában lesznek okosak az eszközeink, hanem részei lesznek a hálózatnak, az internetnek, azaz tudnak egymással kommunikálni. A redőny észleli a nyári kánikulát és a közvetlen napfényt, így lejjebb ereszkedik, de egyúttal értesíti a klímaberendezést a helyzetről és a hűtőszekrényt is több jég előállítására kéri, amely érzékeli, hogy fogytán az üdítő, így megrendeli azt az interneten. Tehát nem csupán arról van szó, hogy az egyes eszközök lesznek okosak, hanem együtt is tudnak működni.

A hardver-technológia fejlődésének és az olcsó anyagok terjedésének köszönhetően az érzékelők várhatóan minden körülöttünk lévő objektumhoz csatlakoznak majd, így minimális emberi beavatkozással kommunikálhatnak egymással. A szenzoradatok megértése, megértetése az egyik legfontosabb kihívás, amellyel az IoT szembesül. Egyrészt az eszközök egymás közötti megértéséről van itt szó, másrészt viszont a tárgy-ember kommunikációról is. Vannak olyan tárgyaink, eszközeink, amelyek adatokat tudnának nekünk szolgáltatni, de méretére, anyagára, vagy akár értékére tekintettel nem lehet rajta kijelző, ami tájékoztatna bennünket. Vagy netán mégis?

Azon szerencsés megbízóink, akik tavaly velünk tartottak a CM-Equity müncheni konferenciájára, lehetőségük volt részt venni egy olyan IPO-ban (tőzsdére lépés előtti zárt körű részvényjegyzés), amely vállalat pontosan ezt a területet célozza meg. Konkrétan az okos címkékről van szó. Az okos címkék olyan – nyomtatási eljárássl készülő – címkék, amelyek áramforrást, RFID chipet, különféle szenzorokat, és ami legfontosabb akár kijelzőt is tartalmazhatnak.

Az Ynvisible Interactive Inc. hétféle szabadalommal védett megoldásaiban a mindennapi életben ezerféle alkalmazási lehetőség rejlik. Az egészségipartól kezdve a kereskedelmen keresztül a szolgáltatások széles palettájáig.

Csak néhány példa a felhasználási területekre:

 • Címke a postai csomagon, amely kijelzi, ha a csomagot komoly ütés érte, netán leesett
 • Címke a gyógyszer vagy élelmiszer csomagoláson, amely jelzi, ha a készítményt egy bizonyos hőfoknál magasabb hatás érte (azaz nem hűtőben tárolták)
 • Különféle, akár összetett szenzoradatokat megjelenítő, a termékre ragasztható kijelző
 • Telefonunkkal NFC protokollon keresztül kommunikáló címke, amely vizuálisan is megjeleníti, bizonyítja, hogy az adott termék (legyen az ruha, kozmetikum vagy egyéb) eredeti, nem pedig egy olcsó másolat
 • Interaktív betétlap egy újságban, amely érintésre jelenít meg információkat
 • Időjárás előrejelző felület az ajtón, vagy akár gombnyomásra mintát változtató tapéta

Sorolhatnánk a felhasználási területeket, amelyekre megoldást kínál az okos címke. Nem csoda, hogy a kanadai-finn-portugál vállalat sikeresen debütált a totontói tőzsdén, és az elmúlt hónapokban megbízóink jelentős emelkedést tapasztalhattak az árfolyamban.

Az ilyen fundamentálisan megalapozott, értékteremtő vállalatokba történő egyedi befektetések azok, amelyekre a stabilitást adó vagyonkezelés mellett támaszkodhatnak megbízóink, és amelyek hozam oldalról is kiemelkedő élményt – komoly vagyonosodást – biztosíthatnak. Az Ynvisible jelenleg újabb zárt körű részvénykibocsátás előtt áll, amelyben természetesen részt vehetnek minősített megbízóink.

Összegzés
Az észrevétlenül lopódzó jövő - IoT
Bejegyzés címe
Az észrevétlenül lopódzó jövő - IoT
Rövid leírás
A mindennapi életünkre lefordítva: egyre több eszközünk, tárgyunk lesz "okos", és használti értéke növekedni fog azzal, hogy odafigyel, előre lát dolgokat, és akár "cselekszik" is. Mindezt annak érdekében, hogy biztonságosabb, kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb legyen az ember kiszolgálása.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-03-29T11:13:49+02:002018 március 29.|Címkék: , , , |5 hozzászólás

5 hozzászólás

 1. Csizmadia Attila 2018-03-30 - 13:06 - Válasz

  Ok, de hol vannak a jegyzéssel kapcsolatos konkrétumok?
  Mikor, hol. mennyi, árfolyam, deviza, stb.???

 2. admin 2018-03-30 - 17:51 - Válasz

  Kedves Attila,
  mindent a maga idejében :).
  Üdvözlettel:
  Kocsis Gábor

 3. […] Az észrevétlenül lopódzó jövő – IoT >>> […]

 4. […] Az észrevétlenül lopódzó jövő – IoT >>> […]

 5. […] Az észrevétlenül lopódzó jövő – IoT >>> […]

Hagyj üzenetet