Portfólió mérleg – 2015 október – 2016 szeptember

Elérkezett az a pillanat, amikor egy egész éves portfóliókezelési teljesítményt tudunk értékelni. Valójában ennél rövidebb időszakot nem is nagyon érdemes, egy befektetés nem hetekre, hónapokra, hanem inkább évekre szól.

Első konferenciánkat 2015 októberében tartottuk, ekkor nyitott Magyarország irányába közreműködésünkkel müncheni portfóliókezelő partnerünk a CM-Equity AG. Erre a rendezvényre sokszor hivatkoztunk már, hiszen ekkor ejtettünk szót először azokról a „zászlóshajó” portfólióelemekről, amelyek – egyéb konvencionális instrumentumok mellett – megbízóink portfólióiban szerepelhetnek. Az elmúlt évben ezek voltak a növekedés motorjai, nem is akármilyen motorjai.

Pedig az elmúlt egy év nem volt eseménytelen a piacokon, ezek leginkább negatívan érintették általában a befektetéseket. A teljesség igénye nélkül: ukrán válság, migráns válság, dízel botrány, olajár mélyrepülés, FED kamatemelés saga, Brexit, terrortámadások Európában. Szinte minden hétre jutott valamilyen aggasztó hír.

Megbízóink fundamentális alapokon felépített portfólióinak azonban nem okoztak károkat ezek az események. Sőt, valójában aggódnia sem kellett a megbízóinknak, hiszen az elvártnál jóval magasabb hozamok már 2016. első felében megérkeztek, továbbá a portfóliók fel voltak készítve minden nem várt eseményre is. Ennek volt köszönhető, hogy például a Brexit hónapjában – amikor általános depresszió volt tapasztalható a piacokon – portfólióink emelkedéssel reagáltak.

De nézzük az adatokat:

2015_10-2016_09

A kék vonal jelzi a benchmark – azaz a viszonyítási pontként választott indexek – teljesítményét. Láthatóan ez az elmúlt egy évet tekintve gyakorlatilag nullán zárt. A legalább 25000 EUR összegű, kezelt portfólióink átlaga – a piros vonal – viszont 35% feletti hozamot mutat, amelyek már nettó hozamok, vagyis tranzakciós-, vagyonkezelési- vagy sikerdíj ezt már nem terheli.

Kiragadtunk két – egy kisebb és egy nagyobb tőkével rendelkező – megbízónk portfólióját, a példa kedvéért, amelyek a 2016-os év adatait mutatkák:

2016_09_performance_2

2016_09_performance_1

Valamennyi – legalább 25000 EUR tőkével rendelkező, így a portfóliókezelő stratégiáját maradéktalanul lehetővé tevő – portfólió tulajdonosa elégedett lehet ezekkel a hozamokkal.

Ráadásul mindezt olyan betétbiztosítási rendszer védelme alatt, amely számlánként 7,2millió EUR méretig garantálja a védelmet (részletesen erről a Biztonság oldalunkon, ide kattintva).

A fenti adatok a múlt, de természetesen fejlesztéseink nem állnak meg, mert a világ is folyamatos mozgásban, fejlődésben van, és egy jó portfóliókezelő vállalkozásnak – ha a fentiekben bemutatott látványos eredményeket akar – nem lekövetnie kell a világ eseményeit, hanem előre látnia azokat a megatrendeket, amelyek megalapozzák a jövő eredményeit is.

Ezekről a megatrendekről – amelyek a következő évben lesznek megbízóink portfólióinak motorjai – fog szólni következő konferenciánk november 9-én. Hamarosan jövünk a részletekkel…

Addig is, amennyiben a fentiekhez hasonló vagyongyarapodást szeretne elérni, jelentkezzen díjmentes portfóliókezelés konzultációnkra, az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2016-10-05T15:01:31+02:002016 október 4.|1 Comment

One Comment

  1. Ivanics László 2016-10-07 at 18:18 - Reply

    Gratulálok.
    Ezek szép eredmények

Leave A Comment