Városiasodás – trend, amit a recesszió sem törhet meg

A világ 28 legnagyobb városában 900millió ember él. Ez azonban még csak a városiasodás megállíthatatlannak tűnő folyamatának első része, néhány évtized múlva teljesen más képe lesz a világnak. Elképesztő „városmonstrumok” növekednek fel.

Sokak fejében egy kinai városkép még valami elmaradott terület látképeként él. Valójában azonban az Amerikában is látott felhőkarcolók tömegéről van szó, csak még annál is egy léptékkel nagyobb számban. Egyedül Shanghai-ban 5000(!) toronyépület található.

Kínában 6 olyan város van jelenleg, amely 10millió feletti lakossal bír (Sencsen, Tiencsin, Csungking, Kanton, Shanghaj, Peking) és további tíz, amely 5-10milliós lélekszámú. 2030-ra további hét ilyen várossal bővül a keleti ország. A század végére már 50-100milliós (!!) városokban fog élni a Földön élő emberek jelentős része.

Nem csak Kína azonban az éllovas, India sem marad el sokkal, ott 3 metropolisz (10millió feletti lakossal) van jelenleg, de néhány éven belül további 4 üti meg ezt a szintet, és sorolhatnánk egyre az dagadó ázsiai, afrikai és dél-amerikai nagyvárosok sorát. Európán és az USA-n kívül – ahol a városok növekedése koránt sem mutat ilyen nagy növekedést, mindenütt ez tapasztalható. 2050-re a világ népességének kétharmada lesz városlakó.

A városok tápláléka a nyersanyag

Ahogyan az embernek a növekedéshez szüksége van extra tápanyagra, a városoknál is hasonló a helyzet. Nem csoda, hiszen elképzelhetetlen mennyiségű anyagra van szükség az infrastruktúra (víz-, gáz-, elektromos-, informatikai hálózat) kiépítésére, az épületekhez. Ezen túl elegendő abba belegondolni, hogy egyetlen toronyház tömege is sokezer tonna. Emellett a koncentrálódott embertömeg igényei is teljesen mások, mint a vidéki életformában, amely tovább növeli a nyersanyagéhséget.

Ennek megfelelően egyre nagyobb igény mutatkozik a megszokott nyersanyagok – acél, alumínium, réz, cink, ólom stb., illetve ezek ötvözetei iránt. Egyre inkább tapasztalható elektrifikáció, vagyis az, hogy arra tartunk, hogy az energia egyre nagyobb részét elektromos áramként termeljük meg és mindent az elektromosság fog működtetni. Ennek része az elektromobilitás, amely nem csak az elektromos autózást jelenti, hanem valamennyi közlekedési eszköz elektromosítását az autótól kezdve a repülőn keresztül a hajókig. Mindez pedig talán a legnagyobb keresletet – mint az egyik legjobb elektromos vezető tulajdonságokkal rendelkező – réz iránt kelti.

Bővülő igények

Nem csak a mennyiségen van a hangsúly. Egyre nagyobb azon nyersanyagok köre, amely iránt igény mutatkozik. Míg a középkorban néhány tíz nyersanyagot használt az emberiség, ma már – a technológia fejlődésével – egyre nagyobb, közel ezres nagyságrendű azon nyersanyagok száma, amelyet igényel az ipar. Elég arra gondolnunk, hogy ma már olyan mennyiségű elektronikai eszközt használunk, és azok olyan kifinomult technológiát alkalmaznak, vagy a vegyiparra, amelyek elképesztő mértékben szélesítik ki az igényeket nyersanyagok terén.

 

Összegzés
Trend, amit a recesszió sem törhet meg
Bejegyzés címe
Trend, amit a recesszió sem törhet meg
Rövid leírás
A világ 28 legnagyobb városában 900millió ember él. Ez azonban még csak egy megállíthatatlannak tűnő folyamat első része, néhány évtized múlva teljesen más képe lesz a világnak. Elképesztő "városmonstrumok" növekednek fel.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2023-04-11T05:54:53+02:002019 szeptember 26.|Tags: , , , |3 hozzászólás

3 hozzászólás

  1. […] előtt áll. Ezen trendek egyike például a városiasodás, amelyről írtunk korábban (itt: Városiasodás – Trend amit a recesszió sem törhet meg >>>), amely a kialakuló megapoliszok nyersanyagigényét vetíti előre. A másik fontos megatrend, […]

  2. […] városok létrejötte az elektromobilitásnál is nagyobb mértékben éhes a fémek iránt (korábbi írásunk erről >>>). Mindezek pedig nem távlati megvalósítandó célokat jelentenek, tehát már ma is, de 2-3 […]

  3. […] világ városokba költözik. Írtunk már erről részletesen egy bejegyzésünkben (ide kattintva elérhető >>>). Ez a megatrend – függetlenül az esetleges recessziótól – folyamatosan növekvő […]

Leave A Comment