Vigyázat, akaratlanul válhatunk befektetőből spekulánssá

Magára valamit is adó befektetési szolgáltató ma már online betekintést biztosít ügyfeleinek a befektetések értékének alakulására. Egyszerre áldás ez és átok is. Az árfolyamok ugyanis általában mozognak, ennek megfelelően befektetésünk aktuális értéke is folyamatosan változik, amelyet időnként nehezen viselünk.

Persze akkor jelenik meg leginkább izzadságcsepp a halántékunkon, amikor a piaci mozgások alapján befektetésünk aktuális értéke alacsonyabb szintre süllyed, mint ahol korábban tartózkodott, netán a befektetett eszközök eredeti értéke alá süllyedve „veszteséget” jelez. Nem véletlenül került a veszteség szó idézőjelbe, erről majd esik még szó.

Ekkor derülhet ki, hogy mennyire vagyunk a jövőre kellőképpen felkészült, vagyonát tudatosan gyarapító befektetők.

Felkészületlenség – félelem, átgondolatlanság

Felkészületlenség, azaz a befektetéseink, illetve azok hátterének kellő ismerete nélkül, elégtelen kockázatkezeléssel, és megfelelő tanácsadó nélkül bizony könnyen elbizonytalanodunk. Nem akarunk veszíteni az esetleg hosszú évek alatt, nehezen megkeresett vagyonunkból. Ez természetes, viszont az átgondolatlan cselekedetek beindíthat egy veszteségspirált.

Mert mi is történik, ha egy átgondolatlan befektetésünk veszteségbe kezd menni? Tartva a nagyobb veszteségtől, megszabadulunk tőle. A maradék tőkét újra átgondolatlanul fektetjük be, ami akár újabb vesztesége(ke)t jelenthet. A több kisebb veszteség – különösen ha a közben eltelt időt, mint lehetséges hozamtermelő tényezőt is figyelembe vesszük – igen komoly veszteséggé tud válni.

Nonszensz, de sok esetben ezt a veszteség spirált segíti elő a valójában a veszteség-minimalizálás érdekében kitalált ún. stop loss beállítás, amelynél – amely szolgáltatónál erre lehetőség van – beállíthatjuk, hogy adott veszteség elérésekor automatikusan szabaduljunk meg a befektetésünktől, hogy ne veszítsünk sokat. Ezekkel az eszközökkel valójában akár folyamatos kisebb veszteségre is ítélhetjük magunkat.

Amennyiben biztosak vagyunk befektetésünk megalapozottságában, és tervszerűen fektettünk be, nem fog zavarni bennünket (na jó egy kicsit lehet, hogy fog, de nem kapunk szívinfarktust), ha aktuális értéke alacsonyabb szinten van, hiszen számunkra az a fontos, hogy a tervezett időszak végére érjük el azokat a hozamokat, amelyeket elvárunk, és nem az, hogy a mindenkor aktuális érték grafikonja milyen utat járt be időközben. Ilyen módon az időközben mutatkozó „veszteség” bennünket valójában nem érint.

Jó példa erre az, hogy igen sokan most megszabadulnak arany befektetésüktől, realizálva akár igen komoly veszteséget, holott a befektetési arany lényege épp a hosszú távú értékmegőrzésben van, ahogyan ezt a jegybankok is tudják:

[include file=script/arany_jegybank_vasarlas_video.txt]
Forrás: gazdasagtv.hu

Felkészületlenség – kapzsiság

Megfelelő stratégia híján könnyen eshetünk át a ló túlsó oldalára is. Nem elégszünk meg a tisztes hozammal, és nem akarjuk levágni az „arany tojást tojó tyúkunkat”, vagyis az aktuálisan rendkívül sikeres befektetésünket. Pedig amint azt tudjuk ilyen tyúkok csak a mesében léteznek, és azt a tyúkot bizony valaki más fogja levágni, nekünk meg marad az üres tyúkól.

Amennyiben tudjuk, hogy mi az, ami elvárható egy adott befektetéstől, és azt el is értük, bizony magunknak kellene levágni a tyúkot, és eladni tisztes haszonnal.

Befektetőből spekulánsokká válhatunk

speculatorÁtgondolt befektetési politika – vagyis az időtávok, eszközosztályok, stratégiai tervezés – és megfelelő tanácsadó hiányában tehát nem igazán tudjuk magunkat mihez tartani, improvizálni kezdünk, amelynek az lesz az eredménye, hogy akaratlanul is spekulánsokká válunk. A dolog lényege szempontjából még az is mindegy, hogy épp részvényekkel, kötvényekkel vagy épp devizapiaccal foglalkozunk.

Felkészületlen spekulánsként csak ideig óráig lehetünk elégedettek, könyörtelenül bedarál bennünket a piac, és mi leszünk azok, akiket – akár erőfölényükkel tisztességtelenül visszaélve – a valódi, vérprofi spekulánsok megesznek reggelire.

Mindenkinek van helye és keresnivalója a befektetési, megtakarítási piacon, de a lépéseket átgondoltan, tervszerűen kell megtenni a sikerhez.

Bővebben szeretne erről hallani, jöjjön el következő díjmentes HozamInfo klubestünkre, ahol példákon keresztül ismerkedhet az új gondolkodásmód részleteivel!
A klubest részleteit és regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

2013-05-30T01:44:32+02:002013 május 30.|Tags: , , , , |3 hozzászólás

3 hozzászólás

 1. dr. Keleti Zoltán 2013-05-30 at 10:53 - Reply

  A leírtakkal egyetértek. A laikusok legnagyobb gondja azonban az, hogyan tudja megkülönböztetni a „megfelelő tanácsadót” a „valódi, vérprofi spekulánstól”. A másik probléma, hogy a befektetési tanácsadónak nincs felelősségbiztosítása arra az esetre, ha az ügyfélnek vesztesége keletkezik a hibás befektetési stratégia miatt. A nyereségből leveszi a sápot, a veszteség finanszírozásába viszont nem száll be. Bárki, aki nyert párszor a tőzsdén, és elvégez egy OKJ-s tanfolyamot, pénzügyi tanácsadó lehet, Önjelölt szakértőnek nyilváníthatja magát – gyakorlatilag kontroll nélkül. Ezen a lápso vidéken nem látni, ki alatt van valódi talaj.

  • Kocsis Gábor 2013-06-03 at 10:28 - Reply

   Kedves Keleti úr,
   a tanácsadó megválasztása egyértelműen az egyik leginkább kardinális kérdés. Nem egyszerű és nem is biztos, hogy gyorsan megoldható feladat. Ezért jó az, ha eljár előadásokra (nem csak HozamInfo klubestekre), hogy megismerje az adott tanácsadókat.
   Ez alapján tud dönteni. És akár azt a döntést is hozhatja, hogy Önnek nincs szüksége tanácsadóra, de ennek akkor is utána kell járnia.
   Üdvözlettel:
   Kocsis Gábor

 2. solt 2013-05-30 at 17:34 - Reply

  T. Keleti Úr!

  Ha különbséget tud tenni rossz tanács és jó tanács között, Önnek már nincs is szüksége tanácsadóra!

Leave A Comment