Zakózik az arany, de a részvény fog kipukkanni?

Az elmúlt hónapokban már megszokhattuk, hogy a pénteki piaci nap meglepő és irrealitásokat felvonultató eseményeket, árfolyammozgásokat tartogat a befektetők számára. Pénteken (2013.04.12.) a piacot a két fő árupiaci eszköz, az arany és ezüst esése fűtötte.

Az, hogy mi lehet egy 85 dolláros!!!!! napon belüli esés oka, magyarázatok vannak, de őszintén szólva ezeknek a valóságtartalma megkérdőjelezhető és a piac túlzott spekulációjára vezethető vissza.

Az arany árfolyamának növekedésére legfőképpen az amerikai jegybank eszközvásárlási programja (QE) hat, hatott katalizátorként. A Fed még most is havi szinten 85 milliárd dollár értékben vásárol államkötvényeket és jelzáloggal fedezett eszközöket,. Mindez az arany árában az utóbbi hónapokban már nem okozott, jelenleg pedig főleg nem eredményez növekedést. Annak ellenére, hogy az infláció-gerjesztés hatása az USA, EU és Japán esetében is tapintható.

Esther George amerikai kormányzó szerint a túlságosan laza monetáris politikának jelentősek a kockázatai:

  • egyrészt veszélyezteti a pénzügyi stabilitást,
  • másrészt növelheti az inflációt.

Egyelőre nem tiszta, hogy az eszközvásárlások és a megnövekedett kockázati étvágy milyen hatással van a gazdaságra – tette hozzá.

(Forrás: Portfolio.hu)

A Primco első embere is a kormányzó véleményét osztja.

(Forrás: Portfolio.hu)

Mindezek ellenére tény, hogy a 85 dollár, 5,5% esés!

Az is tény, hogy az arany ennél nagyobbat is tudott már esni 2011. második felében, amikor pedig őrült félelem volt a piacon, legfőképp az USA leminősítésével az élen.

  • 2011. szeptember 19-én 1825-ről 1641-re, (11,21%) vagy
  • 2011. december 12-én 1688-ról 1596-ra (5,76%) vagy
  • 2013. február 11. 1668-ról 1608-ig (3,73%).

(Forrás: Portfolife.hu)

Így a tegnapi 5% fölötti esés, csak közelről nézve tűnik extrémnek, hiszen napon belül 2011-ben két ízben is előfordult, hogy ezen esések nagyobb mértékben következtek be.

Amerika mellett az eurózóna jövőjével kapcsolatosan is lenyugodni látszanak a kedélyek, mert nem óránként, hanem csak 2 naponta lehet arról hallani, hogy melyik ország kerül Ciprus vagy Görögország sorsára. Az EKB látható, hogy bármit hajlandó megtenni az Euró és az EU megmentéséért!

Kérdés: hogy a fedezettlen, szinte ingyen hitelezés és a bankbetétek befagyasztása a megoldás illetve ezek az eszközök tényleg hozzájárulnak e a globális kockázatok csökkenéséhez?

Az emóciókat félretehetjük-e? Jogos kérdés, de nem, mert a mozgások generátoráról beszélünk!

Itt egyértelműen megoszlanak a vélemények, hiszen az arany piac mindig is arról volt híres, hogy van aki hisz a menekülőszerep közép-hosszútávú erejében, van aki nem.

A ciprusi problémát a világ és az EU is 2 hét alatt besöpörte a szőnyeg alá, sőt nyomást gyakorol Ciprusra, annak érdekében, hogy nemcsak a betétesek pénze legyen elorozva, hanem az aranytartalék is. Érdekes azonban megjegyezni, hogy 14 tonna (a világ felszíni arany mennyisége, becsülten 170.000 tonna, azaz 0,008% a ciprusi arany mértéke) piacra kerülésének feltételezése már ekkora riadalmat kelthet?????

A lényeg, hogy a ciprusiak megkapják a mentőcsomagjukat, hiszen még az önerő nincs meg, mert váratlanul kiderült, hogy a ciprusi bankokból a bezárt állapotuk ellenére is áramolt kifelé a pénz.

Mondhatjuk, hogy ezek a bizonytalanságokat sugalló hírek az arany befektetőket is elbizonytalanítják?

Hozzáteszem, az sokkal nagyobb bizonytalanság, hogy válság, recessziós félelmek, lassuló gazdaságok, növekvő infláció, csődbe kerülő országokkal, a piacon egy alacsony hozamszinttel a befektetők tőkéje és talán a QE pénzek is az S&P 500 és a Dow Jones indexeket gazdagítják.

Kijelenthetjük, hogy legnagyobb baj jelenleg a piacon az, hogy pénteken is csak rossz hírek jelentek meg, de a befektetők alig 1%-a retteg, a 99% pedig önti a pénzt a befektetési alapokba, ennek köszönhetően az SP500 soha nem látott magasságban tartózkodik.

Viszont fentiekhez kapcsolódóan nagy kérdés, mi történik, ha holnap jönnek a koreaiak és az atomháborújuk?

Csak technikailag figyeljük az árfolyam mozgásokat?

Az elméleti eszmefuttatást félretérve, a pénteki arany esés figyelemreméltó, és nem mehetünk el azon technikai helyzet mellett, hogy ezzel a 85 dolláros eséssel az arany árfolyam kiesett a csökkenő trendjéből! Az ide kattintva elérhető arany elemzésben ez a csökkenő trendcsatorna kiválóan látszik!

A csökkenő trend alját jelen esetben illene visszatesztelnie, mert egyébként innen további shortot (csökkenésre fogadás) nyitni nincs értelme! A csökkenő csatorna alja 1533 a teteje 1626, az 1533 az elmúlt 2 év támasza is volt!

A Portfolife elemzőivel a ciprusi problémánál vártuk az arany dupla alját, mert minden adott volt hozzá. Hogy ez nem következett be, egyenes ági bizonyíték arra, hogy SENKIT sem érdekelnek most a makroadatok, mindenki önti a pénzt a részvényekbe. Vajon hova kerül havi 85 mrd dollár FED papírfecni?

Pukkanni fog?

 

 

Nagy Gábor / Portfolife

2013-04-14T23:44:25+02:002013 április 14.|Tags: , , , , , |0 Comments

Leave A Comment