Vigyázz, kész, vesszőfutás – bankok fenyítésen

Az elmúlt két év után épp fellélegezni készülő bankszektor kénytelen szembesülni azzal, hogy 2013. sem az az év lesz, amikor nyereséget termelhetnek. A Varga Csomag 2.0 nagyságrendileg akkora összeget von el a szektortól, amekkora a nyeresége lenne.

Mindezek csak tények. Nem feltétlenül kell könnycseppeket elmorzsolnunk az elmúlt 20 évben extraprofitra szert tett bankok miatt. A fontosabb kérdés az, hogy…

Számunkra mit jelent ez?

bankok_fenyitesen

Egyrészt biztosra vehető, hogy a tranzakciós adó drasztikus változása bennünket sem fog érintetlenül hagyni, és a korábbiakhoz hasonlóan ezt végső soron mi fizetjük meg saját banki tranzakcióink után, illetve beépül a mindennapok költségszerkezetébe. Magyarul ha megvesszük a friss kenyeret, abban is fizetjük a tranzakciós adó költségeit. Az ilyen tételek valószínűleg nem szerepelnek a hivatalos inflációs adatokban, ellentétben a rezsicsökkentés áldásos infláció-csökkentő hatásával.

Számítások szerint csak a saját banki tranzakciók (készpénz felvét, néhány utalás, szokásos banki műveletek) után fizetett adó egy átlagos családnak évente 10.000 Ft feletti terhet fog jelenteni augusztus 1. után.

Befektetési, megtakarítási szempontból ez azt is jelenti, hogy végérvényesen búcsút lehet mondani annak a kialakult „népi játéknak”, amelyben megtakarított pénzünket vándoroltattuk egyik bankból a másikba, hogy a „friss pénz” előnyeit élvezve magasabb akciós kamatokat kapjunk. A tranzakciós adó értelmetlenné teszi a sorozatos bankváltásokat.

Sőt, ahogyan azt egy korábbi bejegyzésben számolgattuk, a megemelt tranzakciós adó, amelyet egyértelműen ránk hárítanak a bankok, illetve a most bevezetésre kerülő – a kamatokat terhelő 6%-os – egészségügyi hozzájárulás, és az alacsony jegybanki alapkamat arra késztet minden betétest, hogy elgondolkodjon, érdemes-e egyáltalán megtakarítást, befektetést kereskedelmi bankban tartani.

Egyre többen megértik, hogy ugyanúgy, mint Európában máshol, ha a „biztonságot” választják, azzal a biztonságos reálérték-vesztést választják.

Ha a biztonság kérdését feszegetjük, tudnunk kell, hogy a legutóbb elfogadott Uniós irányelv alapján – igaz, hogy csak a 100.000 Euro-nál nagyobb betétek esetén – minden további nélkül előfordulhat, hogy pénzünket arra használják, hogy „megmentsék” vele a bankot.

Ha vagyongyarapodást, vagy legalább a vagyon, megtakarítás értékének megőrzését szeretnék elérni, akkor be kell fektetniük. A kérdés csak a hogyan?

Ha vagyongyarapító megoldást szeretnénk, csupán az a dolgunk, hogy némi segítséggel minden kockázatot megfelelőképpen kezeljünk, és ne tegyünk fel mindent egy lapra. Ráadásul ma már léteznek olyan – extrém körülmények kivételével – garantált befektetések is, amelyek igen látványos, akár két számjegyű hozamokat produkálnak Euro alapon éven belül.

Nincs mese, utána kell járnia a lehetőségeknek

A bankbetétek, banki lekötések alternatíváiról, a tartalékképzés és a valódi befektetés különbségeiről szólnak a következő HozamInfo klubestek.

Matekoznunk kell – számoljon velünk!

Összehasonlítjuk a jelenlegi – adóktól, illetékektől, kamatvágástól terhelt – banki ajánlatokat, kamatokat és költségeket. Hol és kinek dolgozik a pénze, ha bankban tartja? Milyen konkrét alternatívák léteznek a banki megoldásokkal szemben?

2013 július 25. csütörtök 18:00-20:00

 • Matekozzunk: bankok ajánlatainak összehasonlítása
 • Banki lekötés kontra befektetés – mi a különbség?
 • Tőkevédelem helyett kockázatkezelés
 • Itthon vagy külföldön – érvek és ellenérvek
 • Hogyan, és milyen elemekből épül fel egy hatékony, korszerű portfólió?

ELŐADÓINK.

NGNagy Gábor elemző
a PortfoLife Kft. ügyvezetője, aki óriási háttértudásával, a dolgok lényegét láttatva segít a sorok közt olvasni, és új szemszögből tud láttatni ismertnek vélt folyamatokat, szituációkat, megoldásokat

GB

Gödrösy Balázs Regisztrált Pénzügyi Tervező®,
GFS Consulting Kft. ügyvezetője, aki 19 éves szakmai tapasztalatával, külföldi konferenciákon szerzett szakirányú tudásával segít nekünk.

Helyszín

A klubesünk helyszíne : A HozamInfo központja, 1034 Budapest, San Marco utca 19. 1/1 (Térkép ide kattintva). A helyszín legfeljebb 20 fő befogadására alkalmas, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi űrlapon tud megtenni. A regisztrációt követően illetve a klubest előtti napon emlékeztetőként külön e-mailt küldünk a megközelíthetőséggel, pontos programmal kapcsolatos információkkal.

Költség: a klubesteken való részvétel díjmentes!

Kérjük, csak akkor regisztráljon, ha valóban jönni szeretne! Amennyiben időközben kiderül, hogy mégsem tud eljönni, kérjük, mondja le jelentkezését e-mailben, az info (kukac) hozaminfo.com címre írva!

Amennyiben többedmagával jön, a helyfoglalás miatt kérjük, őket is regisztrálja be külön!

KLUBEST REGISZTRÁCIÓ

[include file=script/klubest_reg130725.txt]

 

2013-07-03T23:02:40+02:002013 július 3.|Tags: , , , , , , |2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. Hollósi Pál 2013-07-04 at 11:03 - Reply

  Üdvözlet! Nem vagyok pénzügyi szakember,de sokan azt rebesgetik,hogy tönkre megy az euró. Kérdem én iylenkor ,mi lesz az euro alapú befektetésekel.

  • Kocsis Gábor 2013-07-07 at 18:27 - Reply

   Kedves Pál,
   nem feltétlenül tartunk az Euro közeljövőben történő esetleges megszűnésétől. Ha mégis így lenne, valamilyen pénznem mindenképp lesz, hiszen az árucsere korán igencsak túl vagyunk.
   Ha mégis bekövetkezne, és befektetésünk pénzben (pontosabban pénzértékben) van, elképzelhető részleges, netán teljes veszteség, de azért az utóbbit sem tartom valószínűnek. Ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben vagyunk, ha befektetéseink nagyobb részének tárgya dologi érték (ingatlan, nyersanyag, áru, résztulajdon stb.), mert azok valós értéke kevésbé függ attól, hogy épp milyen fizetőeszköz van forgalomban.
   Nem véletlen, hogy a HozamInfo is elsősorban a dologi értékek felé fordul.
   Üdvözlettel:
   Kocsis Gábor

Leave A Comment