Szolgaság egy életen át?

Megannyi kihívással nézünk szembe világszinten. A környezetszennyezéstől a globális felmelegedésen keresztül, a túlnépesedésig. Ezek okai és következményei is sok tekintetben összefüggnek, és borús jövőt vetítenek elénk. Mindennek tetjébe a gazdasággal, pontosabban az abban játszott szerepeddel kapcsolatban merülhetnek fel kérdések.

A dolog lényegét tekintve midegy, hogy a manapság divatos összeesküvés-elméleteknek van igazuk, és létezik egy gonosz szuperelit, amely irányítja a dolgok alakulását, vagy szimplán csak a gazdasági folyamatok természetes eredőjeként történik minden.

Adósság krízis

Az IMF 2018-as adatai szerint jelenleg 184 000 milliárd dollár, felfoghatatlanul nagy összeg az, amit adósságként felhalmozott a világ. Ebben benne van az államadósság és a cégek, magánemberek adóssága is. Különösen akkor látszik hatalmasnak a szám, ha azt vesszük számításba, hogy a világ teljes vagyonának közel 60%-ára esik adósságteher. A Credit Suiss felmérése alapján ugyanis a világ összes vagyonának jelenlegi értéke 2018-as árfolyamon 317 000 milliárd dollár.

Magyarul a világ teljes vagyonának hozzávetőleg 60%-a már nem azé, aki birtokolja, hanem azé, akinek az adós tartozik. Az adósság pedig sokkal nagyobb ütemben növekszik, mint a vagyon mértéke.

Elegendő abba belegondolnod, hogy mire van „szocializálva” az állam. Gyakorlatilag arra, hogy minden évben hiány van a költségvetésben, 3%-os hiány már jónak számít.  Mi lesz akkor, amikor az adósság mértéke még jobban megközelíti, vagy meg is haladja a vagyon mértékét. A teljes lefoglalható vagyon át fog szállni a hitelezők kezébe? No de mi lesz akkor, ha az államok teljes vagyona ilyen módon magánvagyonná „konvertálódik”? Gyakorlatilag az állam, a teljes lakosságával együtt a hitelezők kezében lesznek.

Legújabb kori szolgaság

Azok, akik az adós oldalon vannak, túl sok jóra nem számíthatnak. De mit jelent az „adós oldalon lenni”? Nem azt, hogy közvetlenül tartozol mondjuk a banknak. Már önmagában az, hogy egy eladósodott ország állampolgára vagy – és nincs komoly jövedelmet termelő vagyonod – azt eredményezi, hogy legalább részben az adós oldalon vagy.

Az államnak törlesztenie kell az adósságait, amit a beszedett adókon, illetékeken keresztül tud megtenni. Az adókat alapvetően leginkább a lakosság fizeti, magyarul leginkább az alkalmazottak. Emellett a vállalkozás feltételei sem feltétlenül egyszerűek, hiszen szabad ugyan vállalkozni, de milyen esélyekkel indulsz a szinte korlátlan forrásokkal rendelkező nagyvállalatokkal folytatott versenyben?

Felelősség

Ez a helyzet hajlamossá tehet az önmagadért való felelősségvállalás részleges vagy teljesen kizárására. Azt sugallja ugyanis, hogy két nyilvánvaló lehetőséged van…

  • Behódolni az „uralmi rendszernek”, és rabszolgává válni, azaz gondolkodás nélkül, szelíd birka módjára élni, és várni a nyírást.
  • Fellázadni, és megvadult kos módjára, kaszát kapát, ragadva forradalmat csinálni.

birka

Nem tudom, hogy vagy vele, se így, se úgy nem biztos, hogy jó birkának lenni… Sokkal fontosabb, hogy kiismerd magad a „rendszerben” – ha úgy tetszik Mátrixban – tudva azt, hogy mely lépésednek milyen következménye lehet. Sokkal kisebb mértékben okozhatnak így meglepetést, ráadásul a szabályok, szabályszerűségek sok esetben nem csak korlátot, hanem lehetőségeket is adnak, ha odafigyelsz.

Ami pedig a kulcsot jelenti, és kitörési lehetőséget ad, az nem más, mint a …

Tulajdon

Egyes vélemények szerint igen hamarosan a társadalom két részből áll majd:

  • Tulajdonosok/részvényesek
  • A társadalom többi része

Az első csoport az, amely tulajdonának jövedelméből él, és így gyakorlatilag – ha csak közvetve is – a társadalom többi részéből, akik ki vannak szolgáltatva az első csoportnak.

Ez így persze elég sarkos megfogalmazás, ráadásul biztosan van egy harmadik, átmenetet képező csoport, de azt hiszem mindannyian értjük a lényegét. Ez pedig nem más, hogy korunkban egyrészt szent és sérthetetlen a tulajdon, másrészt annak mértéke, mennyisége meghatározó életünk anyagi színvonalára, vagyis arra, hogy mennyi időt kell eltöltenünk a mindennapi megélhetés feltételeit megteremtő „robotmunkára”.

Természetesen nem rendelhetsz mindent az óhajtott anyagi életszínvonal elérése mögé, de mindenképp életed részének, megoldandó, felelős döntéshozatalok sorával támogatott feladatnak kell lennie.

Amit akár alkalmazottként, akár vállalkozóként tehetsz az, hogy vagyont halmozol fel. Csak ez fog megmenteni attól, hogy Te magad és gyermekeid,másképp éljétek meg a jövőt.

Ez a vagyon jövedelemtermelő eszközöket jelent, amelyekk közül legegyszerűbben a részvényt, azaz vállalati résztulajdont lehet felhalmozni. Mindezt akár…

Amennyiben nem csak az orrodig látsz a „fogyassz most” marketing zaj miatt, és hajlandó vagy kevesebbet költeni az azonnali, meggondolatlan, vagy igazából szükségtelen vásárlásokra, a tulajdon felhalmozása az, amely megment Téged és gyermekeidet is a későbbi folyamatos birkanyírástól.

Összegzés
Szolgaság egy életen át?
Bejegyzés címe
Szolgaság egy életen át?
Rövid leírás
Amennyiben nem csak az orrodig látsz a "fogyassz most" marketing zaj miatt, és hajlandó vagy kevesebbet költeni az azonnali, meggondolatlan, vagy igazából szükségtelen vásárlásokra, a tulajdon felhalmozása az, amely megment Téged és gyermekeidet is a későbbi folyamatos birkanyírástól.
Szerző
Közzétette
HozamInfo

Leave A Comment