Még dönthetsz – tulajdonos leszel vagy szolga?

Nyomokban már ma is igaz, de néhány évtized múlva, ami gyorsan eljön, már csak kétféle ember lesz. Tulajdonos és szolga. Nem lesz minden időpillanatban lehetőséged dönteni, hogy melyik lennél szívesebben, de most még tudsz választani.

Valójában inkább arról döntesz most, hogy a gyermeked, unokád lesz-e szolga, vagy inkább tulajdonos. Jelenleg egy átmeneti állapotban vagyunk, hiszen különösen Európában arról szólnak a hírek, hogy munkaerőhiány van. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenned, hogy a digitalizáció és a robotizáció, kiegészülve a szárnyait bontogató mesterséges intelligenciával, teljesen át fogja formálni a világot.

A profit illetve annk maximalizálása a titka mindennek. Ahhoz, hogy nagy legyen a profit, nem csak az értékesítés növelésével tudnak a cégek elérni, hanem a költségek csökkentésével. Ez vezetett el oda, hogy a hatékonysági mutatók drasztikusan tudtak növekedni az elmúlt évtizedekben.

Ennek megfelelően ma, és főleg holnap már nem az a trend, hogy vigyük a gyártást Ázsiába. Sokkal inkább vigyük a gyártást a felhasználás helyére, vagy a szomszéd országba, ha az jobb adózási szempontból, és oldjuk meg robotokkal a gyártást, miközben a tervezést, fejlesztést a világ 5 másik pontján végzik, az ügyfélszolgálat pedig Indiából működik.

Mit is jelent ez munkavállalói szemszögből? Azt, hogy a vállalkozásoknak sokkal inkább megéri elővenni a csekkfüzetet, és szoftverbe, hardverbe, technológiába fektetni, mint a sok szempontból „ingoványos” munkaerőpiacon küzdeni. Oxfordi kutatások szerint a mai állások 47%-a lenne kiváltható  a mai technológiákkal. Képzeld el, hol fogunk tartani 20 év múlva. Ennek következménye az, hogy a népesség és a foglalkoztatottság közötti olló világszerte szélesedik. Magyarország jelen pillanatban „kakukktojás”, hiszen az elmúlt évek a foglalkoztatottság bővüléséről szóltak, de ne legyenek kétségeid afelől, hogy a világtrendek előbb-utóbb hazánkban is éreztetni fogják hatásukat.

A technológia fejlődése elképesztő méreteket ölt, és ha azt hitted, hogy ámulatba ejtő, ami az elmúlt néhány évtizedben történt, akkor az elkövetkező időszakban le fog esni az állad. Az egymásra épülő fejlesztések egyre gyorsuló spirált hoznak létre.

Míg a XX. század elején egy-egy fejlesztésnek évtizedekre volt szüksége az elterjedéshez, 50millió felhasználó eléréséhez ma már elég lehet akár néhány hét, ahogy a mellékelt ábrából is látszik (kattintásra megjelenik nagyítva). Mindehhez pedig egész egyszerűen sokkal kevesebb emberre lesz valójában szükség, mint amennyien leszünk.

Hogy ez az átmenet milyen társadalmi hatásokkal fog járni? Gyakorlatilag megjósolhatatlan. Annyi viszont biztos, hogy nem azok lesznek a nyertesei, ennek a folyamatnak, akik a munkaerejükből, vagy akár tudásukból akarnak megélni. Azok lesznek a nyertesek, akiknek tulajdonuk lesz abban a gazdasági rendszerben, amely most is folyamatosan épül. Ők lesznek azok, akik biztosan haszonélvezői lesznek a folyamatos technológiai fejlődésnek. Az nyilvánvaló, hogy ők lesznek kevesebben, és ahogyan haladunk előre az időben, a tőkekoncentráció miatt egyre kevésbé lesz egyszerű az ilyen típusú vagyonépítés.

Jelenleg azonban még minden adott ahhoz, hogy megalapozd saját magad, és gyermekeid jövőjét, és jövedelemtermelő vagyont építs. A gazdaságban legegyszerűbben részvényeken keresztül tudsz tulajdont szerezni, így kézenfekvő kiépítened egy részvényekből és/vagy részvényekre alapuló értékpapírokból álló portfóliót. Egy ilyen befektetési portfólió egyrészt az árfolyamok emelkedésével, másrészt a cégek által fizetett osztalékkal tud számodra jövedelmet termelni. Természetesen a végső cél az, hogy kellő mértékű vagyont halmozz fel ahhoz, hogy önmagában a befektetéseid jövedelméből meg tudj élni, akár az egész családoddal együtt.

A hogyanra nincs univerzális válasz, hiszen minden ember más, és az élethelyzete is más. Eltérően kell hozzáfogni ehhez, ha a nulláról kezded, mint ha már rendelkezel legalább néhány tízmilliós vagyonnal. Emellett sok más tényező is befolyásolja azt, hogy miként vágsz a vagyonépítésbe. Arra azonban vigyáznod kell, hogy kerüld az „ahogy sikerül” módszert, mert ezen az úton érhetnek meglepetések. Ennek elkerülésére két lehetőséged van. Egyrészt beletanulhatsz a dologba, amelyhez nem árt egy szamárvezető, másrészt igényelheted szakértő segítségét is.

Az előbbihez nyújt segítséget bő 12 órányi előadás felvételből továbbá írásokból álló tudásanyagunk, a Nagy Befektetés Választó. Nézd meg a részleteket ide kattintva >>>

Utóbbihoz javasoljuk, hogy jelentkezz egy kötelezettségeket és díjakat nélkülöző „állapotfelmérő egyeztetésre”, amikor Veled közösen megvizsgáljuk, hogy együtt tudunk-e működni vagyonépítési céljaid elérésében. Nézd meg a részleteket ide kattintva >>>

Összegzés
Most még dönthetsz, hogy tulajdonos leszel vagy szolga
Bejegyzés címe
Most még dönthetsz, hogy tulajdonos leszel vagy szolga
Rövid leírás
A digitalizáció és a robotizáció, kiegészülve a szárnyait bontogató mesterséges intelligenciával, teljesen át fogja formálni a világot.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-03-05T13:10:20+01:002019 március 5.|Tags: |0 Comments

Leave A Comment