Vessünk néhány pillantást az inflációra ?

Mi is az infláció? Elértéktelenedés, pénzromlás, a pénz értékének romlása. Az ár és a költség hányados növekedése, csökkenése befolyásolja az inflációt.

2013. márciusában a fogyasztói árak 2,2%-kal voltak  magasabbak, mint egy évvel korábban. Tehát a háztartási energiáért, a ruházkodásért és a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy évvel korábban. Az élelmiszer árak, a napi szükségletek árai viszont nőttek, legnagyobb drágulást a dohány és szeszes italok szenvedték el. 12%-al.

infláció

Utoljára 1974. szeptemberében volt ilyen mélyponton, azaz alacsony a hazai infláció.                                

Ami befolyáolta a 2012. éves inflációt, az áfa emelés volt. Idén pedig a rezsicsökkentés mérsékeli nagymértékben az inflációt. Az infláció számításának kettő módja van.

Az egyik a KSH hivatalos, matematikailag pontos, precíz indexálása.

A másik a mindennapok inflációs számítása, ez pedig a pénztárcánk ! Itt más indexálást mérünk, magasabbat. Pedig mindkettő számítás jó, csak más nézőpontból.

infláció 1 chart

Statisztika, kontra élet ! Árak és leggyakrabban vásárolt termék árak.

Sajnos mi fogyasztók nem nagyon érzékeljük ezt az alacsony áfát. A kisebb áremelkedést. A mindennapi élelmiszerek fogyasztói árai – sajnos – nagyobb mértékben nőttek. Lássunk egy egyszerű példát. A csipkefüggöny ára 0,3 %-al olcsóbb lett, míg a kenyér ára 5.9 %-al drágult. Az említett árváltozások együtthatójaként kapjuk az inflációt. Akkor nézzük a tényleges emelkedéseket: élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,4%-kal emelkedtek. Ezen belül is jelentősen nőtt a liszt, sertészsiradék,olaj. De nézzük meg a növényi termékek árát:a burgonya ára  a tavalyi évhez  képest duplájára nőtt. Az állati termékek ára 6,5% nőttek,de ez is több mint a 2,2% infláció? Ha ezeket, az értékeket nézzük akkor a pénzünk vásárló értéke többet csökkent, mint 2,2%. Teljesen ésszerűen ki lehet számolni,és szerintem mindennapi vásárlásaink során is érzékeljük saját pénztárcánkon.

Mennyire befolyásolja ez a megtakarított, befektetett pénzünket? Egyáltalán van befektetett pénzünk? Hogyan próbálunk nyereséget abszolválni? Természetesen Ésszel!

Hogy értékelni tudjuk az infláció csökkenését, vegyük figyelembe, hogy ez határozza meg befektetéseink és fizetésünk valódi értékét! A 2,2% azt jelenti, hogy 2012 márciusához képest idén márciusban ennyivel tudunk kevesebbet vásárolni pénzünkön. Így például 2012-ben összegyűjtött 1 millió forintunk, ha otthon tartjuk a kispárnába bevarrva, akkor ma 978 500 forintot ér. Természetesen, ha beteszzük az általunk jónak tartott befektetési eszközbe (értékpapírszámla, bankbetét, Unit link,TBSZ) akkor a hozam-infláció – költség képlettel megnézhetjük hogy reálértéken mennyit nőtt a befektetésünk. A befektetéseinkre jó hatással van az alacsony infláció. Ha az inflációs érték továbbra is 6,6% lenne, tavalyi pénzünk mindössze 938 000 forintot érne. A különbség magáért beszél.

Ha kérdése van, vagy szeretne tájékozódni a pénzügyi piacon, keressen bizalommal!

Jelentkezzen aktuális klubestünkre, ide kattintva

2013-04-14T16:00:19+02:002013 április 14.|0 Comments

Leave A Comment