A globális vállalatok is mellényúlhatnak – Virtualis valóság sztori

Hiába az ezernyi kiemelkedően kreatív és képzett elme, az alkalmazottak munkakörülményeinek extrém módon történő javítása vagy a tengernyi tőke. A legnagyobbak – mint a Google is a virtuális valóság témában – mellényúlhatnak.

Azt gondolná az ember, hogy egy ekkora forrásokkal rendelkező vállalat egyszerűe nem tévedhet, hiszen a „világ összes adata” rendelkezésére áll a döntések meghozatalához, és a „világ összes pénze” a megvalósításhoz. Pedig a Google már nem elsőre téved. Anno a G+ is kénytelen volt beismerni, hogy nem lesz alternatíva más közösségi platformoknak. Legutóbb pedig a Daydream-ről, a Google mobilra fókuszáló virtuális valóság platformjáról derült ki, hogy a Google nem ilyen lovat akart. Vagy inkább a user-ek nem akartak ilyet?

Mindenesetre a fejlesztést befejezték, és az Android 11-en már nem is fut a Daydream.

Virtuális valóság – tévedés vagy csak tévutak?

A 2016-os és 2017-es agresszív termékbevezetés után a Google gyorsan felhagyott VR-erőfeszítéseivel, amelyek a Samsung Gear VR-hez hasonlóan lehetővé tették a felhasználók számára, hogy egy kompatibilis telefont bedugjanak egy szemüveg-tokba, és a telefon kijelzőjét használva érjék el a VR-élményt.

Miután az Apple bejelentette az ARKit-ot (a IOS kiterjesztett valóság támogatását) a vállalat keményen elfordult a VR-től, és a Tango speciális AR-platformját ARCore-vá változtatta, amely AR-fejlesztői platform, már szintén nem nagyon élvezte a Google figyelmét az elmúlt hónapokban.

Miután világossá vált, hogy a Daydream nem arat könnyű győzelmet, a társaság felhagyott az erőfeszítéssel. A Google hardver biznisze már csak „földimogyoró” a keresési és hirdetési üzletükhöz képest, így valószínűleg nem is volt világos, hogy mit is szeretnének igazán elérni.

A Google tehát megállapította, hogy nem érte meg a fáradságot, míg a Facebook tovább duplázott. Ennek ellenére – az idén megjelent új Oculusban lévő nagyon jó hardver mellett sem világos a virtuális valóság jövője. Egyértelmű azonban, hogy a Daydream nem lesz része ennek.

Szemléletváltás – koncepció nélküli fejlesztés helyett vízió

Mind a Google mind a Facebook fejlesztéseire igaz, hogy önmagáért a technológiáért rajongva, belterjes módon jutottak el a jelenlegi állapotukba. Nincs valódi koncepció mögöttük, vagy egy vízió, amely mentén valósulnak meg az egyes lépések. Ebben a formában csupán játékszernek tekinthetőek.

Sokkal de sokkal több van a VR-ban ennél. Lehetőséget ad az újINTERNET létrejöttére, vagyis az Internet „újrafelosztására”. Nem játékként, hanem valódi funkciókat ellátó multiplatformként kezelve sorra nyílnak a lehetőségek. 

Innovátor Magazin a TV2-n.
Célkeresztben az AYCode és az Anata


Mind üzleti modelljét, mind a fejlesztés irányát tekintve lehetővé teszi a jelenlegitől eltérő, „dobozon kívüli gondolkodást”. Ezt valósítja meg korábbi rendezvényünkön, a Gerbeaud kávéházban is bemutatkozott partnerünk, a müncheni székhelyű – de magyar hátterű – AYCode Gmbh, az Anata World virtuális valóság multiplatform fejlesztője. A német tőzsdére készülő vállalat januárig várja angyal befektetők jelentkezését, azt követően már csak intézményi befektetőknek lesz lehetőség részt venni a legfrissebb magyar internetes sikersztoriban.

Amennyiben számodra is érdekes a dolog, a következő hetekben lehetőséged van arra, hogy közvetlenül a cég vezetésével konzultálj online meetingen arról, hogy miként lehetsz részese a projektnek.

 

2020-12-17T06:37:23+01:002020 december 16.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment