Vagyonkezelés – bányapapírok

Tavaly októberben, és azóta már többször is érintettük a témát, de most kifejezetten aktuális lett. A vérzivataros januári piacok már-már pánik hangulatra emlékeztetnek. Egyre többen, egyre többet beszélnek a nemesfémekről, mint menekülő útról.

A tőke keresi az optimális utat a biztonság és a hozam közt. Amikor pedig – mint az elmúlt hetekben – azt tapasztalja, hogy szinte mindenütt csak erodálódik a vagyon, akkor keres és talál magának értékálló befektetési lehetőséget. Történelmileg leginkább az arany nevezhető ilyen „menedék” befektetésnek.

Nyilvánvaló tény, hogy egy jól felépített befektetési portfóliónak szinte kötelező eleme a nemesfém (nem csak az arany!). Természetesen erre megvannak a megfelelő platformok – a GFS Consulting – HozamInfo is rendelkezik egy online platformmal, ahol akár portfólióba rendezetten is vásárolhatóak a fizikai nemesfémek. Erről ide kattintva tölthet le információkat >>>

MW-BQ438_gold_n_MG_20131205165016Online nemesfém platformunkról is szó lesz következő, februári rendezvényünkön. Mindemellett tudomásul kell vennünk, hogy a nemesfém is csak egy passzív instrumentum, amelynek árfolyama van, és amely vagy lefelé vagy – hosszú távon egyértelműen – felfelé mozog, magyarul nincs ráhatásunk arra, hogy az ebben tartott befektetésünknek mennyi az aktuális értéke.

Annyi mindenesetre tudható, hogy a tőzsde és az arany árfolyama hellyel-közzel ellentétesen mozog. Addig míg az elmúlt 4 év az aranynál soha nem látott mértékű medve piacot mutatott, addig a részvények szinte töretlenül emelkedtek.

A passzív eszközök mellett azonban – ahogyan azt nem győztük eddig sem hangsúlyozni – jelen piaci körülmények közt különös jelentősége van a vagyonkezelésnek. Ráadásul a vagyonkezelésen belül is lehetnek olyan eszközeink, amelyek menedzseltek, és ha már a „papír” piacon a medvékkel kell szembesülnünk, ésszerűnek látszik nemesfémek felé fordulnunk. Ott sem feltétlenül az árupiaci eszköz, hanem az azt előállító bányatársaságok lehetnek érdekesek, hiszen azok részvényei a nemesfémeknél is sokkal inkább alulértékeltek. Ezzel foglalkozott több korábbi írásunk is (Kívánatosabb, mint az arany >>>, Bányásszunk tovább >>>).

A vagyonkezelés konkrétan azt jelenti, hogy nem kell elköteleződnünk egy-egy bányapapír mellett, mert az a befektetési alap, amelyen belül a vagyonkezelés megvalósul, folyamatosan azokat a bányapapírokat tartja, amelyek optimális hozamot biztosítanak az adott piacon, kezelve a kockázatokat is. A nemesfém bányák részvényeinek árfolyama igen jelentősen függ a nemesfém árfolyamától. A jelenlegi szintnél sokkal lejjebb már nem eshet a nemesfémek ára a kitermelési költségszint miatt, sőt a világgazdaság bizonytalanságai – már rövid illetve közép távon is – kifejezetten az emelkedést vetítik előre. Ez fokozott – akár többszörös – hatással lehet a bányavállalatok részvényeinek árfolyamára.

Amennyiben szeretne többet megtudni a vagyonkezelésről, a nemesfémekről, vagy konkrétan a bányavállalatokba fektető befektetési alapunkról, jöjjön el következő rendezvényünkre. Részletek és regisztrációs lehetőség az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2018-07-04T11:16:12+02:002016 január 25.|0 Comments

Leave A Comment