Egyre fényesebben csillog

Az elmúlt évtizedben a központi bankok több mint 4300 tonna aranyat vásároltak, így a jegybankok teljes készlete ma már 34 000 tonna. Tavaly – a jelenlegi nemzetközi monetáris rendszerben – valaha volt legnagyobb jegybanki arany vásárlás történt (656 tonna). Érdemes volt figyelni a nemesfémeket.

Még Európa is nettó aranyvásárló volt, a magyar és lengyel „nagybevásárlásoknak” köszönhetően. Valószínűleg ebben az évben ez ismétlődni fog, a Lengyelország által júniusban bejelentett hatalmas 100 tonnás további beszerzés miatt.

Mi lehet a kialakuló arany bikapiac hátterében?

A központi bankoknak más stratégiai célkitűzései vannak, mint az intézményi befektetőknek. Tartalékaik javítanak többek között a fizetési mérlegen illetve segítenek válság vagy más vészhelyzet idején. Természetesen a tartalékokat mint olyat, biztonságos és likvid eszközökbe kell fektetniük. Ez tükröződik a befektetési irányelvekben, amelyek a feltörekvő és fejlődő országok központi bankjai esetében általában nagyon szűkek. Ezek gyakran aranyra, SDR-re, IMF-tartalék egyenlegekre, magasan besorolt ​​államadósságra és betétekre korlátozódnak.

A „papírokkal” a központi bankokat aránytalanul teszik ki a fejlett gazdaság adósságának, továbbá…

  • az államkötvények hozama mind valóságosan, mind nominálisan negatív,  mindemellett a velük kapcsolatos kockázatok növekednek.
  • a központi bankok függetlensége megkérdőjeleződik, aminek következtében félelmek merülnek fel az adósság (ti. a kötvények hitelviszonyt testesítenek meg, ahol a kötvénykibocsátó az adós) visszafizetésével kapcsolatban.
  • a rendkívüli monetáris politikai intézkedések csökkenő, marginális hozamokat eredményeznek.
  • az Egyesült Királyság és az EU megrekedtek az ír státusszal kapcsolatban, és az új, keményvonalas miniszterelnökkel, Boris Johnson-nal megemelkedett a megállapodás nélküli Brexit kockázata
  • a kockázatokat még inkább az egekbe emeli az amerikai és kínai elnök közötti „szó- és számháború” az egymással szemben alkalmazandó kereskedelmi vámok tekintetében.

Egyre fényesebben csillognak a nemesfémek

E környezettel szemben az arany illetve a nemesfémek relatíve vonzóbbnak tűnnek, mint más tartalék eszközök. Nem véletlen, hogy az arany tesztelte az 1500 USD/uncia lélektani árszintet, ahol 2013 elején (több mint 6 éve!) járt utoljára. A nemesfémeknek nincs politikai kockázata, nem nyomtatható ki nyomdákkal vagy rendkívüli monetáris politikai intézkedésekkel, és nem lehet retorikával győzni ellene a valuták és vámok háborújában. Nem csoda, hogy a közzétett 2019. évi központi bank aranytartalék-felmérés azt jelezte, hogy a központi bankok további komoly vásárlásokat terveznek.

A jelzett kockázatok és az egyre inkább tapasztalható inflációs nyomás azonban nem csak a jegybankok, hanem minden befektető számára egyre inkább vonzóvá teszik a nemesfémeket. Többek közt ez is a magyarázata annak a masszív árfolyam emelkedésnek, amely a nemesfémeknél tapasztalható volt az elmúlt hónapokban. Ez a trendszerű emelkedés azonban valójában – kisebb nagyobb korrekciókkal – már 2015 vége óta tart, de idén májustól vett komoly lendületet.

Ennek a biztos jövőbeni trendnek a tudatában azonban nem is elsősorban maguk a nemesfémek voltak érdekesek 2018 őszén, hanem az ezeket kitermelő bányavállalatok. Tudnod kell ugyanis, hogy a nemesfémek árfolyammozgását többszörös áttétellel követik le a bányavállalatok részvényeinek árfolyamai (írtunk erről részletesen itt >>>). Ráadásul az ezüst árfolyama sokkal inkább alulrtékelt mint az aranyé. Ilyen formán természetes volt, hogy egyedi befektetési lehetőségként bemutatkozó vállalkozásként tavaly őszi müncheni rendezvényünkön egy komoly múltra visszatekintő kanadai székhelyű, de operatív tevékenységét Mexikóban végző ezüstbánya részvénytársaság mutatkozott be.

Megbízóink jelentős része élt is az akkor zárt körben (0,27 CAD árfolyamon) végrehajtott részvényjegyzési lehetőséggel. Ahogyan a grafikonon is látszik – követve az azüst árfolyam emelkedését – a jegyzési árhoz képest 55-85%-kal magasabb (0,42-0,50 CAD) árszinteken tartózkodott az elmúlt napokban. Ennek a hozamnak egy részét már realizálta is számukra vagyonkezelő partnerünk. Az ezüst és ezzel a bányavállalatok esetében azonban további emelkedést várunk.

Amennyiben nyitott vagy az új, kockázatos de rendkívüli hozamlehetőségeket rejtő egyedi befektetések felé, érdemes regisztrálnod a – most még ingyenes – értesítőnkre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Egyre fényesebben csillog
Bejegyzés címe
Egyre fényesebben csillog
Rövid leírás
Az elmúlt évtizedben a központi bankok több mint 4300 tonna aranyat vásároltak, így a jegybankok teljes készlete ma már 34 000 tonna. Tavaly - a jelenlegi nemzetközi monetáris rendszerben - valaha volt legnagyobb jegybanki arany vásárlás történt (656 tonna). Érdemes volt figyelni a nemesfémeket.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-08-08T07:34:25+02:002019 augusztus 5.|Címkék: , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet