Válságban a luxus is költségérzékeny?

A FED 10 év után újra kamatokat csökkent, az EKB erre újabb lazítással kénytelen élni, hogy tartani próbálja versenyképességét. A kínai gazdaság lassul, folyik a kereskedelmi háború, nem beszélve a koronavírus járványról. Emellett 2020 a Brexit éve is.

Enyhén szólva is borús kép rajzolódik ki 2020-ra a fentiek alapján, pedig az iráni helyzetről, Oroszországról és egyéb ellentétekről még nem is ejtettünk szót. Mind fundamentumait tekintve, mind technikai alapon egyre több jele mutatkozik annak, hogy válság fenyegeti a világgazdaságot. A Magyar állam is erre készül, hamarosan újabb gazdaságvédelmi akcióterv kerülhet elő a cilinderből. Vélhetően ezzel kapcsolatban a február 16-i miniszterelnöki évértékelő beszéd alkalmával lehetünk okosabbak. Mindeközben itthon a Forint gyengülése is borzolja a kedélyeket.

Ahogyan a 2008-ban is történt, a fogyasztás válság idején gyorsan megszűnni látszik, elfogynak a vevők. Mind a cégek, mind pedig a magánszemélyek átgondolják a kiadásaikat, és csak azok a tételek maradnak a kiadások listáján, amelyek nélkülözhetetlenek. Sőt, napirendre kerülnek ilyenkor a leépítések, de adott esetben a csőd intézménye is.

No de mi a helyzet a luxus termékekkel?

Amikor luxus termékekről beszélünk, valójában elég széles termékpalettát nevezünk meg. Nem csak azok a termékek tartoznak ide ugyanis, amelyeket kizárólag a „felső tízezer” vásárol. A luxus termékek azok, amelyeket irracionális megvásárolni. Leginkább azért mert nincs valós használati értéke. Legtöbb esetben művészi értéke sincs. Továbbá az is lehet, hogy használati tárgyról van szó, de az árazása sokszorosa a használati értékből, és a piac általános árazása alapján indokoltnál.

A luxus kategória csúcsát képezik azok a termékek, amelyek – függetlenül használati értéküktől – magas áron érhetőek el. Olyan áron, amelyet gyakorlatilag valóban csak a köznyelven milliárdosoknak nevezett réteg képes megvásárolni.

Válságok idején a forgalmi adatok leginkább a luxus termékek alsó szegmensét érintik. Azokat a termékeket, amelyeket sok esetben nem csak a valóban gazdagok vásárolnak, hanem inkább csak az a tehetősnek mondható réteg, amely mások vagy maga felé szeretné a gazdagság „feelingjét” érezni, éreztetni. Őket ugyanis a válság a racionalitás felé mozdítja. Az általánosan magas életszínvonal fenntartása az elsődéges céljuk, a luxus csak módjával.

Válságálló lehet?

Akkor lehet egy luxus termék „védett” a válság hatásaitól, ha az elképesztő árat technológiai beltartalom is indokolja, és annyira egyedi tud lenni, hogy gondolkodás nélkül váltja ki a – sokszoros dollármilliomos – célközönségből az „ez kell nekem” reakciót, és nyitja meg a kövér pénztárcákat. Az ilyen – valódi luxus termékeket gyártó – cégek sajátja továbbá, hogy nincs szükség óriási piacra, hiszen akár már néhány ügyfélből is teljesíthetőek az üzleti tervében szereplő célszámok.

Néhány ügyfél pedig valójában csepp a tengerben, hiszen a csupán az Egyesült Államokban közel 600 dollármilliárdos található, világszerte pedig több ezer. Piac tehát válság idején is van.

Kíváncsi vagy egy olyan világszínvonalú, egyedülálló Internet of Things (azon belül is az okosotthon kategória) technológiának a bemutatójára, amely sorra nyűgözi le a világ vezető luxus ingatlan tervezőit, és Magyarországról indul világhódító útjára? Gyere el február 11-i IPOguru estünkre, és nem csak le fog esni az állad, de lehet, hogy az üzleti lehetőséget is meglátod benne. Kattints ide vagy az alábbi képre a részletekért és az ingyenes regisztrációs lehetőségért >>>

Összegzés
Válságban a luxus is költségérzékeny?
Bejegyzés címe
Válságban a luxus is költségérzékeny?
Rövid leírás
Válságok idején a forgalmi adatok leginkább a luxus termékek alsó szegmensét érintik. De mi kell ahhoz, hogy a felső szegmens érintetlen maradjon?
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2020-02-05T12:23:26+01:002020 február 5.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment