Világvége biztosítás?

Nem célunk a riogatás, és nem is szabad világvége forgatókönyvekben gondolkodnunk. Folyton hangoztatjuk viszont a kockázatkezelés fontosságát, tehát figyelembe kell vennünk az esetleges rosszabb forgatókönyveket is, amelyre fel kell készülnünk.

Na de létezik egyfajta „biztosítás” arra az esetre, ha széthullik az Euro-zóna, vagy a globális felmelegedés és/vagy túlnépesedés okozta élelmiszer és vízhiány lesz úrrá a világon, esetleg a globális pénzügyi rendszer is térdre kényszerül? 

A fenti csúnya forgatókönyvek bekövetkezte, netán összeesküvés elméletek beigazolódása sajnos nem zárhatóak ki. Persze nem is rendezkedhetünk be arra sem, hogy biztosan be fog következni valamilyen világméretű (vagy csak magyar) kataklizma.

Világvége biztosítás

Hogy a fenti eseményeknek mi is lehet a következménye? Egyértelmű. Hiába van pénzünk, megtakarításunk, befektetésünk, adott esetben ott állhatunk majd csupasz fenékkel, és korgó gyomorral.

Természetesen nincs olyan biztosítótársaság, amely a fenti kockázatokat kezelni tudná, pláne jótállni akkor, ha a fenti események bekövetkeznek. Van viszont egy olyan vagyoni érték, amely az elmúlt évezredekben bizonyította, hogy képes megtartani értékét háborúk, összeomlások, válságok közepette. Ez nem más, mint az arany. Így volt ez a fáraók korában, a középkorban, vagy akár a világháborúk során.

Lehet az arany árfolyamának ingadozásán siránkozni, túlértékeltségéről és arany lufiról beszélni, de kétségtelen tény, hogy nem volt olyan időpillanat a történelemben, amikor az ember ne a vagyon, hatalom, remény szimbólumaként tekintett volna rá, és ne lett volna meg a vagyonmegőrző értéke.

A beszédes magyar nyelv is „aranytartaléknak” mondja azokat az eszközöket, amelyek jól jönnek nehéz napokon. Nem arról van tehát szó, hogy mindenünk aranytartalék legyen, de legyen aranytartalékunk. Akár vagyonunk egy részének aranyba forgatásával, akár folyamatos, aranyban is történő megtakarítással.

Fel lehet ezt fogni egyfajta biztosításként a „Mi lesz ha…?” helyzetekre. Ha van aranytartalékunk, és vagyonunk egy részét abban tartjuk, abban a biztos tudatban lehetünk, hogy ha a „Mi lesz most?” kérdést fel kell tennünk, az lehet a válasz, hogy ott van az aranytartalék.

Ha tisztán logika alapján vizsgáljuk a kérdést, és valóban kvázi „biztosítás”-ként kezeljük a dolgot, mi történhet:

  1. Valóban szükség lesz az aranytartalékra, magyarul bekövetkeznek a „biztosítási események”, akkor valamilyen szinten védettségünk van, hiszen ott az aranytartalék.
  2. Kilábal az ország és a világ a válságos időszakokból, és az arany árfolyama esetleg valamelyest esni is fog. Ez elképzelhető, de igen valószínű, hogy ha be is következik jelentősebb árfolyamesés, az egyébként is egyre emelkedő kitermelési költségek alá soha nem fog esni.

Az első esetben örülhetünk, hogy gondoskodtunk magunk és családunk „túléléséről”. A második esetben örülünk, hogy a „biztosítási események” nem következtek be, és az esetleges árfolyamveszteséget a „biztosítás” költségének tudjuk felfogni, de több mint valószínű, hogy ez nem lesz túl nagy ár, már csak azért sem, mert nem a teljes vagyonunkat, csak az aranytartalékot érinti ez az árfolyamveszteség. Valószínűbb, hogy ha valóban hosszú távon gondolkodunk, 10-20 év távlatából mindenképpen jó döntésnek fog bizonyulni az aranytartalék képzés.

Természetesen nem mindegy, hogy pontosan hogyan is járunk el. Ahogyan egyik elmúlt évi klubestünk előadásában (Nagy Gábor – Portfolife Kft.) elhangzott, az aranytartalék képzés esetén is körültekintőnek kell lennünk, mert csapdák leselkedhetnek ránk. Hallgasson bele az előadásba! (kattintson a háromszög alakú lejátszó gombra):

Kockázatok – arany

Ha szeretne többet megtudni arról, hogy milyen okok miatt van szükségünk aranytartalék képzésre, és melyek azok a szempontok, amelyeket mindenképpen figyelembe kell vennie, jöjjön el következő klubestünkre, amelyet teljes egészében a befektetési arany témakörének szentelünk. Részleteket és a díjmentes rendezvényre regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon találja >>>

Ha már eltökélt abban, hogy aranytartalékot képezzen, jelentkezzen díjmentes Konstruktív konzultációra, ahol segítünk abban, hogy konkrétan az Ön helyzetében miként fogjon neki az aranytartalék megteremtésének. Konzultációra az ide kattintva megjelenő oldalon tud jelentkezni >>>

2013-03-11T03:28:41+01:002013 március 11.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment