Megtakarítás – de miből?

A magyarok több mint 70%-ának gyakorlatilag nincs megtakarítása. Nem hogy tervezett, tudatosan kialakított, célzott megtakarításuk nincs, hanem semmilyen sincs. Persze, hiszen nincs pénz, nincs miből megtakarítani, mondhatják sokan. De valóban nincs?

Mielőtt boncolgatnánk azt, hogy van-e, lehet-e pénzed megtakarítani vagy nincs, egy érdekesség, ami látszólag nem ide tartozik, de mégis nagyban összefügg a kérdéssel. A 18-69 éves lakosság körében 77% azoknak az aránya, akik vettek már fel hitelt korábban, és 37%-a az embereknek – a sok végtörlesztett devizehitel ellenére – jelenleg is törleszt valamilyen hitelt.

Az érdekes ebben az, hogy…

Havonta megtakarítani nincs pénzük, a hiteltörlesztésre viszont van?

Hogy is van ez? Akkor most utólag már van pénzük félretenni, csak előre nincs? Utólag „megoldják valahogyan”. De ha utólag meg tudják oldani, akkor könyörgöm, előre miért nem?

Nagy a MOST elvihetem, beköltözhetek, elfogyaszthatom, elnyaralhatom „fizetés nélkül” csábítása, ez kétségtelen. Nem véletlen, hogy a marketing gépezet is azzal operál, hogy „mert megérdemlem”. Valóban megérdemelné mindenki az emberhez méltó lakhatást, taníttatást, életkörülményeket. A kérdés csupán az, hogy mindez mikor és mekkora összegből fog megvalósulni?

Az azonnali fogyasztásnak súlyos ára van

Ha például egy hőn áhított lakásról beszélünk, és nem gondolkodtál kellő időben ahhoz, hogy megtakaríts, így hitelből veszed, akkor igen sokba fog kerülni:

Tehát egy 15 milliós hitel esetén több mint kétszeresét fizeted ki ebben a formában (a THM jelenleg alacsonyabb, mint a számításban szerepel, de a 20 éves időszak alatti átlagos THM jó eséllyel akár magasabb is lehet).

Megfordíthatjuk a legfontosabb kérdést. Az életed mely szakaszában gondoltad, gondolod azt, hogy nem kell laknod sehol? A családalapítás előtti években miért nem gondoltál arra, hogy egy-két gyerekkel bizony kicsi lesz a garzon? Vagy gondolsz rá, csak MÉG nem elég égető a probléma? Azt hiszem olvasmányélményeink közül Pató Pál úr túl mély nyomot hagyhatott.

Mert mi is történik akkor, ha előre gondolkodsz? A lakásra valót a hitel futamidejéhez képest fele annyi idő alatt, nagyjából fele vagy még kisebb havi részletekben össze tudod rakni – a közben keletkezett kamatok/hozamok segítségével. Ez alapján a hitel tekintetében 4-5-ször kevesebb pénzre van szükséged ahhoz, hogy ugyanazt a lakást megvedd.

Egyetlen életkereseted van

Életed folyamán egy adott jövedelmet tudsz megtermelni. Ez kinél több kinél kevesebb, de mindenképpen egy adott összeg. Ha a fenti példánál maradunk, és a lakás megtakarításból történő vásárlását választod, több mint 15millió forintod marad meg az életkeresetedből. Ha más, hasonló megtakarítási lehetőséget figyelmen kívül is hagysz, és ez a megtakarítás viszonylag fiatal korban jelentkezik, csupán ezzel az egy tétellel meg tudod alapozni igen jelentős nyugdíj-kiegészítésedet.

Már csak annyi kérdés maradt, hogy hogyan tervezd és valósítsd meg ezt az újfajta gondolkodásmódot, hogyan takaríts meg? Visszatérve az alap felvetéshez – azaz hogy nincs pénzed megtakarítani – honnan lehet mégis pénz a megtakarításra?

Amennyiben nem csak tájékozódni szeretnél, hanem konkrét megoldásokat keresel, gyere el következő ingyenes klubestünkre, amelyet teljes egészében a megtakarítási formáknak szentelünk. Az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon tudsz jelentkezni >>>

Összegzés
Megtakarítás - ugyan miből?
Bejegyzés címe
Megtakarítás - ugyan miből?
Rövid leírás
A magyarok több mint 70%-ának gyakorlatilag nincs megtakarítása. Nem hogy tervezett, tudatosan kialakított, célzott megtakarításuk nincs, hanem semmilyen sincs. Persze, hiszen nincs pénz, nincs miből megtakarítani, mondhatják sokan. De valóban nincs?
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:26:50+02:002018 június 5.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment