Te is túlgondolkodod?

Rendszeresen visszatérő kérdés hozzánk konzultációkon, hogy nem kellene-e várni inkább a befektetéssel még néhány hónapot? Merthogy az áramlik a hírekből, hogy jön a gazdasági válság, recesszió, netán teljes összeomlás, ami értelemszerúen árfolyam esést okoz majd a tőzsdéken.

Lehetne jogos a kérdés, logikusan hangzik az érvelés. A valóság ezzel szemben az, hogy…

A mikor fektessek be? kérdésre a helyes válasz az, hogy Most

Több dolog miatt van ez így, soroljuk…

  • A gazdasági újságírás valójában inkább hasonlít a bulvársajtóra, mint a megrendíthetetlen alapokon nyugvó, független médiára. Magyarul alapvetően a példányszám, illetve ma már inkább kattintásszám áll a fókuszban. A „nincs semmi különös” nem hozza a látogatót, a „hamarosan vér folyik a tőzsdén” viszont igen. Ahogy mondani szokták, a jó elemző a legutóbbi 3 válságból 8-at előre jelzett.
  • A fentiek miatt, amennyiben nem fektetsz be akkor, amikor lehetőséged van rá, lemaradhatsz komoly árfolyamemelkedő időszakokról. Ez effektíve veszteséget jelent a vagyonépítés szempontjából.
  • Feltételezve, hogy nem 1-2 évre, hanem hosszabb időre fektetsz be részvényekbe, nincs igazi jelentősége a válságoknak. Ahogyan a több mint 100 évet felölelő szemléltető ábrán is látszik, a tőzsdei válságok általában egy-másfél – exztém esetben 2 – éven belül véget érnek. Legrosszabb esetben is tehát annyi történk, hogy 1-2 évig nem lesz hozamod.

Eklatáns példa erre a 2008-as válság, amely ősztől kezdve tombolt a tőzsdéken, de 2 évre rá már ugyanott tartottak az árfolyamok, meredek emelkedést produkálva.

 

Nem érdemes túlgondolkodnod

Igent és időpontot mondani a befektetésre csak Te tudsz. Minden egyébben segít a Family Office. Megtaláljuk a számodra leginkább megfelelő megtakarítási, befektetési formát, legyen az egy egyszerű, havi megtakarítási terv vagy tízezernyi vállalatba fektető, szofisztikált portfóliókezelés, netán amerikai, európai, magyar startup-ok, egyedi befektetési lehetőségeiből álló portfólió.

Amennyiben Te is sikeres és elfoglalt szakember vagy, esetleg több vállalkozást is viszel, értékelni fogod, hogy nem Neked kell napi szinten figyelned a befektetéseidet, monitorozni a piacot, és végrehajtani a tranzakciókat. Szeretettel várunk egy személyes vagy online nulladik konzultációra, amikor kiderírthetjük, hogy tudunk-e közösen dolgozni vagyonod építésén. Ezen az űrlapon tudsz jelentkezni konzultációra.

2022-01-05T16:38:43+01:002022 január 5.|0 Comments

Leave A Comment