Vagyonépítés a gyakorlatban

Nehéz elképzelni azt, hogy kisebb tőkéből, vagy havi néhány tízezer forintos öngondoskodásból miként lehet vagyont építeni, amely támaszt jelenthet a mindennapokban, illetve végső soron egyfajta nyugdíjalapként is funkcionálhat.

plan_vs_realityValójában, ahogyan arról az elmúlt héten is írtunk, az időtényező az, amely segít ezt elérni, és persze a következetesség, a vagyonépítéssel kapcsolatos elkötelezettség. Az is természetes, hogy sem rövid, sem hosszú távon nem számíthat egyenletes értékfejlődésre. Egyrészt az értékfejlődést igencsak befolyásolja a gazdasági – vagy akár politikai – környezet, amelynek hatásai, a kockázatok ellen ugyan lehet és kell is küzdeni, de teljes mértékben nem szabadulhat meg tőlük. Másrészt abban sem lehet biztos, hogy a tőke – keletkezett hozamon túli – növelését milyen ütemben tudja megoldani. Az a legszerencsésebb, ha már kezdetben nagyobb tőke áll rendelkezésre, vagy legalább egyenletesen és rendszeresen félre tud tenni, de ahogy a gazdaság, úgy az egyéni élethelyzet is folyamatosan változhat, amely befolyásolja, hogy bevételeiből mekkora összeget tud a vagyonépítésre fordítani. A lényeg, hogy kezdje el, és haladjon az úton!

Amennyiben szakértő kezekre bízza befektetését, megtakarítását, azért már néhány év alatt is látszania kell az eredményeknek. Ennek szemléltetéséül álljon itt egy megbízónk vagyonépítési folyamata, amely egy kisebb tőkével indult, ráadásul az első fél évben jobbára gyenge teljesítménnyel, amelyhez később hozzá tudott tenni. Így 3,5 év távlatában azonban már kifejezetten attraktív fejlődésről számolhatunk be.

Értékfejlődés

Itt kell megjegyeznünk a tőke méretének jelentőségét. Nincs ugyan alsó limit, és gyakorlatilag havi 100 euróval is el lehet kezdeni vagyont építeni, de a cél mindenképpen az, hogy a 10-15ezer eurós határt mielőbb elérjük, mert méretgazdaságossági szempontból sokkal hatékonyabban – többfelé porlasztva – fektethető be a tőke, nagyobb lehetőséget adva ezzel a portfólió kezelőjének az elvárt hozamok eléréséhez, és a kockázatok kezeléséhez.

Legutóbbi beszélgetésünknél felmerült egy megbízónk immár két évtizedre visszanyúló értékfejlődés története:

2016-08-22T16:11:45+02:002016 augusztus 22.|0 Comments

Leave A Comment