Tesla és társai – egyre több puzzle darab kerül elő

Befektetések, megtakarítások kezelésénél talán a legfontosabb az előrelátás. Nem a jóslás, hanem az a képesség, hogy azon a területen, amelyen jelen akarsz lenni befektetői szempontból, a kis puzzle darabokat megfelelő módon rakd ki, és kialakulhasson az összkép.

Az első jeleket az égre egyértelműen a Tesla lőtte fel elektromobilitás fronton, hiszen az övé volt az első, igazán nagy – pontosabban a már használható kategóriába tartozó – hatótávra képes elektromos hajtású autó a piacon.

Önmagában az elsőség persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy garantált a hosszú távú sikeresség, hiszen az innováció mellett üzletileg is sikeresnek kell lenni ahhoz, hogy befektetési szempontból sikertörténetről beszéljünk. Az egyik legnagyobb kérdés lehet például a Tesla esetében az, hogy elő tud-e elegendő mennyiséget állítani az autóiból, akkumulátoraiból, és hogy mindennek eredményességével elégedettek lehetnek-e a részvényesek?

A részvény árfolyamából kiindulva, vegyes a kép. Az elmúlt 3 hónapot tekintve egy sikersztori bontakozik ki, hiszen úgy tűnik jól halad a „Mega Factory” beruházás, amely választ adhat a kapacitásbeli kérdőjelekre. Továbbá igen jó a Tesla kommunikációja is, hiszen szinte hetente jelentenek be valamilyen sikeres fejlesztést, teszt videókat, kisebb-nagyobb eredményeket, és már versenyeznek is az elektromos autókkal. Összképét tekintve a negyedéves 50% feletti árfolyam emelkedés tehát kifejezetten látványos.

Nem ennyire rózsás a helyzet viszont, ha nem 3 hónapra, hanem 3 évre tekintünk vissza. Itt az látszik, hogy – bár korábban is rendszeresek voltak a bejelentések, és abszolút a figyelem középpontjában volt a cég – időnként elfogyott a lelkesedés befektetői oldalon. Ennek következtében igen volatilis árfolyamgörbét látunk.

Mindemellett, aki 5 évvel ezelőtt vásárolt be a Tesla papírokból, nem búslakodhat, hiszen azóta közel tízszeresére nőtt az árfolyam.

Hogy miért nem „lerágott csont” a Tesla?

A Tesla közel 10%-át teszi ki az elektromobilitásra fókuszáló certifikátunk portfóliójának, amely megbízóinknak az elmúlt hónapokban kiemelkedő teljesítményt ért el. Biztosak vagyunk benne, hogy az iparág még mindig csak készül a robbanásra. Egyre többen kezdik felismerni, hogy az eddig lerakott néhány puzzle darab végül egy csodálatos képet fog kirajzolni, és egyre sebesebben kerülnek a helyükre az egyes kirakó darabkák.

  • 2016 decemberében csúcs dőlt meg. Az egy hónapban eladott elektromos autók száma világszerte elérte a 100ezer darabot (HVG cikk a témában >>>)
  • Egyre több (nem csak Tesla) videót látunk arról, hogy az autók önmaguktól képesek vezetni, a Tesla vezér Elon Musk véleménye szerint a munkavállalók akár 15%-ának is új munkahelyet kell majd keresnie 20 éves távlatban, az önvezető autózás miatt (a MarketWatch tudósítása >>>). Legutóbb a Ford jelentette be, hogy egymilliárd dollárt fog az autonóm vezetési technológia fejlesztésébe invesztálni.
  • Norvégiában biztosan, Hollandiában és Németországban valószínűleg (tervek szerint lehet, hogy az egész Unióban) 2025-2030-tól kezdve csak elektromos hajtású új autót lehet majd üzembe helyezni (Zöldautók.hu cikk a témában >>>).
  • Pár éven belül teljesen eltűnhetnek a hagyományos hajtású taxik Budapestről és azokat zéró emissziós kocsik válhatják fel (a Napi.hu cikke a témában >>>)
  • A Daimler, a BMW, a Volkswagen konszern, valamint leányvállalatai, az Audi és a Porsche, illetve az amerikai Ford gyorstöltő-hálózat kiépítésébe kezd Európában (a Hirado.hu cikke >>>)
  • A MOL beszáll az elektromos autó töltőhálózat fejlesztésébe (HVG cikk a témában >>>)

Mindez csak néhány azok közül a puzzle darabok közül, amelyek az utóbbi néhány hónapban a helyükre kerültek. Jó eséllyel már Te is látod, hogy milyen kép rajzolódik majd ki, ha minden a helyére kerül.

A Tesla jelenlegi felívelő szakasza, és a többi, a területen működő innovatív vállalkozás hasonló felértékelődése (az elektromobilitás certifikátunkban jelenleg található 14 vállalkozás részvényeiből 10-nél többnyire két számjegyű emelkedés mutatkozik) tehát egy már régen érő folyamat kiteljesedése. Annak is leginkább a kezdete, amely azt jelzi, hogy az iparág már a befektetésre érett korba került, és a következő években akár komoly vagyonokat építhet az, aki ebben a területben gondolkodik – és befektet.

Önmagában azonban az a tény, hogy az iparág ilyen fejlődés elején tart, nem mond feltétlenül sokat Neked, mint kisbefektetőnek, hiszen azt, hogy pontosan mely vállalatokba és mikor érdemes fektetni, azt meddig érdemes tartani, nem egyszerű meghatároznod. Ezért elengedhetetlen az elektromobilitással kapcsolatos befektetések esetén is portfóliókezelésben gondolkodnod.

Gyere el hozzánk egy beszélgetésre, ahol egy kávé mellett megmutatjuk az eddig elért eredményeinket a területen, és megvizsgáljuk, hogy konkrétan Te miként tudnád komoly vagyongyarapításra felhasználni az elektromobilitás forradalmat! Részletek, és jelentkezés az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

 

2017-02-15T20:46:43+01:002017 február 15.|Tags: |0 Comments

Leave A Comment