Üzleti modell terítéken – Franchise

Sok tényező befolyásolja azt, hogy egy induló – vagy magát újraszervező – vállalat mennyire lesz sikeres. Ha tippelni kellene, legtöbben valószínűleg tévednének abban, hogy melyik ilyen tényező a legfontosabb. Merthogy az üzleti modell az, amiről szó van.

Önmagában persze az üzleti modell nem old meg mindent, de ha az rendben van, netán kiemelkedő profitabilitást ad, akkor a többi tényező „átlagossága” mellett is sikeres lehet a vállalat. Részben írtunk már az üzleti modellről, egy befektetési célpontunk kapcsán. A 2018-ban történt IPO alkalmával és azt követően is fektettek megbízóink az Ynvisible Interactive Inc. kanadai-német-portugál vállalatba. Az akkori írásunk ide kattintva olvasható >>>

Azóta már túl van a vállalat rengeteg termék fejlesztésén. Többek közt a vakcina transzportban is érdekes, a hűtési lánc ellenőrzésében szerepet játszó okos címke terén. A termékek csomagolásán elhelyezett címke nyomtatott akkumulátorból, nyomtatott hőérzékelőből és szintén nyomtatott kijelzőből áll. A kijelzőn egyértelműen és megváltoztathatatlanul megjelenik, ha valamely irányban átlépte a csomag a szállításkor előirányzott hőmérséklettartományt.

Meg kell jegyeznünk, hogy itt nem a mindjárt górcső alá veendő „vegytiszta” franchise üzleti modellt használják, hanem az iparág jellege miatt a technológia traszfert. Mindemellett a termékek is zseniálisak. Nem véletlen, hogy megbízóink részben már realizálták is 3-400% os profitjukat a vállalaton.

Franchise mint üzleti modell

Legtöbbeknek a McDonald’s ugrik be a franchise szó hallatán. Nem véletlenül, hiszen a 100 országban, közel 40000 „Meki” üzemel. Sokan gondolják azt, hogy leginkább névhasználati jogról van szó, azonban a franchise általában sokkal több ettől. Mind a franchise-gazda, mind a működtető oldalán sok jog és kötelesség kapcsolódhat a franchise szerződéshez. Több adottság esetén gondolhat egy vállalat a franchise hálózat létrehozására üzleti modell szempontjából (még ha nincs is effektíve kimondva, hogy franchise-ról van szó)…

  • Van egy sikeres know-how-ja, mint a McDonald’s esetében a franchise kézikönyv által meghatározott technológiai sorral elért gyors kiszolgálás és az egyenletes minőség.
  • Egyedi – kifejezetten minőségi – termékhez kapocsolódó minden üzletben azonos, kötött termékkiszolgálás, mint az Apple bolthálózat.
  • Saját fejlesztésű szolgáltatási alapanyag gyártás, ahol a gyártás egy kézben van. A piacot kezelő partnerek oktatásától kezdve a marketing támogatáson keresztül, a gyors alapanyag ellátást megszervezve akarja uralni a piacot a vállalat. Ilyen az Ynvisible – technológia transzferre épülő – üzleti modell is, amely már a közepes nyomdák számára is elérhetővé teszi a technológiát. Ilyen módon segíthet kitűnni egy-egy nyomdának a nagy versenyben.

Összefoglalva ez az üzleti modell a franchise gazdának lehetőséget ad a gyors terjeszkedésre, alacsonyabb tőkeigénnyel. Másrészről a franchise-hoz csatlakozó vállalkozások már egy validált termék vagy módszer, esetleg marketing támogatottság mellett tudják építeni az üzletet, csökkentve kockázatukat.

Az üzleti modell fokozott vizsgálata = siker

Hasonlóan megalapozott – akár franchise – modellek szerint működő vállalkozások mutatkoznak be IPOguru rendezvényeinken, webinariumainkon. Az IPOguru egy olyan közösség, amely érdeklődik az egyedi részvény befektetések iránt. Időről-időre, évente néhány alkalommal mutatkozik be új vállalat, amely partnereket keres a vállalat növekedésének megteremtéséhez.

Ekkor van lehetősége – alkalmanként legfeljebb 150 főnek – dönteni arról, hogy csatlakozik-e az adott vállalathoz private placement, preIPO vagy IPO keretein belül tulajdonosnak. Értelemszerűen itt is, mint általában a befektetéseknél, portfólióban célszerű gondolkodni, nem egy vállalattól várni a csodát. Mindemellett az IPOguru gondos válogatását mi sem bizonyítja jobban, mint az elmúlt évek projektjeinek exit története/klilátásai. Kattints a képre a nagyításért!

Amennyiben érdekelnek az egyedi befektetések, és szeretnél meghívót kapni akár már jövő hétfői webinariumunkra, iratkozz fel az értesítőre az IPOguru weboldalán, ide, vagy az alábbi logóra kattintva >>>

2021-04-22T16:00:45+02:002021 április 22.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment