Új zászlóshajó a láthatáron

Rendszeresen előrukkolunk olyan fejlesztésekkel, amelyek megbízóink portfólióiban teljesíteni tudják a ki nem mondott, be nem vallott, meg nem ígért, de mégis mindenkiben ott bujkáló elvárást, a látványos hozamot.

Fontos, kihagyhatatlan kulcseleme ezeknek a fejlesztéseknek, hogy nem csak az adott piac általános trendjeit használjuk fel, hanem minden esetben a portfóliókezelésen van a hangsúly. Mert hiába kétségtelen megatrend az elektromos autózás, hiába nyilvánvaló, hogy a nemesfémek árfolyam emelkedése miatt a nemesfém bányák részvényei fokozottan emelkedni fognak. Ezekre a trendekre nem lehet csak úgy felülni. Mint minden területen, az elektromos autók alkatrészeit, vagy magukat az autókat gyártó vállalatoknál is vannak sikersztorik és vannak bukások. Ugyanez igaz a nemesfém bányákra.

Magyarul egy-egy terület szakértőjévé kell válnia annak, aki meghatározza, hogy adott pillanatban melyek azok a papírok, amelyek vételre, tartásra vagy épp már eladásra kerülnek. A szakértővé válás azt jelenti, hogy ismerni kell a vállalatokat, a piaci környezetet és persze az általános politikai, geopolitikai viszonyokat. Mindezt nem csak a hírek, illetve az árfolyamokat megjelenítő monitorok bámulásával, hanem sokszor a tényleges odautazás és a menedzsmenttel találkozás, egyéb tapasztalatszerzés is szükségszerű.

Ezért van az, hogy nem fejlesztünk mindenre, hiszen aki mindenben jó akar lenni, az valójában semmiben nem az. Természetesen megtalálhatóak megbízóink portfólióiban a „szokásos” általános befektetési instrumentumok, akár magyar állampapír, amelyek hozzák az elvárt szintet, és ezek megfelelő kezelésével egy stabil portfóliómag képződik. A cél azonban az, hogy az így – komoly biztonság mellett – elérhető átlagos eredményt lényegesen túlszárnyaljuk. Ezért nem állhatunk le a fejlesztéssel, ezért vannak és lesznek is mindig olyan fejlesztéseink, amelyekkel ez a hozzáadott érték kiteljesedhet.

A 2015-ben indult bányavállalati részvényalap, és a 2016 októberében debütált elektromobilitás certifikát komoly eredményei után február elején útjára indította portfóliókezelő partnerünk új certifikátját, amely már megtalálható a nagyobb tőkével rendelkező megbízóink portfóliójában. Az új értékpapír fókusza a…

Nyersanyagok, ásványi anyagok

A nemesfém bányavállalati részvényalap kezelésének közel másfél éves tapasztalatai sokat segítettek a CME Global Natural Resources certifikát fejlesztésben, és részben van átfedés, hiszen az arany és ezüst is nyersanyag. Itt azonban már sokkal szélesebb a peletta, és ebbe a körbe a nemesfémeken kívül az olaj, gáz iparágtól kezdve az összes nyersanyaggal, ásványi anyaggal foglalkozó vállalkozás beletartozhat.

Jelenleg 21 vállalati részvényt tartalmaz ez az értékpapír portfólió, és csak az elmúlt három napban már 3% feletti emelkedést produkált.

Nyersanyagokra, mióta ipar létezik, mindig is szükség volt. Az előttünk álló évtizedek pedig a megszokott felhasználási területeken túl új igényeket is hoznak. Jelentős bővülés előtt áll például a műanyagipar, amely újabb és újabb területeken kerül előtérbe.

A szigorodó emissziós normákkal egyre több, nem fémalapú anyag felhasználása válik szükségessé például az autógyártásnál. Erre elsősorban súlycsökkentés miatt van szükség, amely azonos teljesítményű motorok mellett javítja az autók menetdinamikáját, a belsőégésű motorokkal szerelt járművek esetén pedig a károsanyag-kibocsátás csökkentése érhető el vele a motor leszabályozása nélkül. Az elektromos járművek esetén is fontos a tömegcsökkentés, hiszen ez szintén javítja az autó hatótávját. Az alacsonyabb tömeg mellett a versenyképesebb ár is a műanyagok mellett szól. A német BASF számításai szerint jelenleg egy átlagos, 1,4 tonnás személyautó súlyának kb. 20%-át adják a műanyag elemek, melyek aránya 2020-ra 25%-ra, 2030-ra pedig 30%-ra emelkedhet.

Emellett – szintén az elektromos autózás területről – említhetnénk az akkumulátor gyártást, amelyhez a lítium, mint nyersanyag elengedhetetlen, de sorolhatnánk az újabb és újabb nyersanyag igényeket.

Az említett „zászlóshajók” – nemesfém bányák, elektromobilitás – mellett tehát a nyersanyag, ásványi anyag certifikát is olyan eleme lesz megbízóink portfólióinak, amely – értő kockázatkezelés mellett – meghozhatja azt a plusz eredményt, amellyel akár Te is elégedett lehetsz. A december közepén indult értékpapír már ebben a szűk két hónapban is megmutatta a benne rejlő lehetőségeket.

Szeretnénk invitálni egy beszélgetésre, amikor egy kávé mellett szót ejthetünk a portfóliókezelés mikéntjéről, és arról, hogy konkrétan te hogyan építheted a vagyonod a nemesfém bányavállalatok, az elektromobilitás és a nyersanyagok, ásványi anyagok segítségével. További részletek ide kattintva >>>

2018-07-04T10:46:35+02:002017 február 8.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet