Vége a hitelminősítők garázdálkodásának

A hitelminősítő intézmények évente csupán kétszer, fix időpontokban adhatnak ki értékeléseket. Emellett a befektetési intézmények bírósághoz fordulhatnak kártérítésért. Erről döntött az Európai Parlament.

További szigorítás, hogy a hitelminősítőknek csak korlátozott részesedésük lehet az általuk minősített vállalatokban. Az egyes országok államadósságára vonatkozó értékelésekkel nem törekedhetnek az ország gazdaságpolitikájának befolyásolására.

A pénzügyi szabályozás malmai lassan őrölnek. A 2008-as válság kirobbanásában központi helyen szerepeltek a hitelminősítő „játékosok”. Sok millió magánember és rengeteg befektetési társaság, nyugdíjalap gyakorlatilag vakon megbízott ítéletükben. Közel öt év alatt sikerült odáig eljutni, hogy regulázásra kerüljenek.

Hogy mi is volt a szerepük, illetve melyek voltak motivációik, az könnyen megérthető a Bennfentesek című Oszkár díjas film egy rövid részletéből:

Természetesen hitelminősítőkre szükség van. Kell legyen egy olyan elsődleges szűrő a befektetések elemzésekor, amely ad egyfajta képet az adott befektetésről, intézményről vagy országról. Fontos viszont az, hogy ez a kép mennyire hiteles.

Bízunk benne, hogy az új szabályozás segít abban hogy tisztább kép alakuljon ki, de annyi bizonyos, hogy a hitelminősítők „véleményét” jó ideig fenntartásokkal, valóban csak véleményként fogják, fogjuk figyelembe venni.

2017-01-10T12:01:32+01:002013 január 17.|Tags: , , |1 Comment

One Comment

  1. Ferszil 2013-01-17 at 16:51 - Reply

    VÉLEMÉNYEM szerint, már nagyon itt volt az ideje ennek! 😉

Leave A Comment