Elektromos autó – mi kell a népnek?

2015 óta egyik fontos témánk – rengeteget foglalkoztunk vele – az elektromobilitás. Akkor még elvétve lehetett hallani erről a médiában, ma azonban lépten-nyomon találkozhatsz az elektromos autózásról szóló cikkekkel, videókkal. Hol tartunk most?

A nagy úttörő Tesla az, ami talán elsőként mindenkinek eszébe jut a téma kapcsán. Sokan szurkoltak neki, sokan károgtak. Úgy tűnik az eladási és pénzügyi adatokból, hogy a szurkolóknak lesz igazuk, és a Tesla nem csak hogy a piacon marad, hanem – legalább egy darabig – valóban jelentős tényezője is marad az EV (Electric Vehicle, azaz magyarul elektromos autó rövidítése) piacnak.

Jó eséllyel azonban nem egyedüli vezető szerepe lesz a Tesla-nak, hiszen Kínában – amellett, hogy már ott is épül a Tesla gyár – több elekromos autót gyártanak és adnak el a belső piacra, mint a világ többi részén összesen. BYD, Geely, csak hogy a nagyobbakat említsük, amely gyártók százezerszámra állítják elő az elektromos autókat. Nem is akármilyeneket, amely 2017 áprilisi bejegyzésünkben is látszik >>>

Az elmúlt egy-két évben a Tesla-hoz és a kínaiakhoz felzárkózni igyekszik Európa. A nagy gyártók szinte mindegyike sorra jelenti be az EV modell fejlesztéseket. A Volkswagen pedig úgy tűnik tényleg komolyan is gondolja. Minden almárkája (Seat, Porsche, Skoda), és maga a VW főmárka is rengeteg elektromos modellel árasztja el a piacot a következő években.

Valójában milyen az az elektromos autó amire szüksége van a piacnak?

A józan paraszti ész – és a közösségi médiában megjelenő hozzászólások – alapján egyrtelműen öt fontos tulajdonság mentén ítél meg a piac, vagyis a vásárló, egy adott elektromos autót….

  • Egy akkumulátor töltéssel megtehető hatótáv
  • Az akkumulátor töltési ideje
  • Praktikum
  • Dizájn
  • Ár

Megfelelő marketinggel nyilvánvalóan bármely autó sikeres tud lenni, amely legalább két fenti paraméterében hozza az elvártakat. A Tesla Model 3 például kifejezetten sikeresnek mondható, a heti tízezerhez közeledő gyártási darabszám is csak épphogy ki tudja elégíteni az igényeket.

Ma már látszik annak a munkának az eredménye, amit a fejlesztők az elektromobilitásba tettek…

  • Egyre hosszabb távokat tudnak megtenni egy töltéssel az autók.
  • Egyre több helyen és egyre gyorsabban tudnak „tankolni”.
  • A legtöbb autó már kevésbé néz ki űrjárműnek, inkább hasonlít igazi autóra.
  • Az akkumulátorok elhalyezését is sikerül megoldani úgy, hogy ne kelljen kompromisszumokat kötni a helykínálatban.

Ahhoz azonban, hogy valami igazi népautó legyen akár Magyarországon is, többre van szükség. Nem véletlen, hogy bár egyre több elektromos autót látunk az utakon, még nem érkezett el az igazi EV „forradalom”. Legalább két tényező mellett az árnak is olyannak kell lennie, amely sokakat át tud téríteni az elektromos oldalra.

A napokban bemutatott Volkswagen ID.3 (azért 3-as, mert a Bogár és a Golf után ezt szánja a 3. népautónak a cég) valóban a jelenlegi színvonal csúcsa és jó példa lehetne a népautóvá válásra, de a maga 12-15 milliós hazai árával kérdéses, hogy azzá tud-e majd lenni.

Közel 30 évvel ezelőtt a Suzuki Swift lett Magyarország népautója. Vajon Kínából érkezik majd az első, Magyarországon is népautónak nevezhető villanyautó, vagy máshonnan? Netán – a Suzuki példáján járva – lehetne gyártani itthon is megfizethető árú elektromos autót? Meglátjuk.

Összegzés
Elektromos autó - mi kell a népnek?
Bejegyzés címe
Elektromos autó - mi kell a népnek?
Rövid leírás
A józan paraszti ész - és a közösségi médiában megjelenő hozzászólások - alapján egyrtelműen öt fontos tulajdonság mentén ítél meg a piac...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-09-16T12:07:44+02:002019 szeptember 16.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment