Újra bevásároltatták a kisbefektetőket

Nem tudom, ki hogy van vele, de úgy tűnik mindenképpen szükségünk van üdvöskékre. Olyan befektetésre gondolok, amelyeket kikiálthatunk az egyedül üdvözítő megoldásként, zászlóra tűzhetünk, és örömmel hajtjuk meg előttük fejünket, nyílik a pénztárcánk, és öntjük bele a tőkét.

Az alapkamat (jelenleg 3,8%) csökkentése, a banki terheket áthárító szolgáltatók költségei, és a befektetéseket terhelő, megemelkedő adók miatt menekült, menekül a tőke a bankbetétekből. Ez a folyamat abszolút érthető, nincs mit csodálkozni rajta. A gond akkor kezdődik, amikor ez a folyamat gyorsan játszódik le, és nincs elegendő idő az akklimatizációra. A bankbetétekhez, odafigyelést nem igénylő egyéb termékekhez szokott, „üdvöskék”-re váró kisbefektetőt – néhány jól irányzott érvvel – meggyőzik arról, hogy neki bizony indiai alapba kell tennie a pénzét, feltörekvő török részvényekbe.

rupiaAztán eljönnek azok a pillanatok (például most nyáron), amikor az indiai alapok némelyike akár már csak a korábbi értékének 75%-át éri. Vagy zavargások törnek ki Törökországban, vagy jön egy szíriai esemény (Törökország szomszédságában), amely akár hosszú évekre meghatározhatja a török részvények sorsát.

Hogy érezné magát, ha egyik napról a másikra azzal szembesülne, hogy elvesztette a hosszú évek munkájával gyűjtött megtakarítása vagy vagyona egynegyedét?

Akkor mégis maradjon a biztos bankbetét?

Gondolt már arra, hogy a svájci, német vagy osztrák kisbefektetők miért nem hozzák Magyarországra befektetéseiket, akár csak betenni egy kereskedelmi bankba 3-4%-os Euro kamatra? Hiszen náluk 1% körüli kamatokról beszélhetünk.

Egy befektető sem bolondult meg, hogy a magas hozam reményében mindenét feltegye egy lapra, Onnan nézve Magyarország helyzete nem feltétlenül stabilabb, mint Törökországé vagy Ciprusé, Pedig itt is garantálja az állam 100 000 Euroig a bankbetéteket.

Meg kell tanulnunk…

megkülönböztetni a fehéret a feketétől, látnunk kell a kockázatokat, és tudni mérlegelni. Magunkba kell szívnunk azt a pénzügyi kultúrát, amelyre sem szüleink, sem az oktatási rendszer nem tanított meg bennünket, és saját lábra állva, felelősen gondolkodva, akár szakértői segítséget is igénybe véve foglalkozni pénzügyeinkkel, nem csak várni az aktuális üdvöskét.

Őszi első klubestünk a Forint és országkockázattal, valamint az alternatív befektetésekkel foglalkozik. Jöjjön el, nézze meg, hogyan dolgozik a HozamInfo csapata. Az ingyenes rendezvény részleteit, és regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

2013-09-06T01:21:22+02:002013 szeptember 6.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment