Vállalat felvásárlás – Befektetői exit stratégia

Az élelmiszeripar egy dinamikus és versenyorientált szektor, ahol gyakran használt stratégiai lépés a vállalat felvásárlás. Az ilyen akvizíciók lehetőséget teremtenek a növekedésre, piaci részesedés megszerzésére, vagy akár új termékkategóriákba történő belépésre.

Nézzük, ezzel összefüggésben milyen exit stratégiák állnak a befektetők rendelkezésére. A mai, folyamatos tőkekoncentrációval megáldott világban természetes – de az élelmiszeriparra fokozottan igaz -, hogy a legjelentősebb piaci szereplők néhány tansznacionális óriásvállalat tulajdonában vannak. Az alábbi árán láthatod, hogy a legismertebb márkák mely vállalatokhoz tartoznak. Ezen márkákat általában nem saját maguk alkották mega nagyvállalatok, hanem felvásárolták azokat.

Példák a felvásárlásra

Célszerű mindezzel konkrét példákon keresztül foglalkozni, hogy lássuk, miként történik mindez a nagyvilágban. Vizsgáljuk három tipikus felvásárláson keresztül a területet…

Unilever és Ben & Jerry’s: Fenntarthatóság és márkaérték

Az Unilever 2000-ben vásárolta fel a Ben & Jerry’s-t, a híres amerikai fagylaltmárka vállalatot. Az akvizíció mögötti stratégia nemcsak a piaci részesedés növelése volt, hanem az Unilever a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét is erősítette a Ben & Jerry’s márka révén. A felvásárlás sikeres volt mindkét fél számára, és a befektetők részvényeik értéknövekedését tapasztalták a hosszú távú fenntarthatósági trendekre adott válaszok miatt.

Ha egy befektető az Unilever részvényeket vásárolt a tranzakció időpontján, akkor a hosszú távú értéknövekedés révén megvalósuló tőkehozam lehetősége állt rendelkezésre. Emellett az értéknövekedésen túl a rendszeres osztalékfizetések is vonzóvá teszik a befektetést. A ferlvásárolt vállalat tulajdonosai – különösen akik a tranzakció előtt már évekkel tulajdonosok voltak – sokszoros értéken válhattak meg tulajdonuktól.

Kraft Heinz és Unilever: Felvásárlási ajánlat, amely végül nem realizálódott

A Kraft Heinz 2017-ben készült felvásárolni az Unilevert, de az ajánlat végül nem jött létre. A tranzakció lefújása mögötti okok között szerepelt a szabályozói akadályok és az Unilever ellenállása a felvásárlással szemben. Ez a példa jól mutatja, hogy a vállalatoknak alaposan meg kell fontolniuk a felvásárlásokat, és a befektetőknek figyelemmel kell kísérniük az ilyen folyamatokat, mivel azok jelentős hatással lehetnek a részvényárfolyamra. Ugyanakkor ez a példa azt is mutatja, hogy „kettőn áll a vásár”, vagyis a felvásárlási célpontnak – különösen, ha jó a gazdálkodása és a marketingje – is van szava. Annak a kérőnek adhatja el magát, amely a tulajdonosok számára optimális ajánlatot adja.

Amazon és Whole Foods: Az E-kereskedelem és Élelmiszeripar Találkozása

Az Amazon 2017-ben meglepő módon felvásárolta a Whole Foods Marketet, a prémium kategóriás élelmiszer-áruházláncot. Ez a tranzakció jól mutatja, hogyan próbálnak az e-kereskedelmi óriások kiterjeszteni tevékenységi körüket a hagyományos kiskereskedelem területére az élelmiszeriparban. Az Amazon folyamatosan diverzifikálja portfólióját, és a befektetők számára a hosszú távú értéknövekedés lehetősége merül fel, miközben a vállalat terjeszkedik és integrálja az új felvásárlásokat.

Legegyszerűbb exit – ha felvásárolják a vállalatodat

Az élelmiszeriparban történő vállalat felvásárlások számos stratégiai lehetőséget rejtenek magukban mind a vállalatok, mind a befektetők számára. A fenntarthatóság, a piaci részesedés növelése, valamint az e-kereskedelem és hagyományos kiskereskedelem találkozása mind olyan tényezők, amelyek formálják az ipar jövőjét. A befektetőknek fontos figyelemmel kísérniük az ilyen tranzakciókat, és szükség esetén időben reagálniuk a változó piaci körülményekre.

Az IPOguru rendezvények sorában aktuálisan bemutatkozott befektetési célpontunk, a Majomkenyér vállalat. Most épp a SIRHA kiállításon szerepelnek (rövid bejelentkezés a standról >>>). Egyik lehetséges exit stratégiájuk épp a vállalat valamely nagy piaci szereplő általi felvásárlás lehet. Szeretnél minderről, akár a konkrétumokról hallani? Kérd díjmentesen a február 26-i rendezvény felvételét ide, vagy az alábbi képre kattintva >>>

FONTOS: a hazai szabályzók értelmében legfeljebb 149 főt tájékoztathatuk a részletekről, így a regisztrációt ezen számot elérve le kell zárnunk. Regisztrálj tehát mielőbb!

Leave A Comment