Új metropoliszok, új ipar, régi-új nyersanyagok

Minden befektetést, iparágat célszerű fundamentális alapon vizsgálnunk. Nem csak az ugyanis a kérdés, hogy ki milyen ügyesen értékesít, legalább olyan fontos, hogy a jelentkező tömeges igényeket ki és hogyan tudja kielégíteni.

A Tesla körüli őrület is jól mutatja ezt, hiszen százezer számra vinnék azonnal (értsd előlegezték le) a legújabb Model 3 típusú autót, de akadozik a termelés beindulása. Jelenleg hasonló a helyzet, mint anno a Merkúrnál, amikor éveket kellett várni az áhított 1200-as Zsigulira, és a fél-egy éves autó drágább volt, mint az új.

Igények, kereslet

A fundamentális befektetés alapvetően innen indul: Mire lesz igény, mit fog keresni a piac? 

Kínában 6 olyan város van jelenleg, amely 10millió feletti lakossal bír (Sencsen, Tiencsin, Csungking, Kanton, Shanghaj, Peking) és további tíz, amely 5-10milliós lélekszámú. 2030-ra további hét ilyen várossal bővül a keleti ország.

Nem csak Kína azonban az éllovas, India sem marad el sokkal, ott 3 metropolisz (10millió feletti lakossal) van jelenleg, de néhány éven belül további 4 üti meg ezt a szintet, és sorolhatnánk egyre az dagadó ázsiai, afrikai és dél-amerikai nagyvárosok sorát. Európán és az USA-n kívül – ahol a városok növekedése koránt sem mutat ilyen nagy növekedést, mindenütt ez tapasztalható. 2050-re a világ népességének kétharmada lesz városlakó.

A városok tápláléka a nyersanyag

Ahogyan az embernek a növekedéshez szüksége van extra tápanyagra, a városoknál is hasonló a helyzet. Nem csoda, hiszen elképzelhetetlen mennyiségű anyagra van szükség az infrastruktúra (víz-, gáz-, elektromos-, informatikai hálózat) kiépítésére, az épületekhez. Ezen túl elegendő abba belegondolni, hogy egyetlen toronyház tömege is sokezer tonna. Emellett a koncentrálódott embertömeg igényei is teljesen mások, mint a vidéki életformában, amely tovább növeli a nyersanyagéhséget.

Ennek megfelelően egyre nagyobb igény mutatkozik a megszokott nyersanyagok – acél, alumínium, réz, cink, ólom stb., illetve ezek ötvözetei iránt.

Új ipar, új igények

A metropoliszok már ma is fulladoznak a szmogtól. Sok egyéb indikáció mellett már csak emiatt is törvényszerű az elektromos autózás dominanciája a jövőben, amely sok iparágat – megújuló energia ipar, akkumulátor ipar, elektronika, mesterséges intelligencia fjlesztések – húz magával. Mindez a mennyiség mellett a szükséges nyersanyagok körét is jelentősen bővíti. Elég csak a megnövekedett kobalt, lítium, grafit igényre gondolnunk az akkumulátorok kapcsán. Jelenleg néhány évente duplázódik a legyártott akkumulátorok mennyisége.

Természetesen az említetteken kívül a különleges anyagok fémek tucatjait igénylik ezek az új iparágak, egyre nagyobb mennyiségben.

Nyersanyagok hosszú távú ciklusai

Ahogyan általában javasoljuk, célszerű ezt is fundamentális alapon megközelíteni. Már csak azért is, mert talán az árupiacoknál lehet leginkább igaz az, hogy bár komolyan befolyásoló tényező a spekuláció, mégis itt érvényesülhet legjobban a kereslet-kínálat elve. Emellett az árupiacoknak valódi történelme van, amelyet vizsgálva jobban értelmezhetővé – és talán prognosztizálhatóvá – válnak a folyamatok.

Ilyen esetekben jönnek jól a tőkepiac egyéb területeivel való historikus összevetések. Ezekből alakulhatnak ki azok a “hosszú hullámok” (long waves), amelyek jól mutatják a gazdasági ciklusok törvényszerűségeit. Természetesen mindez alkalmatlan arra, hogy segítségével megjósoljuk a holnapi árfolyamokat, de akár az egy-két éves prognózis sem igazán lesz pontos. Hosszú távon (3-5-10 év) gondolkodva azonban igen hasznos segítséget adnak a döntések előkészítéséhez.

A következő ábrán azt látjuk, hogy az árupiaci index és az S&P500 aránya miképpen alakult az elmúlt több mint 45 évben. A szaggatott vonal mutatja az átlagosan 4,1-es arányszámot.

Tisztán látszik a ciklikusság a grafikonon, és az is, hogy a hullámzás mely szakaszában állunk most, 2017-ben. Felmerül a kérdés, hogy ezek alapján, a következő években mit várhatunk? Folytatódik az árupiacok további esése, és a jelenleg történelmi csúcsokon tartózkodó részvény árfolyamokhoz képest további csökkenés várható, vagy inkább törvényszerű – akár drasztikus – felfelé mozdulás következik?

Október 26-án megmutatjuk a legújabb technológiák – például az elektromobilitás – és ezzel összefüggésben a nyersanyagok adta profittermelési lehetőségeket. Mindezt akár portfóliókezelés, akár egyedi befektetések keretein belül, számlánként 7,2 millió euro betétbiztosítás mellett. Nézd meg VIP Ügyfélklubunk részleteit az ide, vagy az alábbi képre kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Új metropoliszok, új ipar, régi-új nyersanyagok
Bejegyzés címe
Új metropoliszok, új ipar, régi-új nyersanyagok
Rövid leírás
Minden befektetést, iparágat célszerű fundamentális alapon vizsgálnunk. Nem csak az ugyanis a kérdés, hogy ki milyen ügyesen értékesít, legalább olyan fontos, hogy a jelentkező tömeges igényeket ki és hogyan tudja kielégíteni.
Közzétette
HozamInfo
2017-11-29T10:45:15+01:002017 október 10.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment