Tömegközlekedés autóval?

A múlt század 70-es éveiben kezdődött a dolog Európában, a telekocsival. Jó eséllyel válaszul az olajválságra, főleg az ingázók illetve hosszabb utak esetén jelentettek jó alternatívát a telekocsi rendszerek, még jóval az autómegosztók előtt.

A telekocsi korszak utolsó lehelleteivel az elv – tudnillik az autó erőforrásainak több ember közötti megosztása – tovább élt az Uber (és a hozzá hasonló) vállalkozások révén. Belegondolva ez valójában nem több, mint egy „liberalizált”, kevéssé szabályozott taxizási szisztéma. A megszokott szabályzók alatt/felett történő működése volt a gyors elterjedés egyik oka. A másik ok a felhasználók kényelmét szolgáló okostelefon applikáció volt.

Az Uber annyira sikeres lett, hogy egyre több helyen szúr, szúrt szemet a hatóságoknak illetve a taxis szervezeteknek is. Előbbinek az adóbevételek elmaradása, utóbbinak a fuvarok elmaradása miatt. Ennek megfelelően egyre több városban szorították/tiltották ki az Ubert.

Úgy tűnik azonban, hogy a korszellemet nem lehet visszatuszkolni a palackba. Az „Uber csaták” után illetve velük párhuzamosan megjelentek az autómegosztó vállalkozások, ahol már nincs szükség sofőrre, hiszen magad vezeted az autót. Ma már hazánkban is (igaz, hogy csak Budapesten) több autómegosztó üzemel, egyre nagyobb sikerrel. Az autómegosztásról írtunk korábban itt >>>

A következő lépcsője az autómegosztásnak az, amikor már vezetned sem kell majd. Csak bemondod a címet, hátradőlsz és akár szunyókálsz, vagy nézed a város forgatagát. Ennek egyik éllovasa épp a sok helyen ferde szemmel figyelt Uber. Az autómegosztó a Volvo-val közösen egyik éllovasa az önvezetés fejlesztésének. Számos ázsiai városban folyik a tesztelés, 2020-ra már teljesen működőképes önvezetési tulajdonságokat ígérnek.


Már csak a szabályzás kérdése, hogy Európában mikor jelenhetnek meg ezek az autók. Márpedig a szabályzás nem elhanyagolható kérdés, hiszen az USA-hoz képest is, de Ázsiához mérten többszörösen szigorú az EU szabályzás. Példaként a Tesla ma már tudja azt, hogy a parkolóházban kiálljon, és „eléd jöjjön” az autód, de ez a funkció Európában nem megengedett jelenleg.

Autómegosztás a közeljövőben

A teljes önvezetésre tehát valószínűleg jónéhány (minimum 3-5) évet várnunk kell a kontinensen, de addig is egyre virágzóbb lehet az autómegosztás. Ezt támogatják azok az autógyártók, amelyek jól használható elektromos autókat tudnak költséghatékony módon előállítani. Mindezt persze az Uniós szabályoknak megfelelően, úgynevezett homologizált (engedélyeztetett, biztonsági szabványoknak megfelelő) alkatrészekkel, illetve az Unióra érvényes típusengedéllyel. Emellett az ár még az a tényező, ami fontos, hiszen akkor tud a szolgáltatás robbanásszerűen terjedni, ha alacsonyabb tarifákkal számolhatunk, amihez olcsóbb autók kellenek.

A hazánkban gyártani tervezett MIA autók ezen feltételeknek teljesen megfelelnek, épp ezért az egyik célpiaca lesz világszerte az autómegosztó vállalkozások. Világszerte, hiszen ami a szigorú Uniós szabályoknak megfelel, az Ázsiában, Amerikában is meg fog felelni. Mindezt 4mFt körüli fogyasztói áron. Jobb helyeken – mint például Szlovákia – még olcsóbban, hiszen ott a forgalmi adót is elengedik az elektromos autókra.

A másik célpiac természetesen a költségérzékeny családok, hiszen náluk kiemelten fontos a beszerzési ár és az alacsony fenntartási költség. A MIA autóknak már van előélete, amely alapján kijelenthető, hogy 150ezer km-ig jóformán csak tölteni kell, egyéb karbantartást – és ezzel költséget – alig igényel.

Megnéznéd, beleülnél? Gyere el december 9-én!

Szeretnéd megnézni, hogyan is néz ki élőben a MIA, esetleg be is ülnél, hogy megtapasztald, mennyire tágas belülről egy ilyen kisautó? Emellett esetleg magad is profitálnál a magyarországi gyártásból, ha arra lehetőséged van? Gyere el december 9-i IPOguru rendezvényünkre, ahol mindenre választ kapsz, és beülhetsz egy MIA autóba is.

Nézd meg a részleteket, és regisztrálj a rendezvényre ide, vagy az alábbi képre kattintva >>>

 

 

Összegzés
Tömegközlekedés autóval?
Bejegyzés címe
Tömegközlekedés autóval?
Rövid leírás
A teljes önvezetésre valószínűleg jónéhány (minimum 3-5) évet várnunk kell a kontinensen, de addig is egyre virágzóbb lehet az autómegosztás. Ezt támogatják az olcsó elektromos autók - mint a MIA - megjelenése.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-11-29T12:31:14+01:002019 november 29.|Címkék: , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet