Világjárvány nyertesek és vesztesek

A piacokra nézve könnyen kijelenthetnéd, hogy a járványnak csak vesztesei vannak. Főleg azért, mert bár Olaszországban lassulni látszik a járvány, továbbra is bizonytalan, hogy máshol sikerül-e visszafogni, vagy ugyanolyan tombolásra kell számtanunk mindenhol. Kérdés tehát, hol vannak a világjárvány nyertesek?

Mindenki vesztes?

Ez a felvetés jogos, hiszen valójában nincs olyan szegmens, amelynek az értékelése ne csökkent volna. Még a hagyományosan menekülő befektetésnek tekintett arany árfolyama is megbicsaklott, ha csak időlegesen is. Ennek megfelelően tehát akár igaz is lehetne. Jobban megvizsgálva azonban leginkább csak rövid távon lehet igaz.

Tény, hogy vannak igazán nagy vesztesek. Alapvetően az utazáshoz, turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások ilyenek. Igencsak kell tehát kapaszkodniuk a légitársaságoknak, a szálloda- és vendéglátóiparnak, a rövid távú lakáskiadásnak. Nem marad érintetlen továbbá a hagyományos – nem élelmiszer – kiskereskedelem sem.

Lehet, hogy rövid ideig mindenki vesztesnek tekinthető, hiszen a kínai, majd az olasz események gyakorlatilag sokkolták a piacokat. Vannak azonban szegmensek, amelyek inkább bizakodva nézhetnek a jövő elé.

Világjárvány nyertesek

Fontos leszögeznünk, hogy összességében a világgazdaság folyamatosan növekszik. Amíg a jelenleg uralkodó berendezkedés – kapitalizmus, több-kevesebb demokráciával – marad, mindig is növekedni fog. Ez a növekedés azonban soha nem lineárisan, nem egy egyenes mentén növekszik. Egyrészt saját maga szabályszerűségének megfelelően váltják egymást a medve és bika piacok. Másrészt vannak külső hatások – amilyen az új koronavírus járvány is – amelyek hatással vannak rá.

Hogy mit kell ennek jelentenie számodra? Nem kell minden egyes válságjelenségnél a világvégét vizionálnod. Ami történik, az a gazdaság „normál” működése. Rövid – a legrosszabb esetben is csupán 1-2 év – időn belül visszatér minden az eredeti kerékvágásba.

Amit viszont érdemes vizsgálnod, hogy kik lehetnek világjárvány nyertesek? A konkrét válság esetén mikor lehet kijönni jól belőle?  Leginkább akkor, ha valamely vállalat, vagy adott esetben szektor…

  • függetleníteni tudja magát a válság hatásaitól
  • hatékony megoldásokat szállít a válság megoldásához
  • olyan területen szolgáltat, amely segít másokat a válság túlélésében

Vannak olyan szektorok, amelyeket kevéssé érint a válság, de mi igazából azokat keressük, amelyek valódi nyertesei lehetnek. Részben akár már a válság alatt, de leginkább azt követően.

Két nyertes szektor

Jelen esetben két szektor nyilvánvalóan a világjárvány nyertesek közé tartozik. Az egyik az egészségüggyel kapcsolatos vállalatok, gyógyszeripar, biotechnológia, esetleg eszközgyártók. A rengeteg haláleset, különösen Olaszországban, arra tanította meg a világot, hogy sokkal felkészültebbnek kell lennie hasonló esetekben. Erre adhatnak hatékony választ az iparág szereplői.

A másik – méretét tekintve jelentősebb – szektor a technológiai szektor. A járványból nem csak az egészségügy tanul. Minden gazdasági szereplőnek fel kell készülnie arra, hogy a globalizáció a járványok globálissá terjedését hozza a jövőben. Ílyen módon meg kell azt oldani, hogy „szociális távolságtartás” (például karantén) mellett, akár távolról vezérelhetőek legyenek munkafolyamatok. A most sebtiben összetákolt home office megoldások csak a kezdet. Rengeteg – a problémát jól kezelő – megoldás színrelépése várható  ajövőben.

Még inkább előtérbe kerülnek tehát a felhő alapú szolgáltatások, a blockchain alapú okos szerződések, dokumentumkezelés, fin-tech megoldások, robotika, mesterséges intelligencia. Természetesen ezeknek mind szoftver mind hardver vetületei. Ezen szektorok tehát jó eséllyel gyorsan regenerálódnak az elmúlt hetekben tapasztalt első sokkból, és az átlaghoz képest jelentősebb növekedésük is várható.

Amennyiben szeretnél részesedni a világjárvány nyertesek növekedéséből, várunk szeretettel egy díj- és kötelezettség mentes konzultációra, ahol kölcsönösen megismerhetjük egymást, megvizsgálhatjuk, hogy tudunk-e együtt dolgozni vagyonod gyarapításán. Jelentkezni az alábbi űrlapon tudsz egy ilyen beszélgetésre, amely tekintettel a koronavírus járványra nem csak személyes, hanem Skype, Messenger beszélgetés is lehet.

 

 

Összegzés
Világjárvány nyertesek és vesztesek
Bejegyzés címe
Világjárvány nyertesek és vesztesek
Rövid leírás
Ha a piacokra nézel, akár könnyen ki is jelenthetnéd, hogy ennek a járványnak bizony csak vesztesei vannak. Főleg azért, mert bár Olaszországban lassulni látszik a járvány, továbbra is bizonytalan, hogy máshol sikerül-e visszafogni, vagy ugyanolyan tombolásra kell számtanunk mindenhol.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2020-03-26T12:38:09+01:002020 március 25.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment