A technológiai vállalatok jövője 2030-ig

Ahogy beköszöntött az 21. század, egyre gyorsabb és állandóbb fejlődésnek lehettünk tanúi a technológiai vállalatok terén. A mobiltelefonok, az internet és a mesterséges intelligencia forradalma meghatározó hatással volt az emberi életre és a gazdaságra. De mi várható a technológiai vállalatok jövőjében? Hogyan formálják majd át az életünket és a világot 2030-ig?

Az innováció és a fejlődés új korszaka

Szó szerint kapkodjuk a fejünket. A boomerek, de az X és még az Y generáció is azt érzi, hogy a terchnológiai fejlődés túlhalad rajta. Ami néhány éve még újdonságnak számított, ma már őskövület. Elképesztő az a technológiai vihar, amely végigsöpör a társadalmon és a gazdaságon. Csupán címszavakban, a teljesség igénye nélkül…

Mesterséges intelligencia és automatizáció

A mesterséges intelligencia (az Artificial Intelligence rövidítéseként: AI) és az automatizáció kétségtelenül az egyik legmeghatározóbb trend lesz, vagy talán már most is az, a technológiai vállalatok számára a következő évtizedben. Az AI továbbfejlődése lehetővé teszi majd a gépek számára az emberi gondolkodás utánzását, és olyan területeken is hasznosítható lesz, mint az egészségügy, a közlekedés és az oktatás. Az innovatív vállalatok olyan megoldásokon dolgoznak majd, amelyek hatékonyabbá és intelligensebbé teszik az üzleti folyamatokat, és növelik a termelékenységet. Egész üzletágak és szakmák változnak meg alapjaiban vagy akár tűnnek majd el teljesen. Ügyfeleink portfólióiban kiemelt szerepet kapnak az AI és a robotika fejlesztéséhez kapcsolódó befektetések.

Virtuális és kiterjesztett valóság

A virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) szintén jelentős áttörést hoz majd a technológiai vállalatok számára. A VR és az AR lehetővé teszi az emberek számára, hogy interaktív és valósághű élményekben részesüljenek, legyen szó játékokról, oktatásról, vagy akár üzleti alkalmazásokról. A vállalatok ezen technológiák köré épülő termékeken és szolgáltatásokon dolgoznak majd, amelyek átalakítják a közösségi média, az oktatás, a turizmus és az ipar területeit. Egyik előhírnöke ennek az Anata keretrendszer, amelynek fejlesztő vállalatában ügyfeleink is sokan tulajdonossá váltak, de a hetekben bejelentett Apple Vision Pro VR szemüvege is mutatja a trendet.

Az Anata leginkább az alacsony hardverigénye miatt, bárki által elérhető, minőségi VR élményt képes megadni platformján, teret engedve a vállalkozásoknak a VR lehetőségek kiaknázására; az Apple szemüvege pedig a valódi tér, és a virtuális valóság egyesítésében tesz komoly léppéseket.

Adatok és Adatvédelem

Az adatok már most is a technológiai vállalatok legfontosabb erőforrásai közé tartoznak, és ez a trend a jövőben csak fokozódni fog. A vállalatoknak hatalmas mennyiségű adatot kell kezelniük. Annak érdekében, hogy az adatokat hatékonyan felhasználják, elengedhetetlen lesz a megfelelő adatvédelem és adatbiztonság biztosítása. Az adatvédelmi törvények és szabályozások szigorodása várható, és a vállalatoknak folyamatosan fejleszteniük kell a biztonsági intézkedéseiket, hogy megvédjék az ügyfelek adatait. Ilyen szolgáltató vállalat például a nemzetközi szinten is díjakkal elismert, 30 nyugati kormányzati beszállítói engedéllyel rendelkező Clarabot Zrt, amely a katonai szinű titkosítással ellátott villámgyors, decentralizált fájlmegosztó rendszert fejlesztett ki (részletek itt >>>). A vállalat kriptoeszköz kibocsátásában ügyfeleink közül is sokan részt vettek.

Fenntarthatóság és zöld technológia

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kulcsfontosságú tényezővé válnak a technológiai vállalatok számára. Az iparág óriási energiát és erőforrásokat használ fel, ezért a vállalatoknak egyre inkább felelősséget kell vállalniuk a környezetvédelemért. Az újrahasznosítás, a megújuló energiaforrások és az energiatudatos megoldások fejlesztése létfontosságú lesz a vállalatok számára. A fogyasztók is egyre inkább elvárják majd a fenntartható termékeket és szolgáltatásokat, így a vállalatoknak igazodniuk kell ehhez az igényhez. Ez nem csupán „önszerveződő” folyamat, hanem jelentős politikai akarat, nyomásgyakorlás is van mögötte. Az ESG az angol Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalat vezetés/irányítás) szavakból ered, ami meghatározza ezen vállalatokba való befektetések szempontrendszerét is. Ennek egyre nagyobb szerepe lesz már a közeljövőben is.

Összekapcsolt eszközök és Internet of Things

Az Internet of Things (IoT) továbbra is előtérben marad a technológiai vállalatok jövőjében. Az összekapcsolt eszközök hálózata különösen az 5G, illetve hamarosan a 6G hálózatok kiépülésének köszönhető sebességnövekedés – lehetővé teszi a különböző eszközök és rendszerek közötti folyamatos kommunikációt és együttműködést. Az IoT alkalmazások terén jelentős növekedés várható az egészségügyben, a közlekedésben, az okos otthonokban és az ipari automatizáció területén. A vállalatoknak lehetősége lesz az IoT platformok fejlesztésére és az adatok elemzésére, hogy még hatékonyabbá és intuitívabbá tegyék az emberek mindennapi életét. Ügyfeleink több vállalatra is fókuszálva az okosotthon megoldások, illetve a papírvékonyságú nyomtatott elektronika és kijelzők területén működő vállalkozásokba is fektetnek, amely már eddig is jelentős eredményeket hozott számukra.

Technológia – Egyértelmű befektetői irány

Az elkövetkező évtizedben a technológiai vállalatok továbbra is az innováció és a fejlődés élén fognak haladni. Az MI, a VR, az AR, az adatvédelem, a fenntarthatóság, az IoT és más hasonló technológiák terén számos új lehetőség vár a vállalatokra. Az iparág növekedése és fejlődése alakítani fogja az emberi életet, a gazdaságot és a társadalmat. Azonban az új technológiák fejlesztése és alkalmazása mellett a vállalatoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk az etikára, a társadalmi felelősségvállalásra és a fenntarthatóságra. A technológiai vállalatoknak kulcsfontosságú szerepük lesz a jövő alakításában, és ezért felelősségük is nagy lesz az emberi élet és a bolygó jövője szempontjából.

Befektetői oldalról mi sem támasztja alá jobban a technológiai vállalatok iránti figyelem fontosságát, mint a pandemia és a válságok, háború időszaka alatti részvényárfolyamok alakulása. Termélszetesen nem maradtak érintetlenül ezek az iparágak sem, de összességében sokkal kevésbé viselte meg őket a gazdasági krízis. A Nasdaq például 2023 év eleje óta is jelentősen emelkedni tudott.

A portfóliiókezelés kereteiben működő Global Dimensions stratégink jelentős mértékben épít a technológiai szektorokra. Nézd meg a részleteket és jelentkezz egy kötetlen konzultációra az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2023-06-26T13:55:46+02:002023 június 26.|Tags: , , , , , |0 Comments

Leave A Comment