Tőzsdei bevezetés – extra profit, nekem is szólhat?

A vagyongyarapításnak – ahogyan eddigi írásainkból is látszik – igen sok módszere van. Emlékszik anno a 90-es évek közepén a MOL és OTP részvények piacra kerülésére? Sorbanállás, tülekedés, sokan bizony le is maradtak a lehetőségről. Akik viszont hozzájutottak, szép hozamokat értek el.

Nagy, sikeres cégek, igen szép jövőképpel. Ennek megfelelően az első időkben igen nagy árfolyam-emelkedéssel. Az a helyzet, hogy az említett két hazai nagyvállalatunknál jóval nagyobb tőzsdére lépő cégek tucatjai kezdik meg évente pályafutásukat a világ részvénypiacain.

Az elsődleges nyilvános részvény forgalomba hozatal (idegen kifejezéssel Initial Public Offering – IPO) mindig nagy hozam-lehetőséget hordoz magában. Nem feltétlenül azért, mert minden egyes ilyen cég hosszú távon beváltja a hozzá fűzött reményeket. Inkább azért, mert ha

 • megfelelő jövőképpel rendelkezik, ebben bíznak is az emberek,
 • jóval nagyobb a tőzsdére menetelével kapcsolatos várakozás, mint általában,
 • ráadásul első körben jóval kevesebb részvény kerül piacra, mint amekkora igény lenne rá

Ha ezek a feltételek teljesülnek, borítékolható az, hogy az első napokban – de az első órákban biztosan emelkedni fog a papír ára.

Az egyik közelmúltbeli példa erre a LinkedIn közösségi portál IPO-ja:

Itt adott esetben 2 óra leforgása alatt 170% (!) feletti hozam volt elérhető. Sőt, ahogyan köztudott, a tőzsdén nem csak az emelkedésre, de a csökkenésre is lehet „játszani”, vagyis egy hozzáértő számára minden egyes IPO kész aranybánya lehet.

Amiért most kiemelt aktualitása van ennek, egy várhatóan áprilisban induló – talán a világon eddigi legnagyobb – kibocsátás. Már lehet, hogy Ön is hallotta rádióban vagy olvasott róla újságban, hogy tőzsdére készül. Ez a cég nem más, mint a

a maga 845 millió felhasználójával abszolút a Google jelentőségéhez mérhető a szerepe az interneten.

Hogy valójában mennyit ér a vállalkozás, pláne hogy a jövőben mennyit fognak érni a részvényei, senki nem tudhatja. Egy dolog biztos, hihetetlen az a felfokozott várakozás, amely a Facebook tőzsdére menetelével kapcsolatos. Nem elképzelhetetlen a LinkedIn-nél tapasztalható emelkedésnél jóval nagyobb mozgás (pozitív és negatív irányban egyaránt) sem a kereskedés első napján, napjaiban.

Na persze, de hát ez a nagyok játéka, nem?

Való igaz, hogy Facebook részvényt előjegyzésben venni nem egyszerű dolog, jóval macerásabb, mint a 90-es években a MOL és OTP részvényekért sorban állni. Ráadásul itt nem is elsősorban a részvények birtoklása a cél, hanem az első kereskedési nap(ok) árfolyamának hektikus mozgását kihasználni, amely megfelelő tudást és technikai felkészültséget is igényel. Ezekkel általában nem rendelkezik egy kisbefektető.

Valójában tehát nekünk nem is a Facebook (vagy más fontos IPO-k keretében kibocsátott) részvények előjegyzése fontos, hanem az azokkal való kereskedésből származó hozam. Vagyis egy olyan szolgáltatóra van szükségünk, amely elfogadható kockázati szint mellett (hogy pontosan mekkora kockázat elfogadható, mindenkinek saját maga kell eldönteni) kereskedésbe viszi a tőkénknek azt a részét, amelyet erre szánunk, szakértő módon „lekereskedi” a kibocsátás első napját, napjait, mi pedig zsebre vághatjuk a hozamot.

Amennyiben szeretne részesedni a Facebook illetve más tőzsdei bevezetésre kerülő vállalatok részvényeinek induló extra hozamaiból, tudjon meg többet róla aktuális klubestünkön vagy egy személyes konzultáció keretei között!

Klubestünkre jelentkezhet ide kattintva >>>

Személyes konzultációra jelentkezhet az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2012-03-08T13:04:39+01:002012 március 8.|Tags: , , , , , |4 hozzászólás

4 hozzászólás

 1. Borzák Tibor 2012-03-11 at 21:55 - Reply

  Üdv., most már csak az a kérdés mikor megy pontosan tőzsdére a Facebook ? van erről előzetes információ ?

  • Kocsis Gábor 2012-03-12 at 10:01 - Reply

   Kedves Tibor

   A Morgan Stanley (a Facebook IPO-t vezénylő bankház) lebegteti az időpontot. Nagy valószínűséggel április elején zárják az előjegyzést. Ezt nem árulják el előre, egy adott pillanatban egyszerűen közlik majd, hogy „Most zárult”.
   Üdv.:
   Gábor

 2. Molnár Péter 2012-03-14 at 00:53 - Reply

  T. Szerkesztők!

  Mennyibe kerül a személyes konzultáció – e témában?

  Péter

  • Kéri Endre 2012-03-14 at 06:33 - Reply

   Kedves Péter!

   A személyes konzultáció díjmentes, mindössze annyit kell tennie, hogy konzultációs igényét – időpont egyeztetés céljából – jelzi a kiemelt szövegre kattintás után megjelenő regisztrációs űrlapon!

   Üdvözlettel,

   Endre

Leave A Comment