Az akkumulátorgyártás karbonlábnyoma

Egy új svéd tanulmány szerint kevesebb éghajlatra káros gázt bocsátanak ki akkumulátorgyártás során, mint azt korábban feltételezték. A 2017-es felméréshez képest ez jelentős fejlődést jelent, és választ ad az elektromobilitás-szkeptikusok sok kérdésére.

A javulás egyik fő oka az, hogy a gyárakat bővíteni kellett a kereslet miatt, és ma már teljes kapacitással működnek, ami hatékonyabbá teszi őket. Ez az egyik következtetése Erik Emilsson-nak az IVL svéd környezetvédelmi kutatóintézetben. A megújuló energiaforrások használata szintén fontos szerepet játszik a gyártásban. Az IVL szerint a megújuló energiák felhasználása a mai akkumulátorgyártásban továbbra is viszonylag alacsony, de részesedése növekszik.

Az IVL számításai szerint a lítium-ion akkumulátorok átlagosan 61–106 kilogramm CO2 kibocsátásával járnak az előállított akkumulátoroknál kilowattóránként. A korábbi, 2017-es IVL-vizsgálatban az átlag még 150–200 kg volt. Magyarul 50%-ot meghaladó átlagos csökkenésről beszélhetünk két év alatt.

Claudia Kemfert, a Német Gazdaságkutatási Intézet (DIW) részéről azt nyilatkozta, hogy a tanulmány értékes információkat szolgáltat a lítium-ion akkumulátorokon alapuló elektromos járművek ökológiai lábnyomáról. Ez azt mutatja, hogy a lehetséges negatív hatások nagy része kifejezetten a cellák termelésével kapcsolatos.

A jövőben a zöld elektromos energia sokkal nagyobb arányban lesz használatos a termeléshez és az üzemeltetésben. Ez tovább csökkenti a szén-dioxid lábnyomot – mondta a DIW energia, közlekedési és környezetvédelmi osztály vezetője. Ezen túl a technológiai fejlődés, valamint az újrahasznosítási szabványok azt eredményezik, hogy kevesebb ritkaföldfémet vagy más korlátozottan rendelkezésre álló alapanyagot fognak használni az akkumulátorok gyártása során.

Az IVL környezetvédelmi kutatóintézet a svéd energiaügynökség nevében készítette el a jelentést. A tanulmányban mindemellett a szerzők rámutatnak, hogy még mindig sok bizonytalanság van az akkumulátorok gyártásakor felmerülő károsanyag-kibocsátás tekintetében. Részletesebb adatokra van szükség, különösen az alapanyagokra és az egyes akkumulátor-alkatrészek gyártására vonatkozóan.

A korábbi, 2017. évi tanulmány sokak figyelmét felkeltette Németországban. Az e-mobilitás ellenfelei bizonyítéknak tekintették arra, hogy az elektromos autóknak a hagyományos járművekhez képest gyakorlatilag nincs környezeti előnye. A mostani tanulmány az előző frissítése, és jól mutatja, hogy két év alatt milyen pozitív változás történhet egy iparágban.

Az akkumulátor gyártás mellett maga az autógyártás is lehet példamutató

Nem csak az akkumulátor gyártás területén történt azonban fejlődés. A Volkswagen jó példával jár elől az ID.3 modelljének gyártásával, hiszen ígérete szerint a gyártás teljes egészében karbonsemleges lesz. Megoldható tehát ez is. Egyedüli érvként az marad hosszabb távon az elektromobilitás ellenzőinek ütőlapja, hogy az autók által használt elektromosság nagy részét fosszilis energiahordozók elégetésével termelik meg.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a jelenlegi technológiai szintet, egyéb adatot állandónak tekintik, és a jövőt ennek fényében próbálják vizionálni. Ők tévednek, hiszen minden változik, ráadásul az elektromobilitásnál minden egy irányba. Ahogyan a gyártásnál, az energiatermelésnél sem statikus állapotról beszélünk azonban. Elég azt a tényt megemlíteni, hogy a 2017-től létesülő energiatermelő beruházások tőbb mint 50%-a már megújuló energiát használ. Magyarul rohamosan közeledik az az idő, amikor az elektromos autózás valóban teljesen zöld lehet. Sok egyéb mellett ez is indokolja az elektromos autózás politikai forszírozását. Az autóiparnak nincs más választása, alkalmazkodnia kell.

Összegzés
Az akkumulátor gyártás karbonlábnyoma
Bejegyzés címe
Az akkumulátor gyártás karbonlábnyoma
Rövid leírás
Kevesebb éghajlatra káros gázt bocsátanak ki az akkumulátor gyártás során, mint azt korábban feltételezték. Az új svéd tanulmány szerint a csökkenés több mint 50%-os.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-12-16T13:00:13+01:002019 december 16.|Tags: , , |1 Comment

One Comment

  1. […] gőzerővel halad. A gyártó cégek az ár/teljesítmény és a környezetvédelmi szempontok (erről itt olvashatod korábbi írásunkat >>>) szerint is jelentőset léptek előre az elmúlt […]

Leave A Comment