Technológiai és politikai buldózerek egyengetik az elektromos autózás pályáját

Mondhatjuk, hogy megosztó téma az elektromobilitás. Egyesek fanyalognak – hiányolva a motorbúgást vagy megkérdőjelezve a környezetre gyakorolt pozitív hatásait -, mások kitörő örömmel konstatálják az elektromos autózás terjedését.

A terület legfontosabb kérdése természetesen az akkumulátor, hiszen mind az autó egésze, mint eszköz, mind a villanymotor, mint főalkatrész már magas szinten rendelkezésre áll. Az energiatárolás – és ezzel a hatótáv kérdése – jelentheti még a leginkább szűk keresztmetszetet? A múltban mindenképp és még ma is talán. Az mindenesetre tény, hogy a technológia gőzerővel halad. A gyártó cégek az ár/teljesítmény és a környezetvédelmi szempontok (erről itt olvashatod korábbi írásunkat >>>) szerint is jelentőset léptek előre az elmúlt években.

Az akkumulátor, mint az elektromos autózás gyenge láncszeme?

Mi sem bizonyítja jobban a technológia – és ma már az akkumulátorok is kezdenek ide tartozni – érettségét, mint a megjelenő késztermékek. Karnyújtásnyira – egy-két év – vagyunk azoktól a teljesen elektromos hajtású modelektől, amelyek – az ezernyi más előny mellett – hatótáv és ár tekintetében is versenyképesek (példa erre a KIA-tól >>>).

A versenyképes árú akkumulátorok iránti fokozódó igény is mutatja a trend erősödését. A megbízóink pórtfólióiban szereplő Lion E-Mobility akkupakkjainak legutóbbi nagy megrendelése Kanadából érkezett, 4 éves szerződést kötöttek az elmúlt év végén, amelynek keretében elektromos buszokhoz és haszonjárművekhez szállítanak évente 8,5-10 millió EUR értékben a saját fejlesztésű Light Battery-ből. A koronavírus járvány ellenére ezt a rendelésállományt most emelték évi 10 milliós összeg fölé (sajtóközlemény erről >>>)

Nem maradhat ki az akkumulátorok említésekor a Tesla, amely élen jár a fejlesztésben, és időről időre meglepi a piacot újdonságokkal. Jelenleg a leginkább élhető hatótávú autói a Tesla-nak vannak, és az ár tekintetében is egyre jobban közelítenek ahhoz a ponthoz, amikor sikerrel versenyezhetnek a hagyományos hajtású autókkal.

Nem feltétlenül kell tehát már ma sem gyenge láncszemnek neveznünk az akkumulátort, de 5-10 éven belül ezen a területen is megújul. Igazán ígéretes energiatároló megoldások kerültek képbe, amelyek mellett a jelenlegi lítium-ion kémián alapuló technológia kőkorszakinak tűnhet majd (kitekintés a jövőbe >>>).

Ami döntő lehet: a politikai akarat

Fontos szerepet játszik az elektromobilitás elterjedésében a politika is. Olyan adminisztratív eszközök vannak ugyanis terítéken, amelyek gyakorlatilag rászorítják a piaci szereplőket arra, hogy az elektromos meghajtás felé forduljanak. Az idén életbe lépett emissziós kvóták miatt az autógyártók minimum a hibrid-plugin hibrid hajtásláncok irányába kénytelenek elmozdulni, mert csak így tudnak megfelelni gyártói szinten a szigorú károsanyag-kibocsátási értékeknek. A kifutó hagyományos modellek kibocsátását azonban leginkább új elektromos hajtású autókkal tudják kompenzálni. Emellett a jövőre is kell készülniük a gyártóknak. 2025-től egyre több országban már csak hibrid illetve elektromos autót lehet majd újonnan forgalomba hozni.

A gyártók irányába szankciókkal, a fogyasztók felé inkább támogatással ösztönöz a politika. Legutóbbi jelentős hír, a hazánkban bevezetett támogatási rendszer, amely a 11 millió forint alatti vételárú, tisztán elektromos hajtású modellek vásárlásához 2,5 milliónyi támogatást nyújt. Ilyen módon akár már 8 millió alatt is elérhetőek – érdemi hatótávot és komfortot biztosító – elektromos autók. Ez már nincs annyira távol attól a ponttól, amikor valódi alternatívája lehet a benzin vagy dízel hajtású társainak.

Nem véletlen tehát, hogy 2019-2020-ban rengeteg elektromos modell mutatkozott/mutatkozik be. Jelenleg ezek közül néhány csak „alibi” típus, azaz a kibocsátási kvóták miatt, kéányszerből született. A legtöbb gyártó azonban – élükön a napokban 1000 dollár feletti részvény árfolyammal legnagyobb autógyártóvá vált Tesla – komolyan gondolja az átállást. Sőt, ma már egyetlen gyártó sem legyint a Tesla-ra, inkább kapkodástól sem mentes fokozott sebességgel próbálja lekötni az akkumulátor gyárak kapacitásait.

Sokan ostorozzák az uniós politikát, hogy hozzájárul az autógyártók egyébként is nehéz helyzetéhez. Egyesek már a nagy német autógyárak haláláról vizionálnak. Tény, hogy elaludt a német autóipar, de biztosak lehetünk benne, hogy a már sokszor bizonyított szervezettségnek és precizitásnak meglesz az eredménye. Mindez karöltve az igen komoly tőkével átvezetheti Európát is a jövőbe.

Érdeklődsz az elektromobilitásban vagy általában a technológiában rejlő üzleti lehetőségek iránt? Tudunk mutatni olyan eszközöket, amelyek megalapozhatják a későbbi vagyonodat. Várunk szeretettel egy – akár online, akár irodánkban zajló – személyes konzultációra, ahol meg tudjuk mutatna, hogy mi hogyan látjuk a jövőt, és miként tudod a technológiai szektorban lévő potenciált saját vagyonod építéséhez használni.

Nem kell attól tartanod, hogy mindenáron el akarunk adni neked valamit, nem foglalkozunk tömegtermék értékesítéssel. A konzultáció célja az, hogy elindítson egy úton, ami a pénzügyi függetlenséghez vezet. Jelentkezz egy ilyen kötetlen beszélgetésre az itt található űrlapon!

 

Összegzés
Technológiai ás politikai buldózerek egyengetik az elektromos autózás pályáját
Bejegyzés címe
Technológiai ás politikai buldózerek egyengetik az elektromos autózás pályáját
Rövid leírás
Mondhatjuk, hogy megosztó téma az elektromobilitás. Egyesek fanyalognak - hiányolva a motorbúgást vagy megkérdőjelezve a környezetre gyakorolt pozitív hatásait -, mások kitörő örömmel konstatálják az elektromos autózás terjedését.
Szerző
Közzétette
HozamInfo

Leave A Comment