Trendforduló az ingatlanpiacon?

A CSOK és az Áfa csökkentés valósággal megbolondította a piacot. Sorra szólnak a hírek a csúcsdöntögetésekről, amiből az tűnik ki, hogy most igazán érdemes lakást eladni. A kérdés leginkább az, hogy ha most éri meg eladni, akkor mi a helyzet a vásárlással?

Igazából nehéz jóslásokba bocsátkozni, hogy a közelmúlt kormányzati lépései hosszabb távon mit fognak eredményezni a piacon, de bizonyos tendenciák kezdenek kirajzolódni. Annyi biztos, hogy az újrainduló lakásépítési projektek – a kialakuló kínálat miatt – rövid távon (2017-18-ra) valószínűleg megfékezik az ingatlanárak növekedését.

A befektetési céllal vásárolt ingatlanok esetén azonban nem csak a lakások ára az, ami szempont. A hozamot ugyanis két dolog eredményez(het)i. Egyrészt az árak növekedéséből adódó nyereség, másrészt a hasznosításból, azaz a bérbeadásból származó bevétel – csökkentve a ráfordítások költségével. Ráadásul minél tovább tartjuk az ingatlant, annál komolyabb – az ingatlanbefektetés sikerességét befolyásoló – tényező az ingatlan hasznosításának bevétele.

A lakásárak tekintetében tehát – ha területi megoszlásban vegyes is a kép – jelenleg egyértelműen magasabb árakról beszélhetünk, mint az elmúlt években. Hogy ez a boom meddig tarthat, nem tudható, de…

Trendforduló?

Úgy tűnik, hogy a lakások kiadásának piacán – valószínűleg éppen a piacot befolyásoló kormányzati intézkedések hatására – komoly, és gyors változások tapasztalhatóak.

Felborulni látszik az albérletek piaca, fogalmazhatunk úgy is, hogy az elmúlt hónapokban kezd több lenni az eszkimó, mint a fóka:

  • A befektetési célú ingatlan vásárlásoknak is köszönhetően, az ingatlant bérbe adni szándékozók – vagyis az albérlet kínálat – 30%-os növekedést mutat.
  • Ezzel párhuzamosan az albérletet keresők száma 9%-kal csökkent

Az álmoskönyv szerint a növekvő kínálat, különösen csökkenő kereslet esetén csak egy dolgot eredményezhet: a bérleti díjak csökkenését.

Az ingatlanbefektetés hozam oldalán igen jelentős tétel a bérbeadásból származó jövedelem. Amennyiben pedig a kormányzati intézkedések miatt esetleg a használt lakások árai esetleg már alig, vagy egyáltalán nem emelkednek a közeljövőben, igen komoly érvágás lehet a bérleti díjak csökkenése.

property-risks-nov-12-breakoutMindemellett a lakásárak növekedése sem eleve „kódolt” folyamat, középtávon semmiképp. Kérdés ugyanis, hogy meddig tarthat ki a CSOK, és mi lesz a következménye az ingatlanpiacra ömlő rengeteg újonnan épülő lakásnak. Bárhogy is szépítjük a dolgot, aki ma ingatlanba fektet, spekulánsként viselkedik, és rendkívül komoly kockázatokat fut. Akár az is elképzelhető, hogy az ingatlan kvázi csapdaként fog működni, amelyből igen nehezen, vagy csak komoly veszteség mellett tud majd kiszállni.

Egy korábbi írásunkban volt már szó az ingatlan illetve pénzügyi befektetések összehasonlításáról (elérhető ide kattintva >>>). A fenti kockázatok figyelembevételével továbbra is azt mondjuk, hogy „ingatlanozásra” csak az adja a fejét, aki már egy stabil, kezelt pénzügyi portfólióval rendelkezik. Egy kezelt portfólió még a – jelenleg a piacokon 10-20-30%-os eséseket produkáló – pénzpiaci turbulenciák esetén is stabil értékmegőrző tud maradni. Jöjjön el következő ingyenes klubestünkre, és nézze meg, hogyan működik egy hatékonyan kezelt portfólió. Részletek és regisztráció az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2018-07-04T11:15:43+02:002016 február 9.|0 Comments

Leave A Comment