A fémek évtizede jön – mutatjuk miért

Nincs könnyű helyzetben az, aki 2023-ban keresi azt az utat, amelyen vagyonát megőrizni vagy gyarapítani tudja. Hagyományosan az aranyat szokták megjelölni „menekülő eszköznek”, amelyere lehet számítani a jelenleghihez hasonló vérzivataros időkben.

Megszokhattuk azonban manapság, hogy már az arany sem a régi, sokszor nem követi a tankönyv szerinti viselkedési mintákat az árfolyam. Ez is, mint minden, bizonytalanná vált. Fontos: nem egyszerűen az aranyra kell gondolnod, bár kétségkívül jó lenne egyetlen „tuti” megoldás a problémára. Annyi bizonyos, hogy ma már nem lehet mindent egy lapra tenni. Magyarul nem egyetlen nemesfémben vagy egyetlen fémben kell gondolkodnod. Sőt természetesen az, hogy a „fémek évtizede következik” sem azt jelenti, hogy minden megtakarításodat a fémekbe kellene fektetned. Csupán annyit jelent, hogy kifejezetten figyelned kell a területre, és a portfóliód diverzifikációjakor ezt figyelembe kell venned.

Először is mit jelent konkrétan a „fémek” kategória. Alapvetően természetesen a nemesfémek (arany, ezüst), de legalább ilyen fontos azoknak a fémeknek a sora, amelyek a technológiához, azon belül leginkább az elektronikához és az elektifikációhoz kötődő kritikus fémek, mint a réz, mangán, kobalt, lítium és társai. A bányákban általában nem egy fém ércének kitermelés folyik. Az ezüstbányák jellemző „melléktermékei” például az arany, mangán, réz és egyéb kritikus fémek.

Érvek a fémek melett. Rögtön több érvvel is számolhatsz…

  • Elektrifikáció és a gazdaság zöldítése

A klímaváltozás kapcsán a zöld mozgalmak – egyre inkább erős politikai háttérrel -, valamint a világnépesség egyre nagyobb részének – főként Ázsiában és Afrikában – városokba költözése miatt az elektrifikáció megállíthatatlan folyamat. Tehát nem csak az elektromos hajtású autókra történő átváltásra kell itt gondolni. A gombamód szaporodó, akár több 10milliós lakossággal bíró mega-giga városok létrejötte az elektromobilitásnál is nagyobb mértékben éhes a fémek iránt (korábbi írásunk erről >>>). Mindezek pedig nem távlati megvalósítandó célokat jelentenek, tehát már ma is, de 2-3 éves távlatban még elképesztőbb keresletet fognak generálni a fémek iránt.

  • Fémek kitermelési beruházásainak eddigi elmaradása

Leginkább a fémek korábbi alulértékeltsége miatt, az elmúlt évtizedekben elmaradtak a bányavállalatoknál a kapacitásnövelő beruházások (sok esetben még a szinten tartó karbantartási feladatok is). Ezek nélkül pedig lehetetlen a megnövekedő igényeket kielégíteni. A kapacitások növelése ráadásul nem is csak pénz kérdése. Idő is kell hozzá, adott esetben akár évtizedes távlatra kell itt gondolni. Tehát a keresletet nem tudja azonnal kielégíteni a bányaszektor összességében, amely a fémek árának jelentős emelkedésével fog járni.

  • A geopolitika tektonikus mozgásai

Alapvetően megváltoztak az elmúlt egy-két évtizedben a világ geopolitikai vektorai. Ma már koránt sem olyan egyértelmű, hogy az energiahordozókat, nyersanyagokat ki honnan vásárol(hat)ja, ki mennyire engedi ki a keze közül. Az egypólusú világ többpólusúvá válik, most „játsszák le” egymás közt a hatalmak, hogy ki milyen erőforrásokhoz és milyen módon férhet hozzá. Jó példa erre a közelmúltban bejelentett Volkswagen szándék a bányavállalati befektetésekre (írásunk erről >>>). A gyáróriás is felismerte, hogy milyen stratégiai jelentősége van a zökkenőmentes nyersanyagellátásnak, különösen az akkumulátor-fémek területén.

  • Velünk maradó infláció

Ellenérv lehetne a fémekkel szemben, hogy recesszió van, amikor az ipari termelés lassul, kevesebb nyersanyagra lehet szükség. Ez akár igaz is lehetne, de… a népesség folyamatosan növekszik, amely a városok növekledésével is jár. Az elektromos autózásra való átállás – főleg Európában – gyakorlatilag törvénybe foglaltatott. Tehát a kereslet csökkenni biztosan nem fog a fémekre. Ugyanakkor a 2008-as válságot követően a jegybankoknál gyakorlattá váló pénznyomtatás nyilvánvalóan az infláció tartósan magasabb jelenlétét fogja eredményezni. Az értékmegőrzés egyik leginkább eredményes módja a fizikai érték, azokon belül leginkább a fémek, amelyek nem „romlanak meg” a pénzhez hasonlóan.

Ha fémek, akkor már inkább bányavállalatok

Alapvetően érdemes tehát fémekben gondolkodnod. Tudni érdemes azonban, hogy a bányavállalatok részvényárfolyama fokozottan reagál a fémek árának változására. Ez azt jelenti, hogy ha egy adott fém, például az ezüst, árfolyama 50%-kal emelkedik, akkor a bányavállalatok részvényei akár 100-200% emelkedést is prdukálhatnak. Ennek oka leginkább az, hogy a kitermelés költséghatékonyságát, a talpon maradni képes vállalkozások kénytelenek voltak a végletekig fokozni az alacsony nyersanyag árak mellett. A költségek leszorítása, és a hatékonyság emelése pedig azt eredményezte, hogy a hosszú idő óta eső alulértékelt fém árfolyam mellett is profitot tudtak realizálni. Így az áremelkedésből következő árbevétel-többlet jóval nagyobb arányban fog profitot – és ezzel a társaságok részvény árfolyamait – emelni, mint alacsonyabb árszint esetén.

Természetesen fontosak a fentiek, hogy általánosságban egy iparág milyen környezetben tevékenykedik, mert ez az a tényező, amely mindenki számára adott. Annak kiválasztása azonban már más kérdés, hogy az iparág szereplői közül melyek azok, amelyek a költségcsökkentés és hatékonyság növelés „házi feladatát” valóban jól oldották meg. Ettől függ ugyanis, hogy a menetrend szerint bekövetkező fém árfolyam emelkedés valóban extra profitként fog-e lecsapódni a vállalatnál, egekbe röpítve a vállalat részvényárfolyamait.

Ahhoz, hogy mely társaságok papírjai lehetnek valódi „aranybányák”, legalább ilyen fontos tehát ezen vállalatok folyamatos szakértői monitorozása, kontrollja is, elemezve mind a „régi motoros” (senior), mind az úgynevezett junior társaságokat. Ebben tudunk segítségedre lenni, így március 28-ára Budapestre hívtunk kanadai és német szakembereket, akiktől hallhatsz a fémek piacáról, bányavállalati szemszögből. Sőt, konkrét befektetési lehetőség is terítékre kerül a nap folyamán. Tarts velünk a Canadian Silver Roadshow rendezvényünkön, március 28-án, a Hard Rock Hotelben! További részletek és regisztráció az ide, vagy az alábbi képre kattintva >>>

2 hozzászólás

  1. […] Jelen pillanatban épp egy kanadai nemesfém és kritikus fém bányavállalat private placement-jét gondozzuk német partnerünkön keresztül. Ennek keretében a vállalat a tőzsdei árakhoz képest jelentős kedvezménnyel kínál részvényjegyzést, warrant kibocsátása mellett. Az ezüsttől illetve az elektrifikációtól kapcsolódó egyéb fémektől hangos a gazdasági sajtó. A bányavállalatok pedig a fémekben rejlő potenciált akár többszörözni is tudják (írtunk erről például itt >>>). […]

  2. […] A fémek évtizede jön – mutatjuk miért […]

Leave A Comment