Alapvető befektetői szempont – Ár / érték arány

Kétféle vásárlási motiváció létezik mindenben élethelyzetben. Az egyik az, amikor érzelmek – hirtelen felindulás, megfelelni vágyás, vak hit, félelem stb. – vezérelnek. Ez az a vásárlási típus, amit legtöbbször megbánsz utólag. A másik lehetőség a tudatosság, amiben valószínűleg nem fogsz csalódni.

Különösen igaz ez abefektetésekre. Szinte minden vásárlás alkalmával mérlegelned kell, és kerülni az impulzusvásárlást, még akkor is, ha netán rövid idő alatt kell döntened. Önmagában már az is előre visz, ha csupán annyit vizsgálsz meg előzetesen, hogy például egy vállalat eszközértéke és tőzsdei árazása közt mi a viszony.

Az elmúlt hónapok a nemesfémbányákról szóltak rendezvényeinken. Nézzük meg ezeket a fenti szempontból!

A nemesfémek – pl. arany, ezüst, platina – régóta vonzzák az emberek figyelmét. Azonban az utóbbi években a nemesfémbányák részvényei alulértékelteknek tűnnek a piacon. Ez a helyzet új és izgalmas befektetési lehetőségeket teremt azok számára, akik figyelmet fordítanak erre az ágazatra. Az alulértékelt nemesfémbányák felismerése az első lépés a befektetési lehetőségek kiaknázásához. Ez magában foglalja a piaci elemzést és a cégek alapos vizsgálatát. Fontos megérteni a bányavállalatok üzleti modelljét, a bányászati folyamatot, valamint az árak és a kereslet alakulását a nemesfémek piacán. Az alulértékelt részvények olyan cégeket jelölhetnek, amelyek jó alapokkal rendelkeznek, de a piac valamilyen okból kifolyólag még nem ismeri fel a teljes értéküket.

Az alábbi ábrán a jelentősebb bányavállalatok ára látszik (sötétkék pont) a nettó eszközértékhez (NAV, ami az ábrán a 0%-os vonal) viszonyítva. A világoskék gyertyák a historikusan bejárt árszinteket jelölik. Ezen tisztán látszik a jelentős alulértékeltség.

Az arany és az ezüst árai jelentős ingadozásoknak vannak kitéve a világgazdaság és a befektetői hangulat változásai miatt. Ez a volatilitás hozhat lehetőségeket az alulértékelt nemesfémbányák számára. Amikor az árak csökkennek, a bányászati vállalatok részvényei is hajlamosak csökkenni. Azonban az árak emelkedésekor a részvények gyorsabban növekedhetnek, ami lehetőséget teremt a befektetők számára, hogy olcsón vásároljanak és magasabb áron értékesítsenek.

Diverzifikáció

A bányavállalatokba fektetés lehetőséget nyújt a diverzifikációra a portfólióban. A diverzifikáció, vagyis a vagyon elosztása többféle eszközosztály között, csökkentheti a kockázatot és növelheti a hozamot. Az alulértékelt nemesfémbányákba történő befektetés lehetővé teszi a befektetők számára, hogy részesedjenek a nemesfémek piacának potenciális növekedéséből anélkül, hogy közvetlenül meg kellene vásárolniuk az aranyat vagy az ezüstöt.

Hosszú távú kilátások

Bár a nemesfémbányák árfolyamai rövid távon ingadozhatnak, hosszú távon jelentős potenciállal bírhatnak. Az arany és az ezüst iránti kereslet világszerte növekszik, mivel az emberek továbbra is elismerik a nemesfémeket mint biztonságos menedéket a gazdasági bizonytalanság időszakaiban. Ezenkívül az ipari felhasználás és az alternatív energiaforrások fejlődése is növelheti a nemesfémbányák iránti keresletet. Ez hosszú távú befektetési lehetőségeket kínál azok számára, akik az alulértékelt nemesfémbányákba fektetnek. Többek közt az ezüst felhasználásról írtunk itt >>>

Kockázatok és alapos kutatás

Fontos megérteni, hogy az alulértékelt nemesfémbányákba történő befektetés magában hordozza a kockázatot. A bányavállalatoknak számos tényezővel kell szembenézniük, például a bányászati ​​költségekkel, a politikai instabilitással vagy a környezeti kihívásokkal. Ezért az alapos kutatás és a kockázatok megértése elengedhetetlen annak érdekében, hogy sikeresen kihasználjuk a lehetőségeit.

Az alulértékelt nemesfémbányák felkínálhatnak izgalmas befektetési lehetőségeket azoknak, akik figyelmet fordítanak erre az ágazatra. Az arany és az ezüst árának volatilitása, a diverzifikáció lehetősége, valamint a hosszú távú kilátások mind vonzóvá teszik ezeket a befektetéseket. Ugyanakkor fontos az alapos kutatás és a kockázatok megértése a sikeres befektetések elérése érdekében. Aki elkötelezett a nemesfémek és a bányászati ágazat iránt, az megtalálhatja az alulértékelt nemesfémbányákban rejlő befektetési lehetőségeket.

Az IPOguru vagyonépítő klub követői portfólióépítésben gondolkodnak, amelynek elengedhetetlen része a nemesfémek területe. Az elmúlt évek egyik sikertörténete volt számunkra az Impact Silver Corp. bányavállalat, amelynek mexikói bányáiból elégítette ki ezüst igényét közel egymillió uncia mennyiségben többek közt a dél-koreai elektronikai óriás, a Samsung is.

2021-ben, időzítéstől függően 100-300%-os profitot tudtunk realizálni azon a projekten. Az elemzések egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy ismét célszerű fokozottan az ezüstbányák felé fordulnunk, beszállási pontnál tartunk. Épp ezért tartottuk meg 2023. tavaszán a Canadian Silver Roadshow rendezvénysorozatunkat.

Amennyiben érdekes számodra a téma, érdemes lehet megnézni a sorozat utolsó eseményének előadásait. További részletek és a video igénylése ide vagy az lábbi képre kattintva érhető el >>>

2023-07-12T17:26:27+02:002023 július 12.|Címkék: , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet