TBSZ – Lehetőség helyett szükségszerűség

A befektetések TBSZ számlán tartása idén nyárig lehetőség volt. Július 1-től azonban – az „ideiglenes” szocho bevezetésétől kezdve – gyakorlatilag szükségszerűség. A 2010-ben bevezetett Tartós Betéti Szersződés (TBSZ) intézménye tehát ma fokozottan kerül előtérbe.

Mi is a TBSZ?

A TBSZ lényegében egy értékpapírszámla, amelyre pénzt fizethetsz be, és a befizetett pénzből részvényeket, kötvényeket, egyéb értékpapírokat, azaz pénzügyi eszközöket vásárolhatsz.

Ezek a megvásárolt értékpapírok jóváírásra kerülnek a számlán, ahogyan az utánuk kapott osztalék, kamat, eladás esetén az árfolyamnyereség vagy egyéb hozam is. Ugyanúgy, mint egy hagyományos számlán, itt is újra befektethetőek az időközben eladott értékpapírok értéke, a keletkezett hozamokkal együtt. Gyakorlatilag tehát megegyezik bármely letéti számla tulajdonságaival.

Ami eltérő, az a szabályzása. Fő szabály szerint a számlára történő első beutalás éve számít gyűjtőévnek, azaz ebben az évben lehet erre a számlára befizetni. Az év lezártrával további befizetések nem eszközölhetőek (ekkor marad meg a számla TBSZ státusza). Amennyiben pedig sem a tőkéhez, sem a hozamokhoz nem nyúlsz hozzá 5 teljes éven keresztül, az ebből származó jövedelmed nem képez adóalapot, sőt, be sem kell vallanod. 3-5 év közötti „feltörés” esetén a hozamok kedvezményes adókulcsa 10%, 3 éven belüli pénzfelvét esetén a TBSZ státusz megszűnik, az adófizetési kötelezettséged a mindenkor hatályos kulcsok szerint alakul.

Ez tehát egy kvázi lekötés, amikor nem a hozamok csorbulnak egy esetleges feltöréskor, csupán az adókedvezmény szűnik meg ebben az esetben. TBSZ számlát nyitni egyébként akár minden évben lehet, akár több szolgáltatónál is, csupán a fenti szabályokat kell betartani az adómentességhez. Így folyamatosan be tudsz fizetni az aktuálisan nyitott számládra, azaz kifejezetten hasznos eszköz lehet a hatékony vagyonépítéshez.

A TBSZ-szel kapcsolatos fő aggályok

  • Szolgáltató függő, hogy milyen befektetési palettából tudsz válogatni, amikor értékpapírt vásárolsz a számlára.
  • Ha szélesebb is a paletta, sok esetben kerülnek előtérbe az adott szolgáltató, vagy a számára fontosabb értékpapírjai, amelyek koránt sem biztos, hogy a legjobb választás számodra.
  • Ahogyan a hagyományos értékpapír számlánál, a TBSZ-nél is rajtad áll, hogy milyen értékpapírokat vásárolsz, melyeket tartod, és mi az, amit épp eladsz. Magyarul feltételez részedről minimum affinitást, de inkább szakértelmet a portfólió hatékony kezelése.

Az elmúlt években kialakítottunk egy olyan jól diverzifikált befektetésekből álló stratégiát, amely hosszabb, legalább 3-5 éves távon – illeszkedve a TBSZ adta időtávhoz -, alacsonyabb inflációs környezetben is évi 2 számjegyű hozamokat produkált átlagosan. Ezt a stratégiát teljesítjük ki azzal, hogy megbízóink számlái élvezzék a TBSZ adómentességét.

Sőt, a fent felsorolt aggályok mindegyikére megvan a válaszunk, mert…

  • A számládra bármilyen, a világ tőkepiacán előforduló értékpapír kerülhet.
  • A MiFID II szabályzásból adódóan nem kapunk jutalékot a számládra vásárolt értékpapírok után, azaz nem fűződik nagyobb érdekünk ahhoz, hogy egyik vagy másik papírt választod, vagy hogy állandóan cserélődjenek az értékpapírok. Szintén a szabályzás (és jutalékmentesség) miatt rendkívül alacsonyak a tranzakciós költségek.
  • Nem Neked kell tudnod (honnan is tudnád), hogy mit, mikor vásárolj, tarts vagy adj el, mert ez a több tíz éves gyakorlattal rendelkező portfóliókezelő dolga, aki a sikerdíjas javadalmazás miatt rendkívül érdekelt abban, hogy minél nagyobb hozamod legyen.

Fontos: Nem kell utaznod, és nyelveket sem kell tudnod, az ügyintézés magyarul, Budapesten illetve online történik, az MNB (és a német BaFin) felügyelete alatt.

Ami a TBSZ számlán történik

A gazdaság több területén zajlanak forradalmi változások, amelyek fundamentálisan megalapozottak, és közép- illetve hosszabb távon (3-5 éves távlatban) kimagasló eredménnyel járulhatnak hozzá a vagyonépítésedhez. Emellett a kapitalizmus működik, nincs másik működő modell. Ennek megfelelően keressük azokat az ésszerű kockázatú befektetéseket, amelyek attraktív hozamot eredményezhetnek a piacokon. Nem bocsátkozunk jóslásokba, hogy mely egyedi részvények, szektorok vagy régiók lesznek sikeresek másokkal szemben, a piac teljes egészébe fektetünk. A modell magját egy közel 50 éve – azóta is sikeresen – működő piaci megközelítés adja, amely Nobel díjat is hozott megalkotóinak (többek közt Eugene F. Fama-nak a Hatékony piacok hipotézise révén 2013-ban).

A portfólió 10 évre visszatekintő átlagos
éves, súlyozott eredménye közel 12%
FONTOS: a jelzett hozamok EUR alapon értendőek

A portfóliókezelő az előre meghatározott portfólió modellt valósítja meg, ez alapján dönt arról, hogy adott időpillanatban pontosan mely instrumentumok és azok milyen arányban szerepelnek a portfólióban, ahogyan a készpénz arány meghatározása is az ő feladata.

További részletek megismerésének lehetősége, és a stratégia személyre szabása egy kötelezettségektől és díjaktól mentes, állapotfelmérő egyeztetésen lehetséges. Kérj időpontot az űrlapon!

Fontos: A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Jelen információ tájékoztató jellegű, és nem valósít meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódj részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultálj személyes befektetési tanácsadóval!

Összegzés
TBSZ - Lehetőség helyett szükségszerűség
Bejegyzés címe
TBSZ - Lehetőség helyett szükségszerűség
Rövid leírás
A befektetések TBSZ számlán tartása eddig lehetőség volt. Július 1-től azonban - a szocho bevezetése miatt - gyakorlatilag szükségszerűség
Közzétette
HozamInfo
2023-08-30T11:28:21+02:002023 augusztus 10.|0 Comments

Leave A Comment