Milyen a válságálló portfólió?

Sorra jelennek meg gazdasági bulvármédiában a jóslatok, riasztó előrejelzések azzal kapcsolatban, hogy az „eddigi legnagyobb”, „eddig semmihez nem mérhető”, „hosszan elhúzódó” válság előtt állunk.

Az egyszeri olvasó már-már azon kezd el gondolkodni, hogy bespájzoljon-e babkonzervből, mert nyakunkon a pénzügyi armageddon.

Tény és való, hogy ma már a befektetési szakma jó része leginkább a pillanatra figyel. A jelen pillanatra, és próbálja kitalálni, hogy mi fog történni a következő pillanatban.  Mindez azt eredményezi, hogy a pillanatnyi árfolyamok nem feltétlenül tükrözik a gazdaság aktuális helyzetét. Mindettől függetlenül természetesen időről-időre visszatérnek a vállalatok részvényárfolyamai a cégek reális árához.

A monitorok figyelésének, az aktuális árfolyam historikus elemzésének is van, lehet szerepe, de Neked egy esetleges – akár hosszan elhúzódó – válságra is fel kell készülnöd, hiszen egy olyan hosszú felívelő szakasz után, mint amit a világtőzsdéken megéltünk, előbb-utóbb elkerülhetetlen a korrekció, de akár ténylegesen a „beígért” válságra is van esély.

Alapvető cél az, hogy a tőke lehető legnagyobb védelme mellett érj el az inflációt meghaladó tisztes hozamot, lehetőleg akkor is, ha az általános piaci helyzet válságjeleket mutat. A „válságállóság” oltárán tehát nem kell lemondanod a magas hozamról, csupán józan paraszt módjára kell gondolkodnod.

Egyértelműen a portfólióépítés a kulcs, amelyben a hagyományosan biztonságos elemek mellett megtalálhatóak azok az elemek, amelyek kimagasló, akár több száz százalékos hozamot is hozhatnak néhány éven belül. Hosszabb – pláne több éves – távlatban azonban már sokkal kisebb szerepe van az árfolyamok technikai elemzésének. Fontosabb, hogy a döntéshozó ismerje az adott iparágat, és főleg a kiszemelt befektetési célponthoz…

Fundamentálisan közelítsen!

A tudás, információ = hatalom. Amennyiben nem csak újsághírekből, internetes portálokon megjelent cikkekből szerzed az információt, hanem komolyan foglalkozol egy vállalat iparági sajátosságaival, szorosan – akár személyes látogatásokkal ellenőrizve – követed a cég munkáját, netán még szakértelmeddel és kapcsolataiddal segíted is azt, igen hathatósan tudod csökkenteni a befektetés kockázatait, és könnyebben értesülhetsz arról, ha a cég növekedési robbanás előtt áll, rosszabb esetben arról, hogy bajban van. Ezt a cégkiválasztó, fundamentális elemző, kvázi coach szerepet tölti be, veszi le a válladról a portfóliókezelő.

A fundamentális megközelítésről beszélgettünk egy példán keresztül video blogbejegyzésünkben:

A válságálló portfólió tehát…

  • Tartalmaz elegendő készpénzt ahhoz, hogy jó beszállási árfolyamok esetén lehetőség legyen vásárolni az alulértékeltté vált értékpapírokból. A válság egyben lehetőség is arra, hogy jó beszállási pontokat találjunk.
  • Megtalálhatóak benne olyan elemek, amelyek historikusan ellenpontozzák a válságok ideje alatt az általános negatív piaci trendet. Ilyenek lehetnek például a nemesfémek illetve ezekhez kapcsolódó vállalkozások részvényei.
  • Nagyrészt olyan, fundamentálisan megalapozott döntések alapján választott húzóelemei vannak, amelyek jó eséllyel kisebb részben lesznek érintettek egy válsággal sújtott piaci környezetben és/vagy olyan versenyelőnnyel rendelkeznek a piaccel szemben, amely biztos értékmegőrzést fog biztosítani a portfólió ezen részeinek.
  • Folyamatos kontroll alatt áll, amely lehetővé teszi azt, hogy kellő időben reagálni lehessen a piac változásaira.
  • Lehetőség szerint kerüli a tőkeáttétet, amely negatív forgatókönyvek megvalósulása esetén komolyan erodálhatná a tőkét.

Fontos tulajdonsága még a válságálló portfóliónak, hogy nem feltétlenül reagál azonnal a piac rezdüléseire, hiszen megfelelő módon összeállított portfólió esetén nem feltétlenül kell a volatilitástól – az árfolyamok csapkodásától – megijedni, hiszen biztosak vagyunk abban, hogy jó irányba tartunk, és a hullámvölgyeket követik az emelkedések, ahol realizálni lehet majd a tisztes profitot.

Megbízóink ilyen válságálló portfóliókkal rendelkeznek. Mennyire felkészült a Te portfóliód? Egy kávé mellett szívesen beszélgetünk veled erről. Az ide kattintva megjelenő oldalon tudsz jelentkezni egy kötelezettség mentes ingyenes konzultációra >>>

Összegzés
Milyen a válságálló portfólió?
Bejegyzés címe
Milyen a válságálló portfólió?
Rövid leírás
Az egyszeri olvasó már-már azon kezd el gondolkodni, hogy bespájzoljon-e babkonzervből, mert nyakunkon a pénzügyi armageddon. A monitorok figyelésének, az aktuális árfolyam historikus elemzésének is van, lehet szerepe, de Neked egy esetleges - akár hosszan elhúzódó - válságra is fel kell készülnöd...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-09-17T16:08:20+02:002018 szeptember 17.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment