Az energiatakarékosság emberi korlátai és a megoldás

Ma szinte minden az energiaválságról szól, vagy legalább is kapcsolatban van azzal. Emiatt előtérbe került az energiatakarékosság gyakorlatilag minden formája, viszont az embernek vannak korlátai.

Értelemszerűen először a kézenfekvő energiatakarékosságban gondolkodhatsz. Ilyenek a hagyományos világítás lecserélése LED technológiára, a gázkazán esetleges cseréje, a fűtésre rásegítő inverteres klíma beszerelése, netán áttérés a hőszivattyús megoldásra. Komoly tételt jelenthet az áramköltségek lefaragásában a melegvíz előállításánál a napkollektorok illetve egyéb áramfogyasztásra a napelemek  használata.

Energiatakarékosság = beruházás

Sokat lendít a dolgon csupán a szokások megváltoztatása…

  • a felesleges világítás kerülése
  • a hútő/fagyasztó rendszeres leolvasztása
  • a termosztát hőfokának alacsonyabbra állítása
  • az elektromos fogyasztók „készenléti” állapota helyett azok lekapcsolása a hálózatról

… de komolyabb eredményhez már beruházás szükséges, hiszen a bevezetőben említett energiatakarékossági megoldások vásárlást / beszerelést igényelnek, amelynek jelentős költségei vannak. Jelen helyzetben ezek a beruházások minden forintja megéri. Ma már oda jutottunk, hogy például a napelemek telepítési költségének megtérülése a néhány évvel ezelőtti 7-10 év helyett 2-4 év. A várható élettartamának fennmaradó 25-28 évében tehát ingyen kaphatod az áramot.

Ha az említett két lépcsőn – szokások változtatása és eszközbeszerzés, -beszerelés – sikeresen túl vagy, jöhet az integráció és az optimalizálás.

Következő lépcső: Megoldhatod „okosba”

Nem „Mulatós Király” sajátos árambeszerzési módszerére kell itt gondolnod. Felmérések szerint, amennyiben az energiafogyasztó eszközeid integrálva vannak egyetlen működés-felügyeleti rendszerbe, akár további 30% energia megtakarítást is eredményezhet. Ezt az integrációt valósítja meg az az okosotthon rendszer, amelyről legutóbbi bejegyzésünkben is írtunk.

Többek közt ez az, ami miatt rendkívüli érdeklődés mutatkozik mind hazai mind világviszonylatban a Chameleon SmartHome megoldásai iránt. Továbbá ez az, ami miatt nem szabad elmenned a még idén a magyar tőzsdei bevezetésre készülő vállalat mellett. Az energiatakarékosság mellett ugyanis a rezsiszámlák kifizetését az is megkönnyíti, ha vagyonod szemmel láthatóan gyarapodik. A megatrendekbe illeszkedő profilú vállalatok értéke ugyanis – különösen a tőzsdei bevezetés alkalmával – ugrásszerűen növekedhet. Szerezd be Te is azokat az információkat az okosotthonokkal kapcsolatban, amelyekkel attraktív módon tudod gyarapítani vagyonod!

Az IPOguru projektünk keretében bemutatkozik a tőzsdére készülő Chameleon SmartHome, a „Chameleon & UPHome Keynote” rendezvényen. A tőzsdei bevezetés előtt még néhány befektetőnek van lehetősége – nagy hozampotenciállal – arra, hogy részese legyen a vállalat sikerének. További részletek és ingyenes regisztrciós lehetőség az ide, vagy az alábbi képre kattintva megelenő oldalon >>>

2022-09-29T21:59:33+02:002022 szeptember 29.|Tags: , , , , , |0 Comments

Leave A Comment