Változások augusztus 1. után

Stratégiai partnerünket, a PortfoLife Kft-t kértük meg, hogy készítsen egy összefoglalót a 2013. augusztus 1-től ránk váró banki változásokról, hiszen jelentősen emelkednek a kamatjövedelmek adóterhei, növekednek a tranzakciók után keletkező adók illetve illetékek is! Kétség nem fér hozzá át kell alakítani a bankolási szokásainkat.

ID-10039373A jövőben a kamatjövedelmek után fő szabály szerint 6 %-os mértékű egészségügyi hozzájárulást (EHO) is kell fizetnie annak a magánszemélynek, aki devizabelföldinek minősül.

Ha magyarországi szolgáltatónál betéttel, vállalati kötvétnnyel vagy olyan befektetési jeggyel rendelkezünk, amelynek a kamatát, hozamát a jogszabály EHO-kötelessé teszi, akkor az eddigi 16 %-os kamatadó mellett a jövőben további 6 %-os EHO-t is kell fizetnünk keletkező kamatjövedelmeink után. Ennek megállapítása, levonása és átutalása az adóhatóságnak – a kamatadóhoz hasonlóan – a kifizető feladata.

Az új jogszabály ugyanakkor rendelkezik néhány kivételről:

 • vannak olyan kamatjövedelmek, amelyekre a korábbi jogszabályok további alkalmazásával még mindig 0 százalék személyi jövedelemadó vonatkozik. Az ilyen kamatjövedelmet EHO sem fogja terhelni (például ha van 2006. szeptember 1. előtt vásárolt befektetési alapunk, akkor ennek visszaváltásakor nem keletkezik adóköteles kamatjövedelmünk);
 • az Európai Gazdasági Térség (EGT) állama által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír után keletkező kamatjövedelemre sem kell EHO-t fizetni. Ez a gyakrolatban a magyar államkötvényeket és kincstárjegyeket jelenti;
 • azon befektetési alapok befektetési jegyein elért kamatjövedelem esetén, amelyek mögött legalább 80 százalékban az előző pontban feltüntetett állampapír van, nem vonatkozik az új adóteher.

Alternatívák

2013. augusztus 1. előtt nyitott Tartós Befektetési Szerződés-számla (TBSZ) esetén, a számlán keletkező hozam az EHO-fizetési kötelezettség alól teljes egészében mentesül még akkor is, ha a számlát a 3 éves lekötési időszakon belül megszüntetjük, csupán 10 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetnünk a hozam után. Ha pedig a lekötési időszak az 5 évet eléri, akkor a személyi jövedelemadó mértéke nulla százalék. Ezzel együtt, a folyamatosan változó szabályzók miatt, illetve a TBSZ számlákra vásárolható eszközök részleges korlátozottsága miatt megfontoltan kell bánnunk ezzel a lehetőséggel.

Külföldi értékpapír szolgáltató esetén az adó és járulékfizetési kötelezettségünknek úgy tehetünk eleget, hogy utólag, szokásos évi adóbevallásunk alkalmával valljuk be az ebből származó jövedelmet, és fizetjük meg az adó illetve EHO összegét.

 • Szeretne tisztán látni és átlátni a változásokat?
 • Szeretné megtudni, hogy milyen terhet fog jelenteni pontosan a megemelt tranzakciós illeték?
 • Keresi az alternatív megoldásokat?
 • Megnézné, hogy mi hogyan csináljuk?

Matekoznunk kell – számoljon velünk!

Összehasonlítjuk a jelenlegi – adóktól, illetékektől, kamatvágástól terhelt – banki ajánlatokat, kamatokat és költségeket. Hol és kinek dolgozik a pénze, ha bankban tartja? Milyen konkrét alternatívák léteznek a banki megoldásokkal szemben?

2013 július 25. csütörtök 18:00-20:00

 • Matekozzunk: bankok ajánlatainak összehasonlítása
 • Banki lekötés kontra befektetés – mi a különbség?
 • Tőkevédelem helyett kockázatkezelés
 • Itthon vagy külföldön – érvek és ellenérvek
 • Hogyan, és milyen elemekből épül fel egy hatékony, korszerű portfólió?

ELŐADÓINK.

NGNagy Gábor elemző
a PortfoLife Kft. ügyvezetője, aki óriási háttértudásával, a dolgok lényegét láttatva segít a sorok közt olvasni, és új szemszögből tud láttatni ismertnek vélt folyamatokat, szituációkat, megoldásokat

GB

Gödrösy Balázs Regisztrált Pénzügyi Tervező®,
GFS Consulting Kft. ügyvezetője, aki 19 éves szakmai tapasztalatával, külföldi konferenciákon szerzett szakirányú tudásával segít nekünk.

Helyszín

A klubesünk helyszíne : A HozamInfo központja, 1034 Budapest, San Marco utca 19. 1/1 (Térkép ide kattintva). A helyszín legfeljebb 20 fő befogadására alkalmas, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi űrlapon tud megtenni. A regisztrációt követően illetve a klubest előtti napon emlékeztetőként külön e-mailt küldünk a megközelíthetőséggel, pontos programmal kapcsolatos információkkal.

Költség: a klubesteken való részvétel díjmentes!

Kérjük, csak akkor regisztráljon, ha valóban jönni szeretne! Amennyiben időközben kiderül, hogy mégsem tud eljönni, kérjük, mondja le jelentkezését e-mailben, az info (kukac) hozaminfo.com címre írva!

Amennyiben többedmagával jön, a helyfoglalás miatt kérjük, őket is regisztrálja be külön!

KLUBEST REGISZTRÁCIÓ

[include file=script/klubest_reg130725.txt]

2013-07-22T12:59:45+02:002013 július 22.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment