TBSZ matek és stratégia

Néha már-már azt érezheted, hogy minden túl van szabályozva, mindent bizonylatokkal kell alátámasztanod, ráadásul lassan már nincs olyan dolog, ami miatt ne kellene adót vagy illetéket fizetned. Még jó, hogy a levegőt nem adóztatják.

Emellett nem elég, hogy adóznod kell, sok esetben a már leadózott pénzed újra és újra adózik. A „kiskapuk népe” vagyunk ugyan, de ma már a híres magyar kreativitás sem igazán találhat kiskapukat. A kerítés alatti alagút ásás pedig amellett, hogy fárasztó, komoly szankciókkal jár, nem érdemes vele próbálkozni.

Tipikus esete a többszörös adózásnak: Te, mint tisztességes polgár, a leadózott jövedelmedből befektetsz egy vállalkozásba (mondjuk megveszed a részvényét). A szintén tisztességes vállalkozás annak rendje és módja szerint jól működik, és adózik is (ÁFA, TÁNYA, osztalékadó stb.), ráadásul sikeres, és ennek következtében növekszik az értéke. Ez az értéknövekedés aztán a befektetésedben szintén adóköteles lesz, amelyet Neked, mint befektetőnek meg kell fizetned.

A magyar szabályzók azonban mégiscsak hagytak egy kiskaput, amelynek hivatalos neve Tartós Befektetési Szerződés (köznyelvben Tratós Befektetési Számla, vagy TBSZ számla). Írtunk már részletesen erről (egy kis matekkal a részletek itt >>>), amelyből láthatod, hogy milyen előnyökkel jár, és megfelelő hozam esetén az adómegtakarításból akár évente több családi wellness hétvégét is tudsz finanszírozni (értelemszerűen a tőkémérettől és a hozamtól függően).

Hogyan működik?

Ma már bárhol nyithatsz számlát, amelyet TBSZ-ként használsz. Értelemszerűen mi német privátbanki számlát javaslunk a TBSZ alapjának (számlánként 7,4millió euró betétbiztosítással), ahol nem csak néhány típusú értékpapír lehet a számládon, hanem a tőkepiacról szinte bármi, és a vagyonkezelő menedzseli a számládat, tehát nem kell a gazdasági híreket bújnod, és nem kell rendszeresen döntéseket hoznod, tranzakciókat bonyolítanod, mert ezt a vagyonkezelő végzi.

A lényeg:

Magyarul a számlanyitás naptári éve (december 31-ig) a gyűjtőév, amikor befizethetsz a számládra. Ott a vagyonkezelő – nem csak a gyűjtőévben, hanem a teljes időszak alatt – kezeli a számládat, vagyis az egyszeri vagyonkezelési megbízás alapján monitorozza a piacot, és amikor szükséges végrehajtja az értékpapír eladásokat, vételeket, cseréket. A harmadik év végén lehetőséged van kivétre kedvezményes (10%) adózás mellett, az ötödik évet követően pedig minden, a számlán termelődött jövedelem – kamat, osztalék, árfolyamnyereség – 0%-os adókulcs alá esik. Emellett leegyszerűsödik a befektetéseddel kapcsolatos adminisztráció is, hiszen az első befizetést követő bejelentésen túl a számlával kapcsolatban nincs teendőd az adóhatóság felé, azaz nem kell évente szerepeltetned az adóbevallásodban az itt termelődött jövedelmet. Csupán annyit kell tenned, hogy a számla kimutatásait megőrzöd, egy esetleges későbbi adóellenőrzés esetére.

Nem kell bebetonoznod magad

A TBSZ számla nem szó szerinti lekötés. Ez azt jelenti, hogy bármikor dönthetsz úgy – ha úgy hozza a szükség – hogy feltöröd a „malacperselyt”. Semmilyen szankció nem fog rád várni, csupán az időközben a számlán termelődött jövedelmet kell leadóznod, pontosan ugyanúgy, mit ha nem TBSZ számlád lett volna. Magyarul nem kell röghöz kötöttnek érezned magad, ha az élethelyzeted úgy kívánja, tudsz mihez nyúlni.

TBSZ stratégia

A fentiek alapján kialakítható egy olyan – alapvetően rugalmas – vagyonépítési stratégia, amely a vagyongyarapodást teljes mértékben adómentessé teheti. Ennek forgatókönyve:

  • 1. év – Megnyitod a TBSZ számládat, és elindítod a befektetést (ebben az évben szabadon fizethetsz be a számlára, azaz tényleg kezelheted malacperselyként.
  • 2. évtől – Amennyiben jövedelmed – azaz befektethető tőkéd – megengedi, bármely (akár minden) évben nyithatsz egy új számlát, amire az újonnan befektetni szándékozott összegeket fizeted be (TBSZ számlára ugyanis csak a gyűjtőévben lehet befizetni a szabályzás alapján).
  • 5. évtől – Ha minden évben nyitottál számlát évente le fog járni egy-egy 5 éves periódusú számlád „lekötési” ideje. Ekkor tudsz adómentesen kivenni a számláról, illetve lehetőséged van arra is, hogy az adott évben nyitni szándékozott TBSZ számlára kerülő befektetést a lejáró számláról kivett tőkével nyitod.

Ami viszont fontos: a banki kamatoknál jóval magasabb éves hozamok – a kockázatkezelés, a portfólióépítési stratégia, illetve a méretgazdaságosság miatt – 25000 euró feletti tőkeméretű számlák esetében érhetőek el. Természetesen kisebb összegeknél is lehet ennek értelme, illetve lehet, hogy nem fogsz minden évben új számlát nyitni, csak azokban az években, amikor ez a nagyságrendi tőkeméret – a gyújtőév során – meglehet.

Minden élethelyzet más és más, nem létezik egy univerzális, mindenkinél alkalmazható stratégia. Mi pénzügyi életpálya modellben gondolkodunk, amelyhez hozzá tudjuk rendelni az általunk létrehozott eszközrendszer egyes elemeit. Az összkép, és a kialakított konkrét stratégia attól függ, hogy Te épp milyen élethelyzetben vagy és mik a céljaid.

Látogass el hozzánk, és egy kávé mellett beszélgessünk a témáról! Biztosak vagyunk benne, hogy tudunk számodra is érdekes dolgokat mutatni. Az alábbi űrlapon tudsz időpontot kérni egy kötetlen beszélgetésre:

[include file=script/avk.txt]
Összegzés
TBSZ matek és stratégia
Bejegyzés címe
TBSZ matek és stratégia
Rövid leírás
Kialakítható egy olyan - alapvetően rugalmas - vagyonépítési stratégia, amely a vagyongyarapodást teljes mértékben adómentessé teheti. Ennek forgatókönyve...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:31:37+02:002018 április 6.|Tags: , , |2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. […] már erről a stratégiáról részletesen (ide kattintva elérhető >>>), amely lehetőséget teremt számodra, hogy ha a sokszorosan megadóztatott jövedelmedet […]

  2. […] A TBSZ számla részleteiről, működéséről írtunk korábban részletesen, érdemes (újra)böngészni, ide kattintva >>> […]

Leave A Comment