Hol található a vagyonépítés legnagyobb ellensége?

Sok szót ejtettünk már a vagyonépítés, vagyonmegóvás „közellenségeiről”, az inflációról, devalvációról, az állami szabályzókról, a nyílt vagy rejtett költségekről. A legnehezebben kezelhető ellenségedről azonban még kevés szó esett, amellyel sokszor szinte lehetetlen megbirkóznod, és szinte észre sem veszed. Most eláruljuk, hol találod…

A legegyszerűbb módszerként a felderítésre az ajánlható, hogy állj fel a számítógép mellől, sétálj át a fürdőszobába, és amint a tükörbe pillantottál, már látod is.

Nem véletlen egyébként, hogy saját magunk vagyunk a legnagyobb gátja a megfelelő döntéseknek, hiszen nem objektív szemlélői vagyunk az életünknek, meghatároznak bennünket a hosszú évek alatt rögzült beidegződések, neveltetésünk, eddigi tapasztalataink.

A leggyakoribb vagyonépítés hibák

  • Sokan nem szoktak még hozzá, hogy pénzügyekben (is) felelős döntéseket kell hozniuk. Az „AS” módszert (Ahogy Sikerül) alkalmazzák, illetve várják, hogy mások döntsenek helyettük. Ők azok, akik ha ellátogat hozzájuk egy szimpatikus, magát pénzügyi tanácsadónak nevező úriember, szerződnek egy „menő” pénzügyi termékre. Ezzel akár elkötelezik magukat akár évtizedekre úgy, hogy közben fogalmuk sincs arról, mivel is rendelkeznek.
  • A szülők nyomdokain haladva, vagy a médiából ömlő hirdetések hatására cselekszünk. Valamely neves pénzintézet akciós termékét választjuk, és még örülünk is annak, amit ott kapunk.
  • Nincs saját magunkra szabott befektetési politikánk vagy legalább egy világos képünk az elérendő célokról. Sokszor indokolatlanul félünk a rövid távú veszteségtől is. Ki akarjuk várni a „megfelelő” pillanatot, ami gyakran már soha nem fog eljönni. Riaszt a gondolat, hogy részvénybefektetés esetén akár az abban tartott vagyonod 100%-át is elvesztheted? Tudnod kell, hogy egyrészt ez igen ritkán fordul elő, másrészt ezeket a kockázatokat lehet – és kell is – kezelni, főként a diverzifikációval. Ugyanakkor azt is tudnod kell hogy a kötvényeknek is megvan (sokszor a részvényekhez mérhető) kosckázata, és a készpénz is csak rövid távon jelent menedéket.
  • Megrögzötten csak egy dologban hiszünk. Nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni, hogy ma már nem létezik egyetlen univerzális, minden célra, élethelyzetre megfelelő megoldás. Ismételgetjük önmagunkat és csak ott tartjuk a pénzünket, amelyre esküszünk.
  • Figyelmetlenek vagyunk, és nem vesszük számításba a befektetés esetleges költségeit. Hiába van évi akár 10-15% hozamunk egy befektetésen, ha 15-25%-os költségelvonás jár vele (lásd nyugdíjbiztosítás) – amelyről értesültünk volna az apró betűs részek elolvasásakor és értelmezésekor . Ráadásul az inflációról még nem is beszéltünk, a valós hozam helyett csökkenni fog vagyonunk.
  • Elhitetik velünk, hogy egy-egy, szakértelmet igénylő, befektetés könnyen megtanulható. Elméletben persze ez igaz, csak azzal nem számolunk, hogy ha valóban sikeresek akarunk lenni ezekben (pl. tőzsde). Az első időkben – és persze lehet, hogy később is – igen komoly tanulópénzeket fogunk fizetni, amikor kiderül, hogy annyira azért mégsem vagyunk felkészültek. Ráadásul ha valóban fel is vértezzük magunkat a szükséges tudással, a legtöbb esetben ez a tevékenység gyakorlatilag teljes embert kíván. Vagyis csak akkor tud jól működni, ha eredeti foglalkozásunkat feladjuk és minden időnket ennek szenteljük.
  • Ha elénk kerül egy kecsegtető ajánlat, nem gondolunk bele abba, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz. Nem járunk utána alaposan, mert lebeg szemünk előtt a hozam, de leginkább azt érjük el, hogy az extra profit helyett futhatunk a befektetett pénzünk után. Persze kockázatos – nagy hozamcélt kitűző – elemekből is építhető „egészséges” portfólió, de ez külön odafigyelést igényel.

Meg kell küzdened a legnagyobb közellenséggel, önmagaddal, ha meg akarod őrizni a hosszú évek munkájával összerakott, vagy szüleidtől örökölt vagyonodat. Ugyanakkor igaz ez a vagyonépítés aktív szakaszára is.

Amennyiben nagyobb sebességre szeretnél kapcsolni,  nézd meg milyen módszerrel dolgozunk. Kérj időpontot ingyenes személyes konzultációra az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

 

 

2021-03-25T14:18:22+01:002021 március 25.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment