Volatilitás – barát vagy ellenség?

Befektetőként egyre inkább hozzá kell szoknod ahhoz, hogy az egyes befektetési instrumentumok árfolyama nem csak hullámzik, hanem egyenesen csapkodást mutat, magyarul nagyon rövid távon – már néhány nap, netán óra alatt – bejárhatja a mennyet és a poklot is.

Vannak persze befektetési típusok, amelyek hagyományosan nem mutatnak komolyabb kilengéseket, de még egy egyszerű magyar államkötvény árfolyama is kiugró volatilitást mutathat a másodpiacon. Több megbízónk portfóliójában megtalálható a 2011-ben kibocsátott, 2041-es lejáratú, USD alapon 7,625% kamatot fizető magyar államkötvény. Ahogy a mellékelt ábra mutatja, az elmúlt években komoly pályát járt be az árfolyam. Éves szinten képes 25-30%-os mozgásokra is akár fel, akár lefelé.

A kötvényeké persze sokkal zártabb pálya, mint mondjuk a részvények árfolyama. A kötvényeknél – mivel hitelviszonyt megtestesítő értékpapír – a névértéknek különös jelentősége van, hiszen (rossz magyarsággal) a lejáratkor ez lesz kifizetve.

A kötvényekről – legyen az állam- vagy vállalati kötvény -, és rengeteg másról is szól a Nagy Befektetés Választó 2019 előadássorozatunk, összességében 20 órányi – tematikusan rendszerbe foglalt videó előadással és írásos anyagokkal. Nézd meg a részleteket ide kattintva >>>

De térjünk vissza az eredeti kérdéshez, a volatilitáshoz. Barát vagy ellenség? Annak, aki napi szinten sok órát tölt az árfolyamok vizsgálatával, és mer, hajlandó, tud trade-elni (azaz kereskedni), annak a volatilitás akár barát is lehet, hiszen a nagy árfolyammozgás lehetőséget jelent a magas hozamra, főleg nagy tőkeáttét mellett. Ugyanakkor persze a veszteség lehetőségét is jelenti a kereskedéssel foglalkozó számára, hiszen rossz kötési irány választása esetén – az általa alkalmazott többszörös tőkeáttét miatt – záros határidőn belül zárnia kell a pozícióit, így veszteséget kell elszenvednie.

A kereskedő számára tehát vagylagos – szükséges jó vagy szükséges rossz – a volatilitás megítélése. Ezzel szemben a stratégiai befektető számára a volatilitás sokkal kisebb jelentőséggel bír. Ennek legfőbb oka, hogy a stratégiai befektetés alapvetően a tőkés gazdasági berendezkedés törvényszerűségeire épül. Konkrétan arra a lassan több 100 éves tapasztalati tényre, hogy a gazdaság és a megtermelt javak mennyisége – hullámzó intenzitással, de – folyamatosan növekszik.

Ennek megfelelően a stratégiai befektető időhirizontja nem hogy a napon belüli árfolyammozgás, de még csak nem is az éven belüli. Legalább 3-5, de inkább 5-10 éves távlat, ami az ő fókuszában áll.

Ahogy a mellékelt, a részvények átlagos (egyenes vonalú), és valós (volatilitást is mutató) árfolyamát ábrázoló grafikonon is látszik, 1-3 éves távlatban egy-egy részvény tekintetében akár komoly árfolyamcsökkenést is tapasztalhatunk. Fontos megjegyezni, hogy ez nem veszteség, csak akkor, ha az adott részvényt eladod, csupán az adott árfolyamszint tart ezen a ponton.

Ellenben az is leolvasható a grafikonról, hogy 3-5 éves időtávon, de 5-10 évet tekintve különösen, gyakorlatilag bármely szakaszára tekinthetsz a grafikonnak, mindenképp tisztes árfolyamnyereséget tapasztalhatsz. És ez nem csak elmélet. Ha a részvénypiac egészét tekintjük, az látszik, hogy a „válságok” időszakai sokkal rövidebb ideig tartanak, és sokkal kisebb elmozdulást jelentenek, mint a felívelő szakaszok. Ezt mutatja be szemléletesen a más sokszor elővett, de most ismét ide kívánkozó ábránk. Ezen a bika (kék) és a medve (narancs) piacok váltakozását, hosszát és intenzitását láthatod:

Összefoglalva, a stratégiai befektető számára a volatilitás marginális jelentőséggel bír, hiszen a piac aktuális értékelése egyáltalán nem biztos, hogy tükrözi egy-egy cég részvényeinek valós értékét, de sok esetben még a teljes piac értékelése is tévesnek bizonyulhat nagyobb perspektívából tekintve.

Akkor válhatsz „egyszeri befektető”-ből stratégiai befektetővé, ha ezt megérted. Ellenkező esetben a volatilitás felváltva okoz eufóriát és depressziót, amely utóbbi esetben oda is vezethet, hogy a józan észt félredobva, a volatilitástól megijedve, saját magadnak okozol veszteséget azzal, hogy realizálod a negatív árfolyamot, vagyis eladsz. Mivel a volatilitás ma már szinte minden területet érint, ez egy negatív spirálba kergethet, hiszen befektetsz valamibe, és ha lejjebb megy az árfolyama (márpedig ennek igen komoly valószínűsége van rövid-közép távon), akkor eladod, újra vásárolsz valamit, és kezdődhet minden előről.

A statégiai befektetőt természetesen nem csak a időtáv teszi azzá ami, hanem szükséges egy jól átgondolt, fundamentumokkal, tapasztalati tényekkel alátámasztott stratégia, emely hosszabb távon mindenképp sikeres lesz.

Minden érdeklődőt megtanítunk az alapokra, és konzultációinkon segítünk kialakítani mindenki számára azt a számára leginkább megfelelő stratégiát, amellyel a kitűzött pénzügyi célok megvalósulhatnak. Jelentkezz egy kötelezettségektől, és díjaktól mentes személyes egyeztetésre, az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Volatilitás - barát vagy ellenség?
Bejegyzés címe
Volatilitás - barát vagy ellenség?
Rövid leírás
Még egy egyszerű magyar államkötvény árfolyama is kiugró volatilitást mutathat a másodpiacon. Éves szinten képes lehet 25-30%-os mozgásokra is akár fel, akár lefelé. Hát még akkor a részvények...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-03-12T11:18:21+01:002019 március 12.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment