Vagyonmegóvás kontra feltételek, költségek

Figyelmetlenek vagyunk, pedig abszolút igaz az ősi bölcsesség: az ördög a részletekben lakozik. Sok esetben homályosítják el látásunkat a szép szavak, a szimpatikus tanácsadó, aki átugrik – tudatosan, vagy csak ő is figyelmetlen – „apró” részleteken az Általános Szerződési Feltételekben (ÁSZF), kondíciós listákban. Pedig Ön egyszerűen nem teheti meg, hogy figyelmetlen legyen!

Semmi nincs ingyen. Ez természetes, hiszen bármilyen szolgáltatást is vesz igénybe, azzal valaki időt tölt, beleteszi a szakértelmét, tapasztalatait. Nincs ez másként akkor sem, ha vagyonának megőrzéséről, gyarapításáról van szó.

Sajnos azonban nagyon sok, elérhető megtakarítási vagy befektetési terméknél nem tűnik teljesen egyértelműnek, nyilvánvalónak, hogy mikor és mennyit kell fizetnie a szolgáltatásért. Emellett azok az egyéb feltételek is fontosak, amelyeknek meg kell felelnie, ha azt a célt, hozamot, megtakarítási összeget szeretné elérni, amelyet Ön elé tártak akkor, amikor a befektetési, megtakarítási terméket bemutatták.

Amennyiben hajlandó vagyunk olyan szolgáltatást igénybe venni, amelynél 30-40 oldalon keresztül kell olvasnia, értelmeznie a részleteket, ott bizony erre nagy gondot kell fordítani, és akár szakember segítségét is igénybe venni, mert igen nagy meglepetések érhetik. Különösen igaz ez, ha hosszú időre kötelezi el magát egy szolgáltató mellett. Itt nem csak az „átfutottam” érzés a cél, hanem a valódi értelmezés, sőt kérdésfeltevés.

Meg kell tanulnia kérdezni!

Feltétlenül tisztában kell lennie azzal, hogy…

  • Hová – pontosan kinek a felügyelete alá – kerül a vagyona, megtakarítása?
  • Saját tulajdonában marad-e (akár átalakulva valamilyen dologi értékké) befizetése, vagy lemond a tulajdonjogról, és egyfajta ígérvényt kap?
  • Ha birtokon kívül kerül befizetése (azaz csak ígérvényt kap, és nem rendelkezik tulajdonjoggal), melyek azok a biztosítékok, amelyek garantálják, hogy a szolgáltató szerződésszerűen fog teljesíteni?
  • Milyen feltételekkel és költséggel (kvázi büntetéssel) jár, például egy megtakarítási programnál, ha meg kell szakítania bármilyen okból a befizetéseket, és kell-e azt indokolni valamivel?
  • Pontosan (és részletesen) milyen egyszeri, éves és eseti költségek terhelik majd befizetését. Vigyázat, vannak olyan költségmutatók, amelyek nem tartalmaznak minden, valóban felszámított költséget, tehát a teljes kondíciós listával tisztában kell lennie!
  • Milyen kockázatai vannak pénze elhelyezésének? Van-e esély arra, hogy időlegesen, részlegesen – extrém esetben teljesen – elveszíti befektetését?
  • Kell-e Önnek a befizetés(ek)en túl bármilyen döntést hoznia és tevőlegesen részt vennie – például adott piaci szituációkban történő értékpapír eladásra, vételre történő megbízás stb. – ahhoz, hogy a kitűzött célt elérje?
  • Tisztában kell lennie azzal, hogy a korábbi hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de fontos az is, hogy legyen egy részletes történetiség, azaz lássa, hogy korábban pontosan milyen hozamokat produkált az adott szolgáltató ugyanezen konstrukció keretében.

Ráadásul hajlamosak vagyunk arra is, hogy bagatellizáljunk költségeket, és afféle „egyszer élünk” felkiáltással nem vagyunk hajlandóak „fillérezni”. Mint annak idején a dzsentrik, akik sokkal többnek szerettek volna látszani, mint valójában, és erőn felül költekeztek. Úgy vagyunk vele, hogy „á, ez csak pár száz forint költség havonta”.

A helyzet az, hogy néhányszor pár száz forint havonta, 20 év alatt igen tetemes összegre rúg – amelyhez ha még annak kamatait is hozzáadjuk – lehet, hogy néhány hónap majdani nyugdíj-kiegészítésről mond le egy-egy ilyen legyintéssel.

A vagyonmenekítés, megóvás újabb közellenségei tehát a részletekben megbúvó ördög, és a költségek.

A megoldásról, azaz a közellenségek természetéről, illetve a likvidálásuk lehetséges módjairól következő klubestjeinken részletesen beszélünk. Nézze meg a programot és regisztráljon ide kattintva >>>

Leave A Comment