Tegyük lakhatóvá a Marsot?

A Mars terraformálása régóta napirendre tűzött téma a tudományos közösségben és a sci-fi rajongók körében egyaránt. A terraformálás lényege, hogy olyan folyamatokkal és technológiákkal változtassuk meg egy bolygó éghajlatát, légköri összetételét és felületét, hogy az emberi élet számára lakhatóvá váljon.

A Mars terraformálása komplex és hosszú folyamat, amelynek számos kihívással kell szembenéznie. Az Etaverzumnak (a segítségünkkel nemzetközi piachódítását megkezdő Etalon kriptoeszközhöz kapcsolódó provider-ek összessége) része a Genesis cégcsoport is, amelynek távolabbi célja a Mars terraformálása. Az RTL-en futó Cápák között műsorában – Dr Mátyás Bence alapító-tulajdonos bemutatkozását követően – a vállalatcsoportba történő 2 millió eurós befektetés mellett döntöttek a „sztárbefektető cápák”.

A műsor ide vonatkozó részletét – Dr Mátyás Bence bemutatkozását a Mars terraformálásáról – itt tekintheted meg:

A show-t követően a sztárbefektetők vallottak motivációikról a vállalatcsoporttal és befektetésükkel kapcsolatban:


Március 13-i Etalon update webinariumunk vendége lesz Dr Mátyás Bence, amikor faggatjuk majd a Mars terraformálásának projektjéről, és a kutatás kapcsán történt felfedezésekről, találmányokról. A hosszú úton elért kutatási eredmények a civil életre is komoly hatást gyakorolhatnak. Erről és az Etaverzumban betöltött szerepükről is megtudhatsz új információkat a webinariumon. Korábbi webinariumok felvétele és a március 13-i webinarium elérhetősége ide kattintva érhető el >>>

A Marson tervezett növénytermesztés egy nagy kihívást jelentő, de mégis izgalmas lehetőség az emberiség számára. A növények nemcsak élelmiszert biztosítanának a Marsra utazó űrhajósok és a későbbi kolóniák számára, hanem oxigént is termelnének a légkörbe. Emellett a növények hozzájárulhatnak a Mars talajának gazdagításához és a bolygó ökológiai egyensúlyának helyreállításához.

Az űrhajók fedélzetén hordozott kapszulákban lévő magoknak olyan növényeket kell választani, amelyek kis helyen is képesek növekedni, ellenállnak az extrém körülményeknek, és gazdaságosan termeszthetők. A szakértők szerint a Marson előnyösek lehetnek a zöldségfélék, mint a paradicsom, a paprika, a zöldborsó vagy a saláta, valamint a gabonafélék, mint a búza vagy az árpa.

A Mars növénytermesztése nemcsak a Marsra utazó űrhajósok és az első kolóniák számára lehet fontos, hanem hosszú távon akár az élelmiszeripar számára is jelentős lehetőséget jelenthet. Az extrém körülmények közötti növénytermesztés tapasztalatai és technológiái hasznosíthatóak lehetnek a Földön is. Természetesen az üzleti lehetőség is éppen ebben rejlik, hiszen az extrém környezetben történő hatékony növénytermesztés nem csak a Marson, hanem a Földön is – különösen annak elsivatagosodó területein – kiemelt jelentőséggel bír.

Ezen témákról is kérdezzük tehát Dr Mátyás Bencét az Etalon update webináriumunkon. Korábbi webinariumok felvétele és a március 13-i webinarium elérhetősége ide kattintva érhető el >>>

2023-03-09T16:18:12+01:002023 március 9.|Tags: , , , |1 Comment

One Comment

  1. Sàrkàny Sàndor 2023-03-10 at 07:53 - Reply

    Köszönöm
    az emailt.
    Pàr ève foglalkozom startupokkal, vagyok is egy nèhànyban. De ilyen kreatìvat ès bàtrat mèg nem làttam. Okos ès kisugàrzàssal rendelkező szemèlyisèg àll az èlèn. Nagyon sok sikert az Etalonnak ès a Genesisnek.

Leave A Comment