Titkos favorit a gazdaságban és befektetésben

Amikor befektetések kapcsán fémekről beszélünk, először természetesen a nemesfémek – arany, ezüst, esetleg platina, palládium – jutnak az eszünkbe. Másodsorban a gyakoribb ipari fémek, mint a vas, réz, cink, nikkel. Van azonban egy titkos favorit…

Mangán

A gyakori(bb) fémeknek megvan a maguk szerepe, de leginkább – túl az értékmegőrző befektetési funkción – egy-két területre korlátozódik a felhasználásuk. Van azonban egy olyan fém, amely talán leginkább sokoldalúságával tűnik ki, és ahogy később látni fogod, minden felhasználási területén elképesztő keresletbővülés tapasztalható. Ez a folyamatos bővülés három tényezőn alapszik:

  • A népesség folyamatos növekedése.
  • A növekvő népességnek a városokba áramlása.
  • Az emberiség ökológiai lábnyomának csökkentési igénye

Mezőgazdaság – a növekvő populáció élelmezése

A Föld mára már 8 milliárdnál is nagyobb népessége egyre nagyobb kihívás elé állítja a mezőgazdaságot. A mangán fontos nyomelem az állatok takarmányozásában, mivel hozzájárul azok egészséges fejlődéséhez és növekedéséhez. Az állatok számára szükséges mangán mennyisége fajonként és az állat életciklusának különböző szakaszaiban változik. Az állatok szervezetében a mangán részt vesz a csontok és fogak kialakításában, az idegrendszer és az immunrendszer működésében, a szénhidrát anyagcserében, a glükóz- és lipidanyagcserében, valamint a pajzsmirigy hormonok szintézisében.

A mangánhiány bizonyos állatfajoknál például csökkentheti a szaporodást és termékenységet, növelheti az állatok betegségre való fogékonyságát, és káros hatással lehet az állatok csontjaira és fogaira. A mangánhiány jelei közé tartozhat a csökkent növekedés, a rossz szőrzet és bőr állapot, az érzelmi és viselkedési zavarok, a meddőség és a fertilitási problémák. Az állatok mangánigényét a takarmányokon keresztül lehet biztosítani. Az ahhoz adott mangán javítja az állatok egészségét és termékenységét.

Az ázsiai országok gazdaságainak felemelkedése – karöltve a lélekszám növekedésével – rendkívül nagy mértékben növeli az állati élelmiszer iránti igényt, ezzel együtt a mangán felhasználást is.

Városiasodás, közlekedés

A világ városokba költözik. Írtunk már erről részletesen egy bejegyzésünkben (ide kattintva elérhető >>>). Ez a megatrend – függetlenül az esetleges recessziótól – folyamatosan növekvő igényt támaszt a fémek iránt. Az egyik ilyen – óriási mennyiséget jelentő – fém, az acél.  Az acélnak pedig különböző ötvözetei léteznek a felhasználás céljától függően.

Az acélgyártásban a mangán fém fontos összetevője a speciális acélötvözeteknek, amelyek nagy szilárdsággal és tartóssággal rendelkeznek. Az ilyen acélötvözeteket például hajók, repülőgépek és épületek építéséhez használják. A mangán fém hozzáadása az acélhez a fém keménységét, szilárdságát és ellenálló képességét növeli, ami lehetővé teszi az épületek, járművek és berendezések tartósságát és biztonságát.

Elektrifikáció és az ökológiai lábnyom csökkentése

Egyrészt a városiasodás megatrendjéből adódó, másrészt a globális felmelegedés és klímaváltozás szülte igény az elektrifikáció. Konkrétan ez azt jelenti, hogy minden energiafelhasználás az elektromos irányba tolódik. Ennek legszembetűnőbb, és talán legnagyobb változást is hozó területe az elektromobilitás, vagyis a közlekedés elektromosítása.

A Tesla az előrejelzések szerint a következő 5 évben 5 új gigagyárat állít üzembe szerte a világon. A Teslatól függetlenül, a következő 3 évben 12 új akkumulátorgyár felépítését tervezik Észak-Amerikában. A Volkswagen 6 új gigagyárat tervez 2030-ig. A Tesla, a Volkswagen és a Stellantis együtt évente 16 millió járművet gyártanak. Az előrejelzések szerint 2030-ra járműveik 70–80%-a elektromos jármű lesz. Kína szintén tervezi a belsőégésű motorok fokozatos kivonását 2035-ig.

Mindennek – összekapcsolódva a megújuló energiaforrások terjedésével – jelentős szerepe lehet a fenntartható fejlődés ideájának megteremtésében, az ökológiai lábnyomunk csökkentésében. Ilyen módon ez szintén egy komoly megatrend, amely a mangánnak is komoly szerepet szán. A nagy elektromos járművekkel foglalkozó cégek, mint például a Tesla, a Volkswagen és a 14 márkát tömörítő Stallantis (Citroen, Peugeot, Opel, Fiat stb.), mangán/nikkel kémiai anyagokat használnak akkumulátoraikban.

  • Az új Tesla 4680 méretkódú akkumulátor 10%-ról 33%-ra növeli a katód mangántartalmát.
  • Az új BASF EV akkumulátor 70%-ban mangánt használ a katódban.
  • A GM új Ultium akkumulátorai nikkelből, kobaltból, mangánból és alumíniumból készült katódokat használnak.

De honnan fog származni a felhasználni szándékozott mangán? Észak-Amerikában jelenleg nem termelnek mangánt. A nagy tisztaságú mangán-szulfát-monohidrát (HPMSM) előállítása nem tud lépést tartani a kereslettel. Szakértők azt jósolják, hogy 2022-től 2030-ig a nagy tisztaságú mangán iránti kereslet legalább ötszöröse lesz a termelésnek. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy várhatóan mit fog ez eredményezni a mangán, mint nyersanyag, illetve a mangánt bányászó vállalatok részvény árfolyamában. A mangán lesz a 20-as évek ásványa!

A március 28-i rendezvényünkön bemutatkozott kanadai bányavállalat Peruban és Chilébenn végez kutatási, feltárási munkákat. Közel 700 hektáros területein a mangán vagyon – szakértői fúrásokkal megerősített – becsült mennyisége 2,45millió tonna. Mindehhez járul a 101millió unciás – ipari és befektetési célra egyaránt növekvő kereslettel rendelkező – ezüst vagyon is.

Amennyiben érdeklődsz a komoly fundamentumokkal rendelkező egyedi befektetések iránt, csatlakozz az IPOguru klubunk követői táborához, kérd értestőnket, hogy a kínálkozó lehetőségekről, rendezvényeinkről tájékoztatást kaphass:

 

2023-04-11T07:50:37+02:002023 április 11.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment