Private placement – Mi fán terem?

2016 óta egyre sűrűbben ejtünk szót az egyedi befektetésekről, private placement-ekről. Nem véletlen ez, hiszen valódi vagyongyarapodást elérni leginkább a növekedni képes, innovatív üzleti modellel rendelkező vállalatok révén lehet. Ideje adnunk egy átfogó képet arról, hogy miről is van szó és miért lelkesedünk ezért a területért ennyire.

Általában már önmagában egy-egy termék vagy szolgáltatás létrehozása is rendkívül tőkeigényes feladat. Még ha saját tőkéből meg is tudja ezt valósítani egy vállalat, előbb-utóbb elérkezik a pillanat, amikor a továbblépéshez elengedhetetlen a friss tőke. Sőt, a különböző növekedési fázisok során általában többször is elérkezik ilyen pillanat.

Cégérték növekedés

Befektetői szempontból épp ez, a növekedés lehetősége irányítja a figyelmet az egyedi, nem bluechip (nem nagy kapitalizációval rendelkező) vállalatokra. Az újabb és újabb tőkésítések ugyanis – jó esetben – egyre nagyobb cégértéken történnek. Már csak amiatt is, hogy egyre több tőke kerül a vállalatba, de leginkább azért, mert a tőkét felhasználva a vállalat piacot épít, bevételt és profitot növel, amely értelemszerűen növelheti a cég értékét.

Addig, amíg egy vállalat a kezdetektől eljut a tőzsdére lépésig, akár sokszoros (10-100-1000szeres) cégérték növekedést is elérhet. Nem kell különösebben magyarázni tehát, hogy miért éri meg növekedési pályán lévő vállalatok részvényeibe fektetni. Természetesen fontos a megfelelő kiválasztás, hiszen a vállalatok igen nagy része elvérzik a tőzsdére vezető úton. A megfelelő válogatás mellett épp ezért fontos, hogy az egyedi vállalati befektetések esetén is portfólióban gondolkodj. A leggondosabb kiválasztási eljárás mellett is csökkenteni kell a kockázatokat, amire a diverzifikációnál nem találtak még ki jobb módszert.

Private placement

Azt a folyamatot, amelynek keretében magán vagy intézményi befektetők tőkével szállnak be növekedésorientált vállalatokba, private placement-nek nevezzük. Az IPO-val (nyilt ajánlattételű elsődleges tőzsdei bevezetés, tőzsdei listára vétel) ellentétben itt kifejezetten nem egy nagy nyilvánosság előtt meghirdetett tőkebevonásról van szó. Befektetői oldalról ez nehezítő tényező, hiszen bármilyen kiválasztási eljárás előtt, még rá is kell akadni, hozzá kell férni a csupán zárt körben terjedő információkhoz. Ez az információbeszerzés, szortírozás, előválogatás, vállalati bemutatók szervzése az, amely feladatot az IPOguru klubunk tud számodra nyújtani. Ezt tudja folytatni family office-unk, amely asszisztenciát – és szükség esetén német, kanadai, magyar értépapír számlanyitási segítséget – biztosít.

A private placement kifejezés talán legegyszerűbben „zártkörű kibocsátás”-ként magyarítható. Ennek keretében részvények vagy egyéb értékpapírok válnak hozzáférhetővé – a széles nyilvánosságot nem bevonva – a befektetők zárt csoportja számára. A részvényeiket zártkörű kibocsátás formájában értékesítő társaságok lehetnek tőzsdén jegyzett vagy nem jegyzett társaságok. A legtöbb esetben a tőzsdén már jegyzett társaságok vonzó árengedményekkel kínálják a részvényeket a piaci árhoz képest, hogy a potenciális befektetőket a zártkörű kibocsátásban való részvételre ösztönözzék.

A zártkörű kibocsátások lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy új tőkét szerezzenek be jelenlegi és jövőbeli projektjeik finanszírozására. Ha ezeket a pénzügyi eszközöket helyesen használják fel az erőteljes növekedéshez, az a részvényárfolyam és a vállalat értékelésének jelentős emelkedéséhez vezethet.

A zártkörű kibocsátás másik előnye, hogy a jegyzett részvényeken felül további ingyenes warrantok (azaz jegyzési jogok további részvények meghatározott áron történő vásárlására) kerülhetnek kibocsátása. Ez lehetőséget kínál a zártkörű kibocsátásban résztvevőknek további nyereség elérésére. Konkrétan 1-2 éves távlatban, amikor a vállalat részvényárfolyama akár jelentősen megemelkedett, a warrant birtokában a befektetőnek joga van újabb részvényeket jegyezni. A warrant jellemzően még a kibocsátáskori árfolyamon ad erre lehetősélget, függetlenül attól, hogy az aktuális árfolyama a részvénynek esetleg már többszöröse a warrantban meghatározott árnak. Így a piac kedvező alakulása esetén a befektető akár instant extra profitot érhet el a warrant segítségével.

private placement

Miért exkluzívak a zártkörű kibocsátások?

A zártkörű kibocsátásoknál nem egyszerű körön belülre jutni. Kihívást jelenthet jó ajánlatokat találni a piacon, különösen ha a diverzifikáció jegyében különböző régiókban is szívesen befektetnél. Például, ha egy kanadai vagy ausztrál természeti erőforrás (nemesfém/kritikus fém/egyéb alapanyag) kutatási/bányászati ​​vállalatba szeretnél fektetni, annak egyetlen módja hogy megvásárolod ennek a cégnek a részvényeit a tőzsdéről. A kérdés csupán az, hogy ez a részvény szerepel-e a hazánkból elérhető tőzsdéken, meg tudod-e venni egyáltalán? Ez csökkenti versenyelőnyödet a zártkörű kibocsátásban részt vevő befektetőkkel szemben, mivel kedvezményes áron vásárolhatnak ugyanazokból a részvényekből, és ezen felül akár még warrantot is kapnak.

A zártkörű kibocsátásokat csak a minősített magánbefektetők és intézmények (bankok, biztosítótársaságok stb.) kiválasztott csoportja számára kínálják. Nem kell aggódnod azonban, Te is lehetsz minősített magánbefektető.

De hogyan fektethetsz be Te, private placement-ekbe?

Egyértelmű, hogy Te is, ahogyan mindenki, szeretne olyan befektetéseket, amelyek akár többszörözik, sokszorozzák a befektetés értékét. Ahhoz, hogy csatlakozhass ehhez az exkluzív befektetői csoporthoz, rendelkezned kell az értékpapírokba és más pénzügyi eszközökbe történő befektetéssel kapcsolatos tudással. Tisztában kell lenned a zártkörű kibocsátással járó kockázatokkal, egyéb feltételekkel (ilyen lehet például az értékpapírok lehetséges tartási kötelezettsége).

A jó hír, hogy ezt a tudást, ismeretet az IPOguru klub keretein belül elektronikusan elérhető anyagainkon, előadásainkon, konzultációinkon keresztül, továbbá az egyes zártkörű kibocsátások alkalmával meg tudod szerezni. Az első konmzultációk alkalmával először is kiderítjük, hogy egyáltalán belefér-e a kockázati profilodba a private placement, mint befektetési típus. Ezt követően fel tudjuk állítani a saját preferenciáidnak és élethelyzetednek leginkább megfelelő stratégiát.

Jelen pillanatban épp egy kanadai nemesfém és kritikus fém bányavállalat private placement-jét gondozzuk német partnerünkön keresztül. Ennek keretében a vállalat a tőzsdei árakhoz képest jelentős kedvezménnyel kínál részvényjegyzést, warrant kibocsátása mellett. Az ezüsttől illetve az elektrifikációhoz kapcsolódó egyéb fémektől hangos a gazdasági sajtó. A bányavállalatok pedig a fémekben rejlő potenciált akár többszörözni is tudják (írtunk erről például itt >>>).

Első lépésként azt tudod tenni, hogy feliratkozol értesítőnkre, hogy az aktuális IPO illetve private placement lehetőségekről – például az említett jelenleg is zajló private placement-ről – egyáltalán kapj információkat. Az értesítőre az alábbi űrlapon tudsz feliratkozni.

 

 

2023-04-05T11:19:11+02:002023 április 5.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment