Törd össze a jósgömböt, nincs rá szükség!

Sokan gondolják úgy, hogy a befektetők – különösen részvények esetén – hellyel közzel egyfajta szerencsejátékot játszanak. Fogadnak arra, hogy egy adott részvény emelkedni fog. Aztán vagy bejön, vagy nem. Mint mindennek, ennek a hiedelemnek is van valóságalapja, de azért járjuk körül egy kicsit ezt a kérdést.

Való igaz, hogy nem egyszerű – különösen a jelen piaci környezetben – „kitalálni”, „megjósolni” hogy egy-egy részvény milyen utat fog bejárni a jövőben. Ilyen szempontból igazuk is lehetne a befektetéseket sommásan lutrinak titulálóknak. De, két olyan tényező van, amelyet megfelelően használva, gyakorlatilag…

Összetörheted a jósgömböt

Amennyiben neked „sürgős” a vagyonépítés, és 1-2 év alatt akarsz 10-20ezer euróból nagyobb vagyont építeni, vagy 10-20ezer euró hozamaiból akarsz megélni, akkor valóban jósgömbre van szükséged, és tényleg szerencsejátékot űzöl.

Realistább hozzáállással azonban – bár ekkor is oda kell figyelned – de nem szerencse dolga, hogy sikereket érj el. Az említett két tényező közül az első az…

Időtáv

Fundamentálisan – azaz gazdaságilag, üzleti modelljét tekintve – megalapozott, különösen évtizedek óta működő cégek részvényeinél nem kell foglalkoznod az aktuális árfolyamokkal. Lényegtelen, hogy 1-3 éves távlatban egy adott részvény milyen „árfolyam pályát” jár be.

A kapitalista gazdaság törvényszerűségei szernt az árfolyam 3-5 éves illetve hosszabb időtávon mindenképp emelkedni fog. Mindezt nem befolyásolják a válságok sem. Ahogy a mellékelt, sokszor használt, 100 éves időszakot felölelő ábrán is látszik, a folyamatos emelkedést legfeljebb 1-2 éves időszakra törhetik meg a válságok, ráadásul az emelkedési ütem minden esetben többszöröse a válságok árfolyamcsökkenéseinek. Minél hosszabb időtávban gondolkodsz, annál könnyebben tudod tehát megélni a piacok hullámzását.

A másik tényező, amely miatt a sarokba dobhatod a jósgömböt, a…

Rendkívül széles diverzifikáció

Míg ha – a szerencsejáték analógiánál maradva – csupán egy tétre, értsd egy vállalatra „fogadsz”, addig annak az egy cégnek a kockázatát futod. 10-15 cég választása esetén már ezek eredményességének átlaga lesz mérvadó, amely ez egyedi kockázatokat kisimítja.

Van azonban olyan stratégia, amely egyszerre akár több mint tízezer(!) vállalat részvényeibe fektet, amellyel gyakorlatilag minden iparágat és földrajzi célpontot a portfólióban tart, és meghatározza annak kezelési módját is.

Amennyiben a hosszú, legalább 5 éves időtávot kombinálod a rendkívül széles diverzifikációval, és egy index-követő részvény portfóliót építesz, valóban elfelejtheted a jósgömböt.

  • A tevékenységet –  ti. a portfólió kezelését – nem magadnak kell végezni, mert azt a Te saját befektetési politikád alapján professzionális szakemberek végzik.
  • A fentiekből következően az eredményesség sem rajtad áll, hiszen tudományos módszerek alapján – hozzád idomítva – kezeli egy professzionális csapat a portfóliódat, és a világgazdaság egészébe fektet (akár vállalatok tízezreibe), nem egy-egy sikersztoriba, azaz nem próbálja megjósolni, hogy mely ágazatok vagy területek lesznek sikeresek.
  • Amely – épp az említett széles diverzifikáció miatt – nem függ a geopolitikai, vagy lokális tényezőktől.
  • Lekötés nélkül, részleteiben is jól skálázhatóan hozzáférhető bármely időpillanatban.
  • Az elmúlt – több tíz éves – adatok alapján elmondható, hogy jövedelemtermelő képessége – adott vagyonméret felett – fenntarthatóvá teszi, azaz portfólió reálértékének megőrzése mellett tudsz valódi passzív jövedelmet (akár kvázi járadék formájában) húzni belőle.
  • Az ingatlanhoz képest mindezt adóelőnnyel, konkrétan adómentesen tudod megtenni, TBSZ számlán.

Ezt a hazánkban nem igazán ismert és nem is alkalmazott részvény index stratégiát mutatjuk be július 11-én, nyári szünet előtti utolsó ingyenes klubestünkön. Ne maradj le!

Összegzés
Törd össze a jósgömböt, nincs rá szükség!
Bejegyzés címe
Törd össze a jósgömböt, nincs rá szükség!
Rövid leírás
Való igaz, hogy nem egyszerű "megjósolni" hogy egy-egy részvény milyen utat fog bejárni a jövőben. Ilyen szempontból igazuk is lehetne a befektetéseket sommásan lutrinak titulálóknak. De, két olyan tényező van, amelyet megfelelően használva, gyakorlatilag összetörheted a jósgömböt
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-07-04T09:20:10+02:002019 július 1.|0 Comments

Leave A Comment